Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
Próbowałeś może zaaktualizować soft poprzez winkfp?

nie mam doświadczenia w aktualizacji sterowników, do tej pory tylko diagnostyka i podstawy kodowania

SZ_ANSTEUERUNG

brak takiego wpisu w KOMBI

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Próbowałeś może zaaktualizować soft poprzez winkfp?

nie mam doświadczenia w aktualizacji sterowników, do tej pory tylko diagnostyka i podstawy kodowania

SZ_ANSTEUERUNG

brak takiego wpisu w KOMBI

A masz licznik w wersji HIGH?

BO mowa o rodzinie E90 ?

• Członkowie klubu
Opublikowano
No właśnie nie E90 tylko E60. Myślałem że podobnie to wygląda jeśli chodzi o kodowanie, ale może są jakieś większe różnice. Licznik jest LCI, więc powinno działać to podświetlenie w standardzie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bardzo dziwna sytuacja z Twoim licznikiem ? może był zmieniany ?

Sprawdź w INPIE jaki vin jest w KOMBI .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No właśnie nie E90 tylko E60. Myślałem że podobnie to wygląda jeśli chodzi o kodowanie, ale może są jakieś większe różnice. Licznik jest LCI, więc powinno działać to podświetlenie w standardzie.

Ja mam E61 LCI także sprawdze jak będę się podpinal i dam znac.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Sprawdziłem VIN w KOMBI i jest ok, ten sam co w dowodzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdziłem VIN w KOMBI i jest ok, ten sam co w dowodzie.

A jak miałoby być inaczej skoro pobiera go z CAS?

Przy zmianie licznika się kasuje stary VIN.

Bynajmniej ja tak robiłem

• Członkowie klubu
Opublikowano
Czy coś jeszcze mogę zrobić, żeby przywrócić pełną funkcję tempomatu? ogólnie wydaje się, że z tym licznikiem coś jest nie tak (nie działa dioda tempomatu, nie można uruchomić testu zegarów), tylko jak zdiagnozować problem?
Opublikowano
Zamów z Allegro zegary, masz 14dni na zwrot, podepniesz i sprawdzisz na szybko bez kodowania czy jakaś funkcja działa w nowych. Jak będzie działać to Twoje stare egary są do wymiany.
Opublikowano

Rozszerzam temat.

E91 z 2010

W standardzie był tempomat jednak chciałbym tempomat z wersji 6 cylindrowej to jest z podwójnym dnem gdzie głębsze wciśnięcie powoduje przyspieszenie o +10 km/h a nie jak dotychczas tylko +- 1 km/h.

Odpowiednia manetke oczywiście mam.

Jak to zakodowac bo obecnie tempomat działa po staremu a głębsze wciśnięcie nic nie daje.

W poprzedniej e90 pre lci nie miałem tempomatu i nieświadomie dołożyłem manetke ż 6 cyl. i chodziła jak trzeba.

Jakies pomysly?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

a czy aby uruchomić wyświetlanie km/h z tempomatu na tym małym ekraniku między zegarami też trzeba kompa z kablem ? czy można to zrobić jakoś z menu samochodu ??

Trzeba komputera z kablem.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

Opublikowano

a czy aby uruchomić wyświetlanie km/h z tempomatu na tym małym ekraniku między zegarami też trzeba kompa z kablem ? czy można to zrobić jakoś z menu samochodu ??

Trzeba komputera z kablem.

dzięki , czyli muszę kogoś w Poznaniu ogarnąć kto się zna na rzeczy

• 5 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Tempomat zakodowany w aucie,działa -zero błędów.

Licznik z 2,5 benzyny (03.2005) zaadoptowany do auta (przebieg, vin)

Chodzi o wskazania wartości tempomatu. W teście zegarów kreseczka działa.

Zakodowałem:

TEMPOMAT_SETZ_ANZ_DAUER

wert_02

oraz

SZ_ANSTEUERUNG

aktiv

Wskazania nie działają podczas jazdy.

Jakieś pomysły ?

[edit]

Dobra mam to. Dla potomnych:

Są 3 wersje wyposażenia dla tempomatu:

$540 - zwykły tempomat bez funkcji hamowania. Manetką ustawia się zadaną prędkość. Gdy ustawiona prędkość jest mniejsza od aktualnej hamowanie następuje tak samo jakbyśmy zdjęli nogę z gazu.

W tym przypadku tylko licznik LOW po zakodowaniu będzie pokazywał zadaną prędkość (przez krótką chwilę)

Należy zakodować:

TEMPOMAT_SETZ_ANZ_DAUER

wert_02

$544 -tempomat z funkcją hamowania - j/w tylko mamy dodatkowy moduł LDM zamontowany za modułem CAS.

1ZrpHzp

Ważne:

E92 od 06/2006 oraz E90, E91 od 09/2006 oraz E93 od 12/2006 nie posiadają tego modułu. Funkcję hamowania przejmuje DSC.

W tym przypadku oba licznik będą wskazywać zadaną prędkość po zakodowaniu funkcji:

licznik LOW

TEMPOMAT_SETZ_ANZ_DAUER

wert_02

licznik HIGH:

TEMPOMAT_SETZ_ANZ_DAUER

wert_02

oraz ruchoma kreseczka obok prędkościomierza

SZ_ANSTEUERUNG

aktiv

oraz najwyższa wersja

$541 ACC -aktywny tempomat

Można go łatwo rozpoznać po radarze zamontowanym w przednim zderzak. Mierzy odległość, kąt oraz względną prędkość wobec naszego pojazdu. Maksymalna odległość pomiaru 120m.

Sposób kodowania i wskazywania prędkości na zegarach taki sam jak dla opcji $544.

• 9 miesięcy temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Czy coś jeszcze mogę zrobić, żeby przywrócić pełną funkcję tempomatu? ogólnie wydaje się, że z tym licznikiem coś jest nie tak (nie działa dioda tempomatu, nie można uruchomić testu zegarów), tylko jak zdiagnozować problem?

trochę zajęło zanim pochyliłem się nad tym tematem.

Problem dokładniej opisałem w innym miejscu, ktoś pomoże?

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=364479

[edit]

Naprawione

• 2 lata później...