Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dwa przypadki spalenia aut znajomych i w żadnym nie wypłacili. Chcesz możesz się sądzić przez 3 lata albo dłużej.

Z ciekawości pytam, to były dwa BMW z wadą EGR?

Tak. Ale zbagatelizowali sprawę, ubytki płynu, zapach z nawiewów. Choć jeden kolega miał już nadtopiony kolektor i był umówiony na wizytę w aso. Nie zdążył,

Opublikowano

Kupiłem sobie tani endoskop z chin (ebay) celem sprawdzenia stanu chłodniczki i... w końcu mogę spać spokojnie. :8)

Jakość nie jest najlepsza ale wystarczająca do oceny stanu części.

Sprawdzenie dosłownie zajmuje 5 minut (silnik B47). Zdejmujemy górną osłonę silnika, odkręcamy czujnik temperatury (klucz 14, ja miałem 15 i też poszło). Wkładamy endoskop w miejsce czujnika (ja musiałem mój wyjąć z obudowy bo musi patrzeć pod kątem 90 stopni i w aluminiowej obudowie się nie mieścił). "E włala!"

cqTSPHM.jpg

agVUNq1.jpg

Koszt około 8 Euro. Spokój ducha - bezcenny!

Przypominam jak powinno i nie powinno wyglądać:

sMXqoeS.jpg

sZuQcuY.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

U mnie też chłodniczka w podobnym stanie. Przebieg 195 000.Silnik N47N. Lecz polecam wyczyścić kolektor bo sadzy jest moim zdaniem bardzo dużo. Nie wiem czy ktoś to robił przede mną ale zebrało się tego w sumie ok. 400 - 500 gram. Silnik pracuje lepiej - mniej drży.

Klapki też wymieniłem, a serwis też to zrobił wcześniej bo przy przebiegu 113 000 km.( auto było leasingowane w DE ). Przy wymianie klapek serwis również wymienił metalową podkładkę pomiędzy czujnikiem temperatury a chłodniczką spalin.

Edytowane przez Burza1234
Opublikowano
U mnie też chłodniczka w podobnym stanie. Przebieg 195 000.Lecz polecam wyczyścić kolektor bo sadzy jest moim zdaniem bardzo dużo. Nie wiem czy ktoś to robił przede mną ale zebrało się tego w sumie ok. 400 - 500 gram. Silnik pracuje lepiej - mniej drży.

Klapki też wymieniłem, a serwis też to zrobił wcześniej bo przy przebiegu 113 000 km.( auto było leasingowane w DE ). Przy wymianie klapek serwis również wymienił metalową podkładkę pomiędzy czujnikiem temperatury a chłodniczką spalin.

Zdejmowałeś kolektor do czyszczenia, tak?

Masz N47 czy B47? Bo nie słyszałem o problemach z klapkami w B47.

Opublikowano

Ruszyło się z chłodniczkami, bo dostałem zaproszenie na wymianę na 13 maja.

Aż się zdziwiłem. Na sprawdzeniu byłem coś ok. 20 marca, BMW Zdunek olsztyn.

U mnie przeczyszczony kolektor i wymienione klapy.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witam,

Mógł bym prosić o sprawdzenie: C663325

Z góry dziękuję :wink:

Brak akcji

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witam

Stałem się szczęśliwym posiadaczem BMW 525d xDrive :D . Chciałbym się dowiedzieć czy mój samochód kwalifikuje się do jakiejś akcji.

VIN: WBA5J910X0GV36318

Brak akcji

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witam proszę o sprawdzenie czy łapie się na akcję

C299788

Pozdrawiam

Brak akcji

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witam,

prosze o sprawdzenie WBA5J71080D699930

Jest akcja na chłodnicę EGR

Opublikowano
Witam odświeżam temacik ponieważ umówiłem się właśnie na sprawdzenie chłodnicy w Krakowie u Dobrzanskich niestety dopiero za miesiąc. Jeśli chodzi o akcje serwisowa co miesiac dostają nowa aktualizacje pojazdów które poddawane są kontroli u mnie był to pierwszy styczeń 2019.
Opublikowano

Witam.

Ja zostawiłem samochód u Dobrzańskiego prawie 5 tygodni temu. Egr do wymiany. Niestety na dzień dzisiejszy dalej nie wiadomo kiedy będą części. Samochód z zagranicy więc dopiero po dwóch tygodniach dali nowego golfa z wypożyczalni. Trochę to smutne ale lepsze to niż spalenie samochodu. 320xd GT - przebieg tylko 70k rocznik 2015 a nagaru ponoć się nazbierało dużo.

Opublikowano
Witam.

Ja zostawiłem samochód u Dobrzańskiego prawie 5 tygodni temu. Egr do wymiany. Niestety na dzień dzisiejszy dalej nie wiadomo kiedy będą części. Samochód z zagranicy więc dopiero po dwóch tygodniach dali nowego golfa z wypożyczalni. Trochę to smutne ale lepsze to niż spalenie samochodu. 320xd GT - przebieg tylko 70k rocznik 2015 a nagaru ponoć się nazbierało dużo.

Dzwoń do nich albo jedź z tego co kobieta mi mówiła to części zaczynaja im przychodzić tak że ubiegaj się o swoje

Opublikowano
Hej. Nie wiem czy to prawda ale mi powiedział gość w serwisie że centrala im wysyła części przypisane do konkretnego numeru vin. Czy ktoś też o tym słyszał?
Opublikowano

Może tak być, ze względu na deficyt części, ale tu chodzi raczej o wysłanie części celem zamknięcia przez centrale konkretnego zgłoszenia gwarancyjnego, które jest powiązane z konkretnym numerem VIN.

Przecież przykładowo do wszystkich B47 EGR są takie same. No chyba, że ktoś miał pakiet Indyvidual i EGR był w oprawie skórzanej ze złotym przeszyciem :lol:

Opublikowano
Byłem wczoraj na sprawdzeniu w Bawaria Janki. Chłodnicza do wymiany. Odebrałem auto na własne ryzyko. Kupiłem sobie dużą gaśnicę i przetrenowałem szybkie zrywanie osłon silnika ;) Co do problemów z chłodniczkami i dobieranie pod VIN mimo identycznego numeru części to mam pewną teorię. Jak zwykle chodzi o kasę. Podejrzewam, że koszty pokrywa nie BMW a producent wadliwej części, który ma pewnie kilka fabryk.
Opublikowano
Jest taka możliwość u mnie przebieg 240 tys prawie wiec przypuszczam ze będzie wszystko ok tak jak poziom zanieczyszczenia dpf 2 oraz 5 gram zobaczymy co powiedzą 1 czerwca. Podobno u dobrzynskich dużo aut stoi i czeka na placu na kolejkę
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Byłem wczoraj na sprawdzeniu w Bawaria Janki. Chłodnicza do wymiany. Odebrałem auto na własne ryzyko. Kupiłem sobie dużą gaśnicę i przetrenowałem szybkie zrywanie osłon silnika ;) Co do problemów z chłodniczkami i dobieranie pod VIN mimo identycznego numeru części to mam pewną teorię. Jak zwykle chodzi o kasę. Podejrzewam, że koszty pokrywa nie BMW a producent wadliwej części, który ma pewnie kilka fabryk.

Tak tu chodzi o wadliwe wykonanie chłodniczki przez producenta i to On pokrywa koszty naprawy,

Opublikowano

Teraz trochę żałuję że zostawiłem samochód u Dobrzańskiego. Cały plac mają zawalony samochodami - z tego co mówili to około 180 samochodów.

Z tego co wiem to ponoć mają coraz większe dostawy i coraz częstsze. Mam nadzieję że przed połową Maja dostanę już auto bo mam kilka wyjazdów zaplanowanych a golf 1.0 poza miasto się średnio nadaje. A wy jakie samochody zastępcze dostawaliscie? Chodzi mi o przypadek bmki z zagranicy.

Opublikowano
Teraz trochę żałuję że zostawiłem samochód u Dobrzańskiego. Cały plac mają zawalony samochodami - z tego co mówili to około 180 samochodów.

Z tego co wiem to ponoć mają coraz większe dostawy i coraz częstsze. Mam nadzieję że przed połową Maja dostanę już auto bo mam kilka wyjazdów zaplanowanych a golf 1.0 poza miasto się średnio nadaje. A wy jakie samochody zastępcze dostawaliscie? Chodzi mi o przypadek bmki z zagranicy.

Jeśli o mnie chodzi od razu przy rozmowie telefonicznej zapytali czy chce samochód zastępczy. Stanowczo odpowiedziałem ze nie moje Bmw przejechało już 230 tys kilometrów to tak nagle się nie spali pomyślałem :D ale podobno mieli tylko jeden przypadek (pani z recepcji tak mówiła ) który się po prostu spalił jest to loteria jak w totka

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Byłbym wdzięczny za sprawdzenie i mojego F11 2.0d 2012 rok silnik N47T.

VIN WBAMX11090DY03199

Jest akcja na chłodnicę EGR.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie temu facetowi auto spłoneło bo wymieniono chłodniczke wadliwą na nową i też z serii wadliwych. A stało sie tak bo na poczatku akcji wymieniano na już te nowe modele chłodniczek ale po pewnym czasie och zabrakło a ludzie sie pieklili ze płaca leasingi i raty a ich auta stoja i czekaja na czesci wiec jakis geniusz z centrali wymyslil ze skoro termin na oczekiwanie na czesci jest niewiadomy to beda montowali nowe chlodniczki ale z tej wadliwej serii. Na szczescie w tej chwili zaprzestano tego procederu i montowane sa juz tylko poprawione modele chlodnic egr.