Skocz do zawartości

Dobór do e46 - felgi, opony, dystanse, odsadzenie ET

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 523
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam serdecznie, planuję w swojej nowej miłości wymianę felg.

Aktualnie stoi na styling 78 i zostaną one na zimę, jednak po zimie przydałoby się coś fajniejszego :twisted:

Zastanawiam się nad styling 135 i oponami na przód 225/40/18 i tył 255/35/18 jednak nasuwa mi się pewna wątpliwość mianowicie w okolicy jeździ bardzo dużo bmw na tych właśnie felgach.. od e36 przed e46 skończywszy na e60 i 90.. Może macie jakieś ciekawe propozycje odnośnie felg nie "bmkowskich"?

Z góry dzięki za podpowiedzi ;)

Opublikowano
Zależy do jakiej kwoty szukasz felg? To da swiatlo wszystkim żeby Ci co nieco podpowiedzieć :wink:
Opublikowano
Zależy do jakiej kwoty szukasz felg? To da swiatlo wszystkim żeby Ci co nieco podpowiedzieć :wink:

Tak myślę, że za felgi mogę dać +/- 2000zł :)

ja ciagle napalam sie na styling 230 ;)

Bardzo przyjemne jednak do e46 bez m pakietu moim zdaniem nie pasują :(

Ja proponuję pójść w coś z BBS-a :cool2:

http://images68.fotosik.pl/259/cfddcc2b92677418med.jpg

Również nad się nad tym zastanawiałem jednak wzór felg jaki podałeś kompletnie nie leży w moim guście :P

Ogólnie kolor samochodu jest taki cieemny na kielichu mam napisane carbon schwarz, z zewnątrz shadow line i totalnie nie mam pojęcia co by pasowało..

Opublikowano
Zdaję sobie z tego sprawę.. kwota w sumie jest do drobnych nagięć jednak najpierw muszę wybrać wzór a totalnie nie mam pomysłu :shock:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A kto ma Ci coś więcej napisać? Nikt nie zna Twojego gustu. Ja mam 19" Hamann PG3 (pomalowane na czarno, wypolerowane obręcze + śruby), ale nie mam pojęcia czy Tobie się to będzie podobało.

Piszesz, że nie chcesz "beemowskich" felg. Za 2000 zł naprawdę ciężko kupić coś rzadko spotykanego i dobrej jakości.

Google: Felgi, wheels z dopiskiem e46 -> grafika i jazda ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W serii jest e47, więc teoretycznie przód będzie delikatnie wystawać a tył przy pełnym załadunku może przycierać, chociaż jest ktoś na forum kto ma takie tylko blaszaki i twierdzi, że nie wystają i pasują. Ja mam u siebie fabryczne 7x17 et47, przód dystanse 20mm na stronę (wychodzi et27) i jest linia z błotnikiem, natomiast z tyłu 18mm na stronę (wychodzi et29) i jest trochę miejsca w razie załadunku, żeby nie przycierało.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
A kto ma Ci coś więcej napisać? Nikt nie zna Twojego gustu. Ja mam 19" Hamann PG3 (pomalowane na czarno, wypolerowane obręcze + śruby), ale nie mam pojęcia czy Tobie się to będzie podobało.

Piszesz, że nie chcesz "beemowskich" felg. Za 2000 zł naprawdę ciężko kupić coś rzadko spotykanego i dobrej jakości.

Google: Felgi, wheels z dopiskiem e46 -> grafika i jazda ;)

Mi chodziło o to, że mogą być "nie beemowskie" ale bmw też jak najbardziej mogą być :) Tylko po prostu nie wiem jaki styling, za dużo ich jest.. ;)

I jak na tych Hamannach się jeździ na naszych drogach? Jaki profil opony? Da się w ogóle jeździć na 19 po drodze innej niż autostrada? :D

Jak z jazdą w koleinach?

Opublikowano
Jakoś się da.. JA mam teraz osiemnastki niskoprofilowe (są w ogóle inne?) i łapią każdą dziurę. Oponki oczywiście szerokie, ale trzeba się pilnować, tak czy siak.
Opublikowano

19/235/35

Koleiny standard. Zawsze będzie ściągało bardziej.

A co do 19" i profilu 35... stoję przed bardzo dużym dylematem. Moja felgi były zakupione w komplecie z samochodem. I były przez poprzedniego właściciela SKATOWANE. Prostowane i staczane tyle razy, że były o połowę cieńsze niż oryginalnie (jakiś tokarz wpadł na pomysł ścięcia wypukłego "rowka" :duh: ). Pierwszy rok odnowiłem z zewnątrz i regularnie spawałem. Przez zimę zrobili mi zabieg nadlewania materiału na tych felgach (spawarką). Są teraz dużo grubsze i już nie ma sytuacji, żebym nie wiedział przez co mam 5 pęknięć na jednej feldze (!). Pękają zawsze od wewnętrznej strony tak 2-3 cm prostopadle. Wydałem na to wszystko 2000 zł. Myślałem, że nadlanie rozwiąże problem. Przez pierwszy miesiąc byłem szczęśliwy, bo ani jednego pęknięcia, żadnego bicia itd. Jesteśmy przed zimą i nie mogę się doczekać aż założę oryginalne m-pakietowe. W 3 felgach pęknięcia, z czego tylko raz wiedziałem dlaczego pękły (wpadłem w dziurę). Zespawane i teraz znowu jest coś nie tak. Powietrze ucieka, codziennie trzeba dopompowywać. I dylematem jest co dalej zrobić. Spróbować więcej nadlać czy sprzedać i kupić inne. Tylko tu jest problem: moje Hamann'y PG3 są tak piękne, że za wszelką cenę chcę je uratować. Teraz myślę o zabiegu wymiany całej obręczy od wewnętrznej strony na jakąś z konkretnego materiału (są ludzie, którzy się tym trudnią). Bo nowe są tak drogie, że szkoda gadać. Chyba zdecyduję się na zmianę tej obręczy, te felgi mają być porządne i już. Gdyby mnie było stać szarpnąłbym się na HRE S101 :P

W każdym razie: nie znam gościa, który jeździ na 19" i nie ma w tym kraju problemów z felgami. Zaczepiłem ostatnio gościa z E60 M5. Jeździ na felgach AC Schnitzer'ach. Tylko on tam ma na pewno więcej niż 19", chyba 21".

Dialog między nami w skrócie:

-Proszę pana, chcę zapytać o pana felgi, ma pan z nimi problemy?

-Jakie problemy?

-Pękają panu, krzywią się?

-Panie, to są AC Schnitzery!

-Ja mam Hamann'y i nie przyszedłem się tu pochwalić, tylko zapytać czy są felgi takich rozmiarów, z którymi nie ma problemów.

Przestał się uśmiechać, pokazał na felgę i:

-Ta była spawana.

Jak pytam wulkanizatorów czy jest ktoś kto nie ma z 19" problemów to dostaję odpowiedź: tak, ale tylko jak są kute!

Tyle tylko, że kute u nich też potem kiedyś były robione (ale nie wiem co z nimi właściciel robił).

Nie mam pojęcia czy jakbym szarpnął się na nowe Hamann'y PG3 to czy nie będę miał identycznego problemu - nikt nie jest w stanie mi jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Bo gdybym wpadł w dziurę i w ten sposób uszkodził - ok, taki urok tych felg, niestety. Ale u mnie powstają pęknięcia przez... nie wiem co. Koleiny? Przejazdy kolejowe? Krawężniki? (pomimo tego, że przez przejazd przejeżdżam wolniej niż przechodzi pieszy - swoją drogą, że mamy MASAKRYCZNE przejazdy w mojej okolicy, a na krawężniki najeżdżam wyłącznie niskie [prawie zawsze parkuję gdzieś dalej, byle nie musieć najeżdżać na nic wysokiego] i zawsze staram się ustawiać jak najbardziej prostopadle koło, żeby jak najmniej ucierpiała felga).

18", profil 40: na dzień dzisiejszy uważam, że żeby jeździć bez problemów to to jest max.

Czekam aż znajdę kogoś, kto ma felgi nówki 19" i profil 35 i mi powie - jak kupisz nowe to nie będziesz miał problemów!

Także nastawiam się na wymianę obręczy, albo w ogóle będę jeździł na w pełni odnowionych oryginalnych m-pakietowych.

... ale potem wychodzę z domu... z uczelni... oglądam się za moją na parkingu, przez okno... i widzę ją na tych 19".. ech, jak tu z nich zrezygnować?! :D

Opublikowano

Dales mi do myslenia odnosnie wielkosci felg..

W takim razie tak jak myslalem 18 bedzie jak najbardziej odpowiednie :) tylko teraz pytanie jaki wzor.. chyba faktycznie zostane przy tym stylingu 135 225/40 przod i 255/35 tyl i bedzie spoko.

Dzieki za rady :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

8jx18 ET14 to parametry felgi zbliżone do serii 5 i 7

obawiam się że do E46 nie podejdą, po prostu będą wystawały ponad nadkole.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

Ja mam felgi z et 34 i założone dystanse i mam na równo. U Ciebie jest odwrotna sytuacja więc może wystawać przy e46. Ja mam e39.

Sam musisz sprawdzić bo też zależy jakie będą tam opony.

Opublikowano
Ośmiocalowa felga z ET 32 jest już równo z nadkolem.Zatem : NIE.

Dokładnie tak!

Zależność jest taka, że felgi z trójki można przystosować do piątki wystarczy dobrać dystanse (o grubości ok. 15-20mm) i ewentualnie pierścienie centrujące (w przypadku E39) dłuższe śruby i będzie pasowało, ale na odwrót nie da rady.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

WItam,

wiem, że felgi mają swoje oznaczenia - nie bardzo sie na tym znam.

Jakie felgi aluminiowe do E46 przypasują do nadwozia i opon 225/50/17? Czy to, że się zmieszcza zależy bardziej od ET czy może od szerokości felgi?

Podobają mi się np takie: http://allegro.pl/felgi-alu-17-5x120-et43-bmw-e81-e82-e87-e46-e90-i4878805354.html , ale czy 7,5 cala szerokosci felgi będzie ok??

Pozdrawiam.