Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak widać, rant naciągnięty jak plandeka na żuka. Zero ochrony felgi.

BMW przykładowo w f10 9J na tylnej feldze wsadza 275 a ty na 9,5 nakładasz 255 :mad2:

Honda civic to czy beta?

Masz tu normalne koło i nie kłóć się nie mając racji.

34690275021_f7337e0b95_h.jpg

taaa pięknie ten balon wygląda

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

A co lubisz wozy drabiniaste? 225/35 R19 to twój typ? Naleśnik, zero czucia drogi :roll:

Opona ma pracować. Po coś eMki dostają opony profil wyżej od cywilnych :cool2:

Opublikowano
Mało kto ma chyba świadomość , że żadne samochody sportowe w jakichkolwiek wyscigach , czy to F1 , czy DTM itp nie jeżdżą na czymś takim jak mają e9x przy np 19 calach , bo taki naleśnik nie pracuje w zakręcie , schodzi z felgi i opona nie przylega optymalnie czołem do nawierzchni. I niestety wg wielu ,,znawców " takie auta jak m3 czy 911 GT3 itp mają wystające poza felgę wysokie balony , a nie fajne opony .
Opublikowano
Z ciekawości ma ktoś zdjęcie naklejki z rozmiarem od M3? Z przodu chyba powinno być 245/35 co daje dużą różnicę w wysokości profilu. A co z tyłem?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Masz tu serie.

Felgi w przypadku 19" to:

9 ET 32

10 ET 25

Z powodzeniem chłopaki wrzucają 255-265 na front i do 295 na tył.

9ECpWwU.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Znalazłem felgi 18 z takimi parametrami: przód 8'' ET34, tył 9'' ET40

Tył na takim ET40 będzie w miarę na równo w e90 lci?

I spasują takie opony? 225/35 a tył 255/40?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Seria ma

8x18 ET 37 225/40

9x18 ET 39 255/35

więc praktycznie serię zrobisz. Nic się nie zmieni. Pomyliłeś profile opon przód z tyłem.

Chcesz wysunąć to na front dystans 10 mm a na tył 15-20. Ale bez obniżenia auta nie ma sensu dystansu dawać.

Opublikowano
A zakładając o 5% wyższy bieżnik od przewidzianego może coś się stać oprócz przekłamania licznika? Mam na myśli koła od F30 czyli 225/40R19 i 255/35R19.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Profil wyżej wchodzi do e90, jeśli nie masz obniżenia i masz OEM felgi - będzie ok. Lepiej nadkole wypełni.
Opublikowano

Tak profil a nie bieżnik. Z tego co patrzyłem przód od F30 wchodzi jak oryginalnie (8J - ET36) a na tyle można się nawet pokusić o dystans przy 8,5J i ET47.

Zresztą o wiele lepiej to wygląda nie mówiąc o komforcie.

Schermafbeelding-2014-04-24-om-21-32-55.png

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

E90 ma fabrycznie

9x19 ET 39 255/30

F30 ma fabrycznie

8,5 ET 47 255/35

Tak więc nie dając dystansu felga chowa się 15 mm. Musisz dać dystans zatem na stronę 25 - 30 mm dla lepszego wyglądu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie kupiłem dzisiaj felgi trochę w ciemno i chciałbym się upewnić czy na pewno będą pasować do e90 .Felgi 17" et 37 i jeszcze jest jakiś numer 7.5 .Opony są 225/50r17.Będzie to pasować ?
Opublikowano
Panowie kupiłem dzisiaj felgi trochę w ciemno i chciałbym się upewnić czy na pewno będą pasować do e90 .Felgi 17" et 37 i jeszcze jest jakiś numer 7.5 .Opony są 225/50r17.Będzie to pasować ?

No zdecydowanie w ciemno kupione. Wsadzić się da , ale to nie są felgi od e90 , przy 17 calach powinny mieć 8'' szerokosci a nie 7.5 , a et 34 a nie 37 , opony tez nie od tego modelu , powinno być 225 45 17 . Więc będą bardziej schowane do środka i większy balon troszkę. Czyli wszystko nie tak i efekt będzie słaby.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moze nawet bardziej w ciemno i otwor centralny i rozstaw śrub tez nie pasuje :mrgreen:

🙃🙃

Opublikowano
Wsadziłem je na próbę weszły bez problemu Przód jest 1 centymetr niżej od kiicha amortyzatora,skręcałem kołami i nic nie ociera.Nie wiem jak wstawić fotki bo mam zrobione
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Pasują normalnie, ale schowają sie 1 cm, co nie wpłynie na wsunięcie wew., bo chyba 3 mm wejdą do wew. Felga jest węższa.
Opublikowano
Ok.Profil opony jest 50 nie będzie problemem.Kurde opony Bridgestone potenza runflat w fajnym stanie a na słupku jest naklejka że przy 17" powinna być 45.Podam numer telefonu to na WhatsApp mógłbym wysłać aby ktoś potwierdził czy tak może być 784487401
Opublikowano
Założyć możesz ale w przypadku jakieś kolizji ubezpieczyciel może się przyczepić że samochód nie ma homologacji na ten rozmiar
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Założyć możesz ale w przypadku jakieś kolizji ubezpieczyciel może się przyczepić że samochód nie ma homologacji na ten rozmiar

co za banialuki...

Opublikowano

co za banialuki...

Wystarczy zapytać u ubezpieczyciela czy samochód może jeździć na rozmiarze opon na które nie ma homologacji

To tak jak jazda bez katalizatora wszystko ok do momentu aż ktoś się nie przyczepi .

Można założyć ewentualnie zamiennik opon

"Uważa się, że zamiennik powinien mieścić się w przedziale od 1,5% do –2% względem gumy homologowanej"

Z ubezpieczenia OC małe prawdopodobieństwo że ktos się przyczepi ale z AC to już inna bajka

Opublikowano

Cześć,

Mam pytanie mam E91 330d xDrive i potrzebuję pomocy czy też podpowiedzi chciałbym zmienić felgi i opony z 19 cali na mniejsze żeby był trochę większy komfort czy ktoś się może orientuje czy 17 cali wejdzie? Bądź może ktoś przerabiał podobny temat żeby podpowiedzieć co i jak.