Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jaką predkosc max macie na 1 i 2 biegu. Dzisiaj przeciagnelem do czerwonego na obrotomierzu i zdziwilo mnie ze skazowka sie cofla i roche zwolnil samochod to jest normalne?
kajak
  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Parę dni temu temu odebrałem swoją E-30 (320i) po baardzo gruntownym i kosztownym remoncie silnika.Mimo że wiedziałem iż mój silnik był konkretnie "przymulony" i tkwi w nim duży potencjał,to rzeczywistość przeszła moje oczekiwania.Na dwójce spokojnie doszedłem do 100 km/h i myślę,że był jeszcze zapas.

Swoją drogą jestem niezmiernie ciekaw jaka będzie Vmax?

Opublikowano
rok jest 87 przebieg 150 000 ale silnik jest 91 mam ja od 8 dni wydaje mi sie ze slabo idzie jak na silnik 2.0 moze to tylko zludzenie spodziewalem sie czegos wiecej. Zato na 3 kwskazowka obrotomierza wala za czerowne pole i jescze szla za usemke
kajak
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
320 bardzo ładnie sie kręci i idzie naprawde dobrze przynajmniej w poruwnaniu do sierry 2.0 dohc bo wczesniej taką jeżdziłem :) a teraz piękne BMW :D moze powinieneś zatankować jakieś lepsze paliwo !
Opublikowano
Mam 316 na gazniku i na 2 ciagnie bardzo ladnie do 80 na gazie (okolo 90 na benzynie)

mam identycznie .. taki sam silnik ... jaki v-max osiagnełes?

Opublikowano
Dzisiaj przeciagnelem do czerwonego na obrotomierzu i zdziwilo mnie ze skazowka sie cofla i roche zwolnil samochod to jest normalne?

:duh: wiem ze gdybym to skomentował odrazu po przeczytanie tego posta to dostalbym ostrzezenie :lol:

Wiec poczekalem i pisze na spokojnie...

To co zaobserwowales to bylo odciecie zaplonu, czyli ogranicznik obrotow zeby jakis laik co sie niezna na samochodach nie zarżnął sobie motoru. Potocznie "odcinka" :D

TAK to jest normalne !!!

O matko ... :worried:

Nie prosta lecz zakręt jest wyzwaniem ;)

http://img346.imageshack.us/img346/5111/bkp2kl.jpg

Opublikowano
Parę dni temu temu odebrałem swoją E-30 (320i) po baardzo gruntownym i kosztownym remoncie silnika.Mimo że wiedziałem iż mój silnik był konkretnie "przymulony" i tkwi w nim duży potencjał,to rzeczywistość przeszła moje oczekiwania.Na dwójce spokojnie doszedłem do 100 km/h i myślę,że był jeszcze zapas.

Swoją drogą jestem niezmiernie ciekaw jaka będzie Vmax?

To jest to co niedotarte silniki lubią najbardziej .

Opublikowano
Chyba troche wiecej, jesli dobrze pamietam to moja poprzednia 320 na 2 dochodzila do 90 km/h. Moze ma jakis dlugi dyfer, wiec 100 na dwojce byla by mozliwa. A profil opon ze wskazaniami predkosciomierza nie ma nic wspolnego - najwyzej z przeklamywaniem.
Opublikowano
Pierwsze biegi u nas są przeważnie ktrótkie (co za tym idzie mocne). Ja posiadam 1.8 M40 z 90r na drugim biegu max ok 85-90km/h tyle ,że nie ma sensu tak ciągnąć na sam koniec!! Lepiej przecież deczko wczesniej zapiąć 3!!
Opublikowano

Ja mam 316 ponad 200 tys km

Na jedynce - 60 km

Na dwójce - 105

Oczywiście na Pb 95 , jak zalałem 98 i zrobiłem test to na jedynce nie bylo zmian oprócz tego że lepiej sie wkręcał ,ale na dwójce pociągnołem już do 110 :D

Narazie E30 316 ,ale i tak wszystko wyprzedzam !!!

-------NEXT-------> E36 325

Opublikowano
Ja mam 316 ponad 200 tys km

Na jedynce - 60 km

Na dwójce - 105

Oczywiście na Pb 95 , jak zalałem 98 i zrobiłem test to na jedynce nie bylo zmian oprócz tego że lepiej sie wkręcał ,ale na dwójce pociągnołem już do 110 :D

No to ladnie Ci licznik oszukuje :lol:

Opublikowano

Moje e 30 325 170ps na 2biegu robi 95max, a siliczek mam zdrowy...

Trochę Panowie przesadzacie pisząc że 320 robi 90 na 2jce...

Opublikowano
Albo oszukuje albo to przez wieksze fele z oponami bo prawie mi sie nie mieszcza w nadkolach

Opublikowano
Czesc,czy moglby ktos podac osiagi e36 320i 92r(bez vanosa) interesuje mnie 1,2,3 bieg do odciecia,

Pozdro

To chyba forum o klasycznych E30 jest...

Dziwna dyskusja się wywiązała, bo prędkości osiągane na poszczególnych biegach zależą tylko od przełożeń w skrzyni biegów i moście. Nic do tego nie ma moc silnika, ani paliwo, ani inne takie wymysły.

NSW
Opublikowano
albo licznik oszukuje albo ma jakies dziwnie (dziwnie dla BMW) dlugie a co za tym idzie wolnorozpedzajace sie biegi
BMW to moj pierwszy i jedyny samochod.
Opublikowano
Może i licznik przekłamuje ,ale im mniejsze koła tym szybsze przyspieszenie a Vmax mniejsze , mniejsze koło chyba łatwiej i szybciej jest rozpędzić i odwrotnie ,tak na chłopski rozum

Opublikowano
dzisiaj z czystej ciekawosci przegonilem moje 1,8 gaznik i na II biegu wskazowka przekroczyla 100km.h przy niecalych 7tys obr. :shock:
Opublikowano
dzisiaj z czystej ciekawosci przegonilem moje 1,8 gaznik i na II biegu wskazowka przekroczyla 100km.h przy niecalych 7tys obr. :shock:

Potwierdzam, moja e30 z tym samym silnikiem też pójdzie paczke na dwójce :P

Ile pójdzie na jedynce to nie sprawdzałem

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano

Panowie opony też mają znaczenie i to duze :!: Jest coś takiego jak obwód koła im niższy profil tym koło szybciej bedzie sie kręcić a zarazem prędkość na zegarze będzie większa :!:

Załuż sobie małe kółko i sprawdz prędkość a potem zrób to samo ale z dużym kołem :cool2:

Opublikowano
a od kiedy to rozmiar kola ma wplyw na wskazanie predkosciomierza? przy konkretnych obrotach jest konkretna predkosc jakie kola by nie byly zalozone, roznice beda jedynie w predkosci RZECZYWISTEJ a nie we wskazaniach zegarow :wink: