Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
W n20 również nie ma miarki, tylko komputer.
  • 4 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wczoraj robiłem wymianę w tym silniku.Zalałem 5w30 LM toptec 4600.Przebieg 95kkm
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć Wszystkim.;)

Powiedz jak wóz po wymianie oleju bo zastanawiam się co wlać do mojego B48 po dotarciu. (jakieś 1500-2000 km)

Nie posiadam BMW, tylko Suprę MkV z tym silnikiem i w instrukcji jest 0W20, ale wszyscy upierają się aby lać 5W30, jednak nikt tego merytorycznie nie tłumaczy.

Nie neguję 5W30, rozumiem z ogólnej wiedzy fizycznej że się nadaje, jednak większość wypowiedzi bazuje na: Bo tak, bo taki się leje, zawsze taki wlewam itp.;)

Czy zapłacę za olej 500,00 zł. czy 1000,00 zł. aktualnie dzięki uczciwej pracy nie ma to dla mnie żadnego znaczenia, wóz kupiłem żeby go mieć i kochać...;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W serwisie powiedzieli mi, że do mojego 330i xDrive z 2017 roku (B48) należy wlać 0W-30 LL04 - zdziwiła mnie gęstość, bo 5W-30 będzie ok i na dodatek bardziej dostępne. Co do ilości to 5,25 L.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Do B47 też zalecają 0w30. Z punktu widzenia jakościowego 0w powinien mieć lepsze bazy olejowe :)

spacer.png

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 21.07.2022 o 21:13, Ajgor napisał(a):

Cześć Wszystkim.;)

Powiedz jak wóz po wymianie oleju bo zastanawiam się co wlać do mojego B48 po dotarciu. (jakieś 1500-2000 km)

Nie posiadam BMW, tylko Suprę MkV z tym silnikiem i w instrukcji jest 0W20, ale wszyscy upierają się aby lać 5W30, jednak nikt tego merytorycznie nie tłumaczy.

Mam ten sam samochód i to samo pytanie, jaki olej ostatecznie wlałeś? Robiłeś to we własnym zakresie?

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam 120i z '23 i wlalem shella 5w30. Notabene dowiedzialem sie w ASO, ze fabrycznie wyjechal z 5W30.. wiec nie mialem juz pozniej watpliwosci. 

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję, spoko, w instrukcji wyczytałem, że ma być 0w/20, albo 0w/30 - sam nie wiem, wg nr VIN niby 0W/30 - tak podają w sklepach internetowych. Jeszcze jedno pytanie mam do Ciebie, czy masz tabliczkę z ciśnieniem na prawym słupku, bo ja mam z nr vin ale bez ciśnienia. Nie wiesz jakie jest zalecane ciśnienie przód/tył przy oponach lato/zima rozm. 225/40/18? 

Edytowane przez stratos37