Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Re: F31 wrażenia po 100 tyś

Postprzez xlud » Wto Sty 17, 2017 9:09 pm

Ja mam juz 40.000 km najechane i tez jestem zadowolony. Do tej pory akcja serwisowa wymiany cewek zaplonowych, wyciek oleju na tylniej osi (jakies uszczelki) oraz ostatnio zgasły mi zegary przy 160km/h na autostradzie na 5 sekund- wymiana jakiegoś modułu wyświetlacza. Samochod ma rok :)

Chodzi mi o te 40 tys i wyciek oleju? wymiana cewek? jakoś słabo?

Liczy się tylko bmw!!:)
  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dieselu cewki? :8)

:D no wiem, ze wypowiedz moja jest mało pro. Sprawdzę dokładnie co tam wymienili bo akurat będę w piątek w ASO. Teraz nie mam książki bo tylko wszystko w komputerze i generalnie ASO mało się chwalą co tam wymieniają w międzyczasie podczas regularnych interwałów.

Opublikowano
Może tylko wymieniają jakieś elementy eksploatacyjne. W Toyotę w czasie przeglądów wymieniają sporo rzeczy które mogłyby ulec awarii. Tak zapobiegawczo. I później wysoki procent bezawaryjności
Opublikowano

Cześć

Ja z przyczyn podatkowych żegnam moje E90 320d. Aż żal sprzedawać od nowości w moich rękach, 152tkm zrobiony rozrząd... igiełka. I jeszcze nikt nie zadzwoni pomimo dużej obniżki ceny na allegro...

Podjechałem dzisiaj obejrzeć model F30 żeby zobaczyć czy na otarcie łez nie wskoczyć w cos nowego... ale choć go nie prowadziłem to faktycznie mniej mi się podoba wnętrze no i na koniec coś co mnie rozłożyło... te zawiasy bagażnika, skąd oni to od gapili z fiata 125p??

Podejrzewam że wynika to z elektrycznego otwierania klapy, ale mimo wszystko można to było sensowniej rozwiązać. Jak dal mnie fatal error

Opublikowano
Faktycznie plastiki trzeszcza przy dotknięciu. W czasie jazdy jest ok. No ale mówienie ze f10 to to samo co seria 3 to przesada. Miałem F10 przez tydzień bo moja f34 stała w serwisie i wrażenia są dużo lepsze: bardziej przestronne wnętrze , dużo lepsze wyciszenie , lepsze jakość kokpitu ...no i komfort jazdy mega. Moje 3 GT jest w m pakiecie na wypasie a piątka to był golas.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

F10 jest wykonane i wykończone tak jak powinno być duzo duzo lepiej od f30.

Wnętrze całkiem innej jakości , wyciszenie to wręcz przepaść nawet pod maską f10 ma osłony plastiki uszczelki tak jak powinno być schludnie a f30 sprawia wrażenie nie dokończonej.

Na szczęście nowe g30 też jest ok szkoda że serie 3 wykończone są na tym samym poziomie co seria 1 przez taką politykę nawet nowy passat sprawia wrażenie dużo lepszej jakości.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To musisz kupić Passata ;) ogladakem, jeździłem paskiem, Audi a4 i c klasssse i dla mnie to co jest najważniejsze czyli prowadzenie to tylko bmw!! Ale każdy ma inne priorytety...

Jakbym chciał przestrzeń to kupiłbym paska 280 4 motion.

Ale auto które odebrałem spełnia moje oczekiwania w 100%...

Ps. Ciekawe jak kolegi k ponad 400km i prawie 600nm lata bo póki co mocy mam pod dostatkiem.

Pozdrawiam

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A Ty czytasz ze zrozumieniem?? Nie pisałem o prowadzeniu tylko o jakości wykonania.

Bmw prowadzi się najlepiej z masowo produkowanych aut nawet amg mercedesa mimo rwd nie daje takiej frajdy z prowadzenia w zakrętach.

Silniki, prowadzenie, spalanie to wszystko jak dla mnie najlepsze jest w BMW kiedyś była też jakość wykończenia w tej chwili można tak mówić dopiero od serii 5 w góre i nad tym ubolewam bo nie lubie dużych aut nie prowadzą się tak dobrze jak najmniejsze modele i nie dają takiej frajdy z prowadzenia.

Plusem jest fakt ze mozemy w f30 wybrac skore o rozszerzonym zakresie i wtedy chociaz deska wygląda fajnie jakościowo ale jeszcze sporo wad zostaje.

Opublikowano

Nie przesadzajmy z tym wychwalaniem jakości F10, plastiki trzeszczą po naciśnięciu jak w F3x. Zgadzam się jednak ze stwierdzeniem, że różnica między Serią 3 i 1 jest mniejsza niż między 5 i 3.

Jakościowo C klasa jest porównywalna z F30, ma po prostu więcej błyskotek (raczej tanich) i nowocześniejszy design, przez co wygląda na bardziej premium niż jest w rzeczywistości.

Opublikowano
dodam jeszcze od siebie ze 3ka jest naprawde ladna (chyba najladniejsze auto w tej klasie ) ma taki agresywny wyglad , bardzo mi sie podoba , no a reszta , juz pisalem , pierdoly ktore nie powinny byc ( zarowki zamiast ledow, niektore plastiki , wyciszenie ) najwazniejsze ze jest bezawaryjna :)
Opublikowano

F10-11 jest lepiej wykończona lecz seria 3 jest bardziej praktyczna i chociaz ma mniej miejsca to jakoś jest w niej przyjemniej,wszystko pod ręka .

Mam f11 ,ale następnym razem nie wiem czy nie skuszę się na następny model 3.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zastanawiam się czy zostało coś poprawione w nowych silnikach B47 w kwestii procesu wypalania DPF-a.

Czy nadal zdarzają sytuacje "przybywania oleju", jak miało to często miejsce zwłaszcza w eksploatacji miejskiej w poprzednich silnikach N47.

Opublikowano
Raczej nie zostało bo miałem wymiane oleju przy 15tys i poziom oleju z fabryki był za wysoki co wskazywało właśnie na DPF...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

F31 09/2013 2.0xDrive 183KM

78 tys KM

Tylko standardowy serwis wliczony w cenę.

Generalnie mam tylko jedną malutką uwagę. Od około 20 tys km na nierównościach słyszę lekko drgającą szybę poi prawej stornie - strasznie mnie to irytuje - oczywiście słyszę tylko jak - żaden inny pasażer tego nie wyłapuje.

Serwis BMW taka uwaga trochę przerasta - oni tylko części umieją wymieniać.

Mam nadzieję, że zlokalizuje to miejsce drgań. Na razie smarowałem wazelinką uszczelki - ale nie pomogło :(

Poza tym to najlepszy samochód jaki miałem w życiu. Żaden inny nie sprawiał mi takiej przyjemności w jeździe - szczególnie lubię zakręty :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
no to mam prawie 160 tkm , , we wrzesniu , przy ok . 170 wymiana swiec ( na ostatnim serwisie wykazalo jedna walnieta) poza tym wszystko ok , olej w skrzyni wymienialem przy 130 , ale roznicy nie odczulem , oby tak dalej do 2018 :)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
auto ma jechac a jak przy tym troche trzeszczy to znaczy tylko ze zakret byl ciasny , 330d jak wkrecasz na obroty to zadne trzeszczenie Ci nie bedzie przeszkadzalo bo jak na diesla to ladnie burczy a jak ktos szuka luksusu to nie w -3-
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie pojawily sie ciagle komunikaty o niedzialajacym tempomacie i limiterze, pomimo ze funkcjonowaly poprawnie. W ramach gwarancji wymieniono uszkodzone pole klawiszy. Ponoc znany i czesty problem przy kierownicy sportowej.

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano

Przy jakich przebiegach zmienialiscie tarcze hamulcowe?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Pozdrawiam,

47

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
BMW 118 d F31. Wymiana tarcz hamulcowych + klocków tył. Przebieg 115 tyś km, cena 380 zł komplet TRW :)
Opublikowano
BMW 118 d F31. Wymiana tarcz hamulcowych + klocków tył. Przebieg 115 tyś km, cena 380 zł komplet TRW :)

380zł za tarcze i klocki ? i czujnik?

Opublikowano

Tarcze i klocki do tyłu komplet 380,60 zł. Bez czujnika. Po drobnych zniżkach u kolegi w sklepie. Wymieniałem sam.

Opublikowano

Tarcze i klocki do tyłu komplet 380,60 zł. Bez czujnika. Po drobnych zniżkach u kolegi w sklepie. Wymieniałem sam.

A ja wymieniłem w ASO i aż wstyd się przyznać ile zapłaciłem za komplet tarcze + klocki przód i tył

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Pozdrawiam,

47