Skocz do zawartości

E92 LCI 335i x-drive manual (H&R Monotube)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
ja mam 18tki, wszędzie 225,ale z fabryki auto wyjechało na konfiguracji 17cali 225 przód i 255 tył,więc zakładaj albo wszystkie takie same albo z tyłu mogą być szersze.
  • Odpowiedzi 116
  • Wyświetleń 24,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Moje e92 też wyjechało na 17 ale

225/45

Chce założyć 18 na lato

Spokojnie mogę zrobić taką konfiguracjie

225/40 przód

255/35 Tył?

225 trochę wąsko na tył :P

Opublikowano
Ja w swoim xdrive jeździłem sezon na letnich 225/40/18 i 255/35/18. Na kolejne lato kupiłem 4x235/40/18 z przodu na feldze 8" z tyłu na 8,5" i jeździło mi się ekstra w takiej konfiguracji. Mogę polecić :)
Opublikowano
  • Autor

image.jpg

Poza średnio fajnym kolorem był jeszcze jeden powód malowania Zp06 - spurchlony lakier wokół otworu centrującego na 3 z 4 felg ... felgi z 2014r z Niemiec :/

image.jpg

Dekielki odświeżyłem pastą polerską, a druciki je mocujące pomalowałem - foto PRZED, foty po brak .

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Punktowo podkład akryl wypełniający, potem na całość podkład epoksydowy, baza + bezbarwny novola i gotowe.

image.jpg

Ehhh Ci wulkanizatorzy i ich super przyklejone ciężarki ...zawsze mi krzywo naklejają te batony ze stali.

image.jpg

Odrazu to usuwam zawsze ...te były z wyjątkowo mocnym klejem- pianką.

image.jpg

I daje dużo schludniejsze , mniejsze ołowiane które nie rdzewieją i prosto przyklejam .

image.jpg

Po spotkaniu z Vapora byłym ISem zauważyłem że nie mam wogóle uszczelek górnych lamp ...

image.jpg

image.jpg

No i już na miejscu.

image.jpg

image.jpg

Bleeder przyszedł . Fajna sprawa odpowietrzanie tym sprzętem . Czysto i nie ma obaw że zabraknie płynu w zbiorniczku. Tylko 2l płynu trzeba kupić na wymianę.

A dlaczego nie chciały się odpowietrzyć - jednak tylne zaciski odwrotnie założyłem :mur: :wstyd: - dopiero po zdjęciu felg to zauważyłem, jak patrzyłem "od środka" to wydawało mi się że są OK :duh: :oops: .

pozdrawiam

Edytowane przez piotres

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Gdzie kupiłeś te ołowiane ciężarki? Wulkanizatorzy to na ogół jakiś dramat. Zdzierają stare ciężarki, nie czyszczą pozostałości, naklejają na to nowe. Zawsze mnie to wkurwia.
Opublikowano
  • Autor

Robią jak zwykle byleby wypchnać, a ciężarki na ogół i tak widać od frontu felgi a w taki ażurowych felgach jak zp06 to są praktycznie tak samo widoczne jak fronty ramion.

Ciężarki z allegro, z klejem Nortona, a sam producent jakiś niemiecki, ale już nie pamiętam jaki.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Jak zawsze robota pierwsza klasa :cool2: :cool2: Srebrne Ztki, będą lepiej pasowały do całości :) :cool2:

---------------------------------Moja galeria------------------------------------

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=339720&p=2477504#p2477504 jest

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=306494 [*] była

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Delikatnie zbliżając się w stronę końca ogarniania :

image.jpg

Na lewych drzwiach była mała wgniotka (na foto pod klamką - słabo widoczna) - plus na prawych jeszcze mniejsza druga.

image.jpg

Obie zostały wyciągnięte metodą PDR. :)

image.jpg

Po korekcie lakieru przykleje na klapke spoiler z m3 e92 oem - wiec kupiłem już w ASO dedykowany zestaw montażowy.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Dywaniki - dłuuugo się nad tym zastanawiałem, czy kupić na allegro "zamienniki" za 150zł, czy szukać używanych orginałów (ciężkie do znalezienia w dobrym stanie) czy kupić nowe OEM w Polsce lub w USA. Na dodatek jest to xdrive więc dywaniki kierowcy powinien być inny - w podcięciem na szerszy tunel środkowy - choć w sumie "zwykły" do E92 też ładnie leży.

Auto jest z USA i bardziej podobały mi się dywaniki dedykowane właśnie na rynek USA czyli te z "łatka" na dywaniku kierowcy i napisem BMW - w Europie nie dostępne.

Wybrałem w sumie najdroższa opcje czyli orginalne dywaniki z USA dedykowane e92 xdrive(takie jak były w tym aucie) - wyszły ponad 500 zł :zawstydzony: , ale jestem zadowolony.

W Polsce można kupić orginały dedykowane poniżej 400zł ale są gładkie bez łatki i napisu bmw.

image.jpg

image.jpg

Po zjeździe z podnośnika i kilku jazdach okazało się że coś jest dalej nie do końca OK z odma - albo nowa membrana dalej nie pracuje poprawnie (testy wykazują że jednak pracuje OK), albo od jazdy z dziurawą starą membraną nieszczelność złapał simering wału korbowego. Po prostu piszczy na postuju na rozgrzanym silniku - zaciąga powietrze simeringiem wału korbowego.

Suma sumarum zamówiłem uszczelniacz wału z ASO , do tego uszczelki podstawki filtra oleju (jedna OE druga Elring) - zauważyłem po umyciu silnika że jednak coś tam się poci - a to akurat standart w N55 że te uszczelki z czasem trzeba wymienić. No i czekam na kolejna membrane odmy z ebaya . Wymienić planuje wszystko na raz.

image.jpg

Zamówiłem w ASO także nową naklejke z VINem na felc lewych drzwi bo jak to często bywa w E92 była ona uszkodzona w 2 miejscach od klamry pasa bezpieczeństwa- dobrze że lakier nie jest obity a tylko naklejka która kosztuje tylko 60zł :).

pozdrawiam

Opublikowano
Nie wiedziałem, że można zamówić w ASO nawet naklejkę z VIN'em :shock: Na szczęście mi nie potrzebna :D Czekam na fotkę po zamontowaniu spoilera :!:

Moje galerie:

Jest ?BMW F36 440I // TOYOTA GR SUPRA

Była ? BMW F30 335XI 

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=167&t=397494

Była ? BMW E90 330D 

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=339724

Opublikowano
Dywaniki 500 zł :shock: Ale mam takie same :wink:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ty te drobnostki jak naklejka czy wgniotka czy inny dywanik z USA zauważasz, dużo osób nie. Ale diabeł tkwi w szczegółach i też tak robię dla własnego samopoczucia i aby auto było doskonałe :cool2:
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Czytam temat chyba 50 raz, jak ja kocham takie podejście do samochodu, samej radości z jazdy i jak najmniej awarii, szerokości i pozdrawiam :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dawno nic nie pisałem ...z braku czasu:

image.jpg

Pieprz i sól - czyli oględziny 335i dla kolegi ;).

image.jpg

image.jpg

W końcu komplecik :).

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Logo z klapy - wymiana , do tego emblemat 335i wrócił na swoje pierwotne miejsce a także spoiler z M3 zajał swoje miejsce ;).

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Wymieniłem uszczelki podstawy filtra oleju, były dosłownie plastikowe a nie gumowe więc nie dziwne że leciało. W sumie powinienem to zrobić podczas ogarniania w styczniu :zabawa: .

image.jpg

Dokładnie mycie ...

image.jpg

glinka sonus...

image.jpg

image.jpg

image.jpg

I 2 etapowa korekta lakieru która jest właśnie w trakcie :). Potem ceramika Kisho.

W sobotę wybieram się na "przebudzenie mocy" do Zegrza.

A niedługo ...auto pewnie wyląduje na allegro. Jakby ktoś poszukiwał ładnego i dopracowanego 335i w manualu to zapraszam ;).

pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To już nie ta miłość co do Z3...:)
Opublikowano
  • Autor
Miłość :mrgreen: ? nie wiem czy tej nie dopieściłem bardziej biorąc pod uwagę przelicznik czas-efekty :mrgreen: .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Co w planach?
Opublikowano
  • Autor
Rodzina będzie mi się powiększać więc chyba coś rodzinnego ;), w 4/5 furtkach, może E90 .....///M3 :mrgreen: . Ale to luźne plany więc prosze mi nie wytykać jak nie zostaną zrealizowane. :norty:
Opublikowano
Rodzina będzie mi się powiększać więc chyba coś rodzinnego ;), w 4/5 furtkach, może E90 .....///M3 :mrgreen: . Ale to luźne plany więc prosze mi nie wytykać jak nie zostaną zrealizowane. :norty:

GRATULACJE :) :handshake:

i turasy zawsze są kozaki :)

Galeria: E91 320D LCI M-Pakiet 2009r.

2010-2016 E46 Touring 320D 136km 2000r.

2016-2017 E91 318i LCI 143km 2008r.

2017 E91 320d LCI 206km|393Nm 2009r.

kod zniżkowyna 5€ do Carly: XAZHF8

http://yanosik24.pl/widget/64583.png

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje :)

image.jpg

Zapomniałem wspomnieć że przy okazji uszczelki filtra oleju wymieniłem olej .

image.jpg

Mimo że był zmieniany 6 tys km temu ;) (obecnie ledwo przekroczone 128 tys. km).

image.jpg

No i naklejka z VIN ;) tym razem zrobili mi taka szatę graficzną jak szła na USA od 2012r :mrgreen: - kiedyś daaawno temu do z3 zamawiałem to zrobili bmw M gmbh mimo że to była przecież normalna 2.8. :lol:

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Korekta czyli Makita 9227CB w akcji do tego pady 3M i pasty Menzerna.

Na koniec płynne szkło Kisho 701 :).

image.jpg

Czarna skóra to pozornie w zasadzie zawsze jest czysta .

image.jpg

...no właśnie pozornie :P .

image.jpg

Potem sporo odżywki Gliptone.

image.jpg

Felgi zabezpieczyłem powłoką polimerową Sonax.

image.jpg

Tak to wyszło ...oczywiście wyjechałem z garażu odrazu na deszcz . :duh:

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Gliptone bardzo ładnie odżywiło skórki - matowe i miękkie.

Wnętrze jest teraz bez skazy :).

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Przebudzenie (albo przemoczenie ;) ) Mocy w Białobrzegach.

image.jpg

image.jpg

Kropelkuje ładnie.

Postaram się ogarnać jakaś lepszą sesje ;).

pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
:jawdrop:
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor

Mała zapowiedź sesji : :D

teaser.jpg

teaser2.jpg

Opublikowano
Aż miło się ogląda jak ktoś tak dba o samochód :cool2: :cool2: :cool2:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zdjęcia z sesji już widać, że są mega :D Zapadaj jeszcze parę fotek ;)

Moje galerie:

Jest ?BMW F36 440I // TOYOTA GR SUPRA

Była ? BMW F30 335XI 

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=167&t=397494

Była ? BMW E90 330D 

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=339724