Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Goodyear Eagle F1 Assymetric 3, ale z szerokością 255 w 335 i tak na suchym będzie problem z trakcją przy bucie w podłodze. Są to faktycznie dobre opony, zrobiłem na nich już 20 tkm w 335d i ani razu mnie nie zaskoczyły a jeżdżę czasem bardzo dynamicznie. Byłem też na nich na torze i też bardzo dobrze poradziły sobie z masą 335d.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Falkeny tez dobre kapcie.

🙃🙃

Opublikowano
Goodyear Eagle F1 Assymetric 3, ale z szerokością 255 w 335 i tak na suchym będzie problem z trakcją przy bucie w podłodze. Są to faktycznie dobre opony, zrobiłem na nich już 20 tkm w 335d i ani razu mnie nie zaskoczyły a jeżdżę czasem bardzo dynamicznie. Byłem też na nich na torze i też bardzo dobrze poradziły sobie z masą 335d.

Te opony są bardzo dobre jeżeli chodzi o przyczepność i trakcję, z tym że w 150KM aucie wytrzymały 50 000km. Opona miękka i lekka. Użytkowałem 225/45-18.

Jeżeli chodzi o dobrą oponę, która wytrzyma z 4 lata to jedynie Dunlop i Continental ale z specyfikacją BMW czyli z gwiazdką i ROF.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bridgestone Potenza "z gwiazdką i ROF" założone nowe w 2.0d przyjechały 30tkm i śmietnik. Rozwarstwiły się w środku. Więc te wszystkie gwiazdki można sobie w buty wsadzić.

Ja nie oczekuję od opon że przyjadą 50tkm, tylko że będą bezpieczne w eksploatacji.

3A0jS9b.png
Opublikowano
Bridgestone Potenza "z gwiazdką i ROF" założone nowe w 2.0d przyjechały 30tkm i śmietnik. Rozwarstwiły się w środku. Więc te wszystkie gwiazdki można sobie w buty wsadzić.

Ja nie oczekuję od opon że przyjadą 50tkm, tylko że będą bezpieczne w eksploatacji.

Dunlop rt2 po 15 tkm gorne bicie

Pierdziele już wywalac krocie na opony premium, bo z nimi jak ze wszystkim w tych czasach.

Teraz mam hankook z przodu i barum z tylu, ktore calkiem dobrze sie sprawują, mowa oczywiscie na mokrym

Opublikowano

No dobra, uznaję rację. Te Eagle F1 przez te 50 000 były naprawdę dobre, a zakręty miodzio. Potenza pewnie się rozwarstwiła w środku ale bieżnika pewnie jeszcze sporo miała. W tym przypadku wolę Goodyear :P

Moje goodyear byly made in slovenia

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy, instalowal ktos z Was styling 225 od X1 do E90? Felgi do E90 maja ET 37 i 39 a te od X1 maja ET 30 i 41. Szerokosc felg taka sama - 8 i 9 cali. Wejdzie to? Z tylu roznica jest mala 39/41, ale z przodu juz sporo 37/30.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
7 mm to sporo? Podejdzie bez problemu. nie wiem czy z tyłu nie potrzeba będzie dystansu z 5mm przynajmniej, bo idziesz felgą do środka.
Opublikowano

Ja mam 17 na et30 i jest bardzo dobrze. Śmiało możesz zakładać. Na tył et30 jest za małe jeszcze śmiało dystans możesz pakować. Przy et30 mam jeszcze dystans 15mm

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Moderatorzy
Opublikowano

Czy do E91 podejdzie styling 245 z E60?

Felga et20 8X17

Pytanie 2. Czy widoczna jest różnica pomiędzy felga 7,5cala a 8cali (R17)?

spacer.png

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Tył wejdzie, przód będzie tarł na dołkach.

Ty jako laik nie zobaczysz różnicy. Natomiast w niektórych modelach jest 7,5 a w niektórych 8 - nie bez powodu.

• Moderatorzy
Opublikowano
Skoro nie bez powodu to jaka będzie różnica ? Jeżeli przy 8J i 7,5J opona jest 225 to koło może być mniej stabilne czy coś? Pytam bo podoba mi się felga z f25 ale właśnie jest 7,5JX17 ET32

spacer.png

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do e92 325i będzie dobry taki zestaw?

4x felga 18x8.0 5x120 ET:30 (ewentualnie ET:34)

4x opona 225/40/18

Jakie dystanse do tego będzie trzeba dać, żeby koło nie było bardzo schowane?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

potrzebuję pomocy z doborem zimówek. Letnie mam na felgach 8.0 i 8.5 - 18". Układ mam klasyczny czyli przód 225/40/18, a tył 255/35/18. Pytanie czy w takim samym układzie szukać opon na zimę? Czy z tyłu węższa opona będzie ok? A może taki układ na zimę to strzał w kolano?

Autko to E91 320d 177KM

Opublikowano
Cześć,

potrzebuję pomocy z doborem zimówek. Letnie mam na felgach 8.0 i 8.5 - 18". Układ mam klasyczny czyli przód 225/40/18, a tył 255/35/18. Pytanie czy w takim samym układzie szukać opon na zimę? Czy z tyłu węższa opona będzie ok? A może taki układ na zimę to strzał w kolano?

Autko to E91 320d 177KM

Siemka, kolego powiedziałbyś jakie ET masz w tych 18 i jak to siedzi na aucie? Celuje w zakup nowych felg 18. I szukam złotego środka.

P.S. Pytanko, pacjent jak wyżej e91 z 2010r. LCI

Chciałbym oponki jak niżej napisane, kwestia w jakich rozmiarach felgi kupić 8,5 i 9,5 cali? jakie et żeby nie zakładać dystansów? Pomocy, aby nie obcierało

przód 235/40/18

tył 255/35/18

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

235/40 18 to nie jest rozmiar opon do e90. Ty musisz miec 225 przód.

Poza tym seria e90 chyba nigdy nie dostawała ogumienia zimowego w opcji mieszanej, tylko 225/40 18 przód i tył.

ET 34 przód a tył 37.

Opublikowano

Rozumiem że nie ma różnic pomiędzy e9x?

Mam e91 z 2010 r LCI,

I tutaj korekta, zakupy planuje na opony letnie, zimówki mam wszystkie 205 :<<< na 16 :D

Czyli podsumowując zestaw na lato to:

Przód 225/40/18 8,5J ET 34

Tył 255/35/18 9,5J ET 37

Czy tak będzie w porządku, nie będzie tarło czy parametry będą w porządku?

I jeszcze sprawa, jakie sklepy polecacie do poszukiwań felg do kupna w 2 rozmiarach?

I gdzie w Białymstoku dobrze nakładają gumy na felgi, żeby nie poniszczyć, komu oddajecie do roboty? Bo miałem magika, gdzie nową felge mi przerysował do gołego aluminium....

Dzięki za porady :)

Opublikowano

Oczywiście masz świadomość iż taki zestaw jaki wybrałeś będzie miał naciąg? i przód i tył!

Przód 225/40/18 8,5J ET 34, Tył 255/35/18 9,5J ET 37

Opublikowano

8,5J i opona 225 będzie naciąg? Tak samo przy 9,5J i 255? Nie jestem znawcą tematu, ale wydawało mi się, że będzie bez naciagu ( przynajmniej z przeliczenia cali na cm ) Ale moze się mylę.

Czyli zmieniając paramenty na:

Przód 225/40/18 8J ET 34

Tył 255/35/18 8,5J ET 37

Czy te parametry wyciągną felgi na zewnątrz na tyle, żeby nie dawać dystansów? i czy parametry są prawidłowe? (chodzi mi o tą wysokość koła?)

Opublikowano
235/40 18 to nie jest rozmiar opon do e90. Ty musisz miec 225 przód.

Poza tym seria e90 chyba nigdy nie dostawała ogumienia zimowego w opcji mieszanej, tylko 225/40 18 przód i tył.

ET 34 przód a tył 37.

Ale w moim przypadku, bez wymiany felg, rozumiem że powinna zostać opcja mieszana?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jakie ET masz przy tych felgach:

8,5x19

9,5x19

Bo możesz założyć do nich opony z CSL 235/35 oraz 265/30. Przy odpowiednim naciągu nic nie będzie tarło, pełno ludzi na bimmerpost zakłada te gumy.

Opublikowano

Jakie kupić opony na tył do E90 ?

Felgi wszystkie 4 to 18x8

Przód mam 225/40 a co z tyłem - też 225/40 czy 255/35 ?? Letnie. Sam nie wiem co wybrać. Wygląd pewnie lepszy na 255, a jak z prowadzeniem ??