Skocz do zawartości

520 d na jakich stacjach polecacie Diesla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie. Jakie polecacie,gdzie tankujecie i jakiego diesla,ewentualnie gdzie nie tankować,problemy. Panie moderator może tak być? starałem się :norty:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja tankuję głównie (właściwie tylko) na BP.

Kiedyś, przez długi czas tankowałem Ultimate, ale od dwóch lat tankuję standardowego diesla.

Prawdę powiedziawszy nie widzę żadnej różnicy... Poza różnicą w saldzie na koncie :mrgreen:

Ultimate tankowałem nie dla osiągów - bardziej wychodziłem z założenia, że jest mniejsze ryzyko zatankowania trefnego paliwa.

Teraz po kontrolach na stacjach jakość paliw chyba się jednak poprawiła.

Opublikowano
  • Autor

Ponoć opinia chodzi żeby lać lepszego diesla że względu na wtryski i pompę. Jak się do tego odnosicie

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Tankuje na Shellu zwykłego diesla i wszystko dobrze śmiga.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Po tym jak kolega zwierzył mi się że od paru lat leje opał ( wcześniej e46 320d , a teraz e60 530d od trzech lat ) to ja się przestałem przejmować gdzie leję . Jedynie unikam stacji typu " No name "
Opublikowano
Myślę że nie ma większej roznicy - na wszystkich markowych stacjach paliwo jest to samo. W większości i tak kupowane w Orlenie a następnie sprzedawane pod różnymi szyldem. Unikam tylko małych stacji, gdzie właściciel mógłby coś kombinować. I tankuje przeważnie to z dodatkami (verva itp)
Opublikowano
Tak jak piszą koledzy. Markowe stacje, gdzie jest duży przemiał. Zwykły ON , a co 30k km 2 butelki środka czyszczącego i smarującego wtryski do kupienia w ASO ok 40 pln.
Opublikowano

mam trovhe wiedzy na temat obrotu paliwami

największe ryzyko jest na małych stacjach i marketowych oszołomy carrefury, na na 90 % jest sprzedawane imporotowane paliwo z lt lub de pochodzenia rosyjskiego (jesdno jest pewne vałek na vacie) co do jakości istnieje duże ryzyko że on jest mocno zasiarczony. Tak samo shell bp również mase paliwa sprzedają z importu( i to nie jest import z niemieckich rafinerii, co najwyżej przejdzie jedynie przez niemcy w celach podatkowych). Najpewniejsze i najlepszej jakości jest on z Lotosa. Orlen ma minimalnie o jakieś 5% mniejszą wartość energetyczną. Co do vervy i dynamica rzeczywiście są leprze, dodatki swoją drogą, ale przeważnie robione z lepszej frakcjo ropy. Na pewno biorąć pod uwagę różnice w cenie paliw premium i zwykłych nie jest to ekonomiczny wybór

Opublikowano
z tą róznice w wartości opałowej 5% troche przesadziłem to juz w skrajnym przypadku kiedy idzie super towar z lotosa i słaby z orlenu wtedy będzie jakieś 5%. Na ogół to jest około 2%.
Opublikowano
mam trovhe wiedzy na temat obrotu paliwami

największe ryzyko jest na małych stacjach i marketowych oszołomy carrefury, na na 90 % jest sprzedawane imporotowane paliwo z lt lub de pochodzenia rosyjskiego (jesdno jest pewne vałek na vacie) co do jakości istnieje duże ryzyko że on jest mocno zasiarczony. Tak samo shell bp również mase paliwa sprzedają z importu( i to nie jest import z niemieckich rafinerii, co najwyżej przejdzie jedynie przez niemcy w celach podatkowych). Najpewniejsze i najlepszej jakości jest on z Lotosa. Orlen ma minimalnie o jakieś 5% mniejszą wartość energetyczną. Co do vervy i dynamica rzeczywiście są leprze, dodatki swoją drogą, ale przeważnie robione z lepszej frakcjo ropy. Na pewno biorąć pod uwagę różnice w cenie paliw premium i zwykłych nie jest to ekonomiczny wybór

mądrego i to miło posłuchać :cool2:

PS - ja tankuję już któreś już auto wyłącznie na BP (kiedyś ARAL) i ani razu nie miałem problemów z wtryskami czy obwodem paliwowym a robię 60 tyś/rok (moim zdaniem ważna rzecz - co przegląd zmieniać filtr paliwa)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Też ostatnio rozmawiałem z człowiekiem z branży, twierdził, że najlepsze paliwo właśnie z Lotosu, to samo jest dostarczane do Statoil.
Opublikowano

Kolega był z Lotosu ? :mrgreen:

Tak na powaznie to.........kiedyś było tak ze LOTOS kupił kilka tankowców z Arabii i wieść o tym czysto marketingowo poszła w eter. Ropa arabska jest lepsza od ruskiej ale droższa. Orlen wtedy tez kupił ale bez echa w mediach. Obie firmy kupiły bo cena była OK. Obecnie czy Lotos czy Orlen to ta sama jakość bo ropa ta sama.....ale jak widać marketing to siła i robi robotę bo było to dobre kilka lat temu :mrgreen:

A Statoil to kupuje w Lotosie wg obecnego kontraktu....

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Robur wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele :mad2:

Mam związek z hurtowym i detalicznym handlem paliwami i to co tam napisałeś to bzdury powielane przez takie osoby jak Ty ktore cos slyszaly od kolegi kolegi.

Pisalem wielokrotnie w innym temacie o paliwach i juz mi sie nie chce tego ponawiac na tym forum co 3 miesiace jest nowy temat o paliwach i zaden mod nic z tym nie robi zamiast wszystko pisac w jednym.

A co do markowych stacji sprawdzcie na Uokik przez ostatnie lata wiecej wpadek maja te wasze markowe niz porządne prywatne firmy gdzie mozna kupic duzo lepsze paliwo niz na sieciowkach i w lepszej cenie a właściciel dba o swoją markę na lokalnym rynku bo to jego biznes.

10x łatwiej sprzedać lipę bez wpadki na sieciówce i marketówce gdzie przemiał jest duży i po 1-2 dniach już nie ma tego paliwa niż na prywatnej stacji gdzie będzie się to sprzedawać 2 tygodnie i ryzyko kontroli jest duże.

Dodam tylko ze koncernowych stacji jest w polsce ok 3000 a prywatnych ok 3500.

Jako ciekawostkę powiem,że w 2007r byłem przy kontroli pb gdzie zarzucano zbyt niską liczbę oktanową gdy przedstawiono dokumenty że paliwo na tej stacji pochodzi tylko i wyłącznie z orłenu i w dniu kontroli była dostawa i świadectwo z orłem urząd odpisał że ponownie zbadali próbkę i jednak zmieściła się w normie :mad2:

Takich przypadku znam wiele u nas zawsze są równi i równiejsi duży się obroni a mały dostanie po tyłku.

Bzdurą jest że importowane paliwa pochodzą tylko z litwy choć tam też paliwo jest dobre dużo wyższej jakości niż w Polsce gdzie wszystkie świadectwa to nic niewarte powielane kserówki a paliwo w badaniach ma całkiem inne parametry niż na otrzymanym świadectwie.

Duża ilość paliwa importowana jest z naftobaz w Magdeburgu i Berlina.

Paliwo w procesie importu poddawane jest badaniu 3 ktotnie i ma 3 świadectwa jakości producenta, celne i Polskie żeby było dopuszczone do obrotu. W wiekszosci paliwa importowane przez prywaciarzy to paliwa premium za ktore sieciówki liczą sobie 30-40gr na litrze więcej a w zakupie różnica jest nie wielka. Marketing pierze głowy i zwiększa zyski dlatego koncerny tak dużo w niego inwestują. Przede wszystkim na sieciówkach jest paliwo z biododatkami ok 5-8%o czym są informacje na dystrybutorach a to dziadostwo szkodliwe dla układu paliwowego proponuję poczytać co to są za dodatki. Pewnie że jest wiele firm krzaków które tworzone są na rok dwa i znikają. Twierdzą że handlują Niemieckim paliwem a jest to przemyt i inne modyfikacje odbarwianie itd brak vatu, akcyzy itd ale to temat rzeka.