Skocz do zawartości

Dziwne piszczenie i halas od silnika przy ruszaniu na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam taki problem w mojej 318 IS. Przy ruszaniu na zimnym silniku np jak z rana ruszam autem to przez pierwsze 100 metrow mam dziwne odglosy od podwozia. Jakies piski i trzeszczenia jak dodaje gazu. Po przejechaniu kilkuset metrow i lekkim pogazowaniu to odglosy ustaja. Ale jak na poczatku jest to tak jakby jakis pasek o cos mocno tarl, jest to bardzo glosne. Czy ma ktos moze pomysla co to moze byc?
Opublikowano

Tez mialem problem z lozyskami alternatora ale jak sa zatarte to wydaja ciagly dzwiek. Moze to byc pasek klinowy na zimnym piszczy a pod wplywem ciepla sie kurczy i przestaje. Polej troche wody strzykawka na pasek w trakcie pracy silnika i jak zacznie piszczec to znaczy ze jest zly naciag lub pasek do wymiany. O ile sie nie myle to tam jest automatyczny naciag paska. Moze ktoras rolka np: napinacza.

POZDRO

Opublikowano
U mnie, przy odpalaniu jak jest zimny od czasu do czasu jeknie a bardziej zaklekota rolka napinacza paska kompresora od klimy. Mysle, ze to moze byc to, tzn. ktoras z rolek.
Opublikowano

powtierdzam, u mnie tez rolka tak skrzeczała, czasami cicha a czasami wyła, az wkońcu cały czas popiskiwała tak wiec do serisu wymiana rolki 115 zł i cisza ;).

Taka rolke mozna tez kupic w intercarsie za około 80 zł, oczywiscie do mojego jak w twoim modelu to musisz poszukać. Jak cos hałasowało to wziąłem rurke i prtzykładałem do każdego elementu i słuchałem to chyba najlepszy sposób, no i strzał w dziesiątke. Popiskiwac te lubi pompa wodna takze sprawdź to.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW