Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, felgi :

18" 8,5J ET35 + 9,5J ET33

czy wejdzie opona 235/40 R18? Czy trzeba kombinować i na tył dać szersze?

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Siema,

Mam teraz 19" 225/35 na przodzie i 255/30 z tyłu.

Chcę kupić 17" felgi na zime i tutaj mam kilka pytań:

Czy tak jak w przypadku 19" musze szukać szerszych na tył?

Jakie szerokosci felg i jaki rozmiar opon do tego dobrać?

Dziękuję za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się że przy 17" fabryka zaleca jeden rozmiar na przód i tył: 225/45 R17. Otwórz drzwi kierowcy i sprawdź sam co masz na naklejce.

Fabryczna szerokość felg przy 17" to 8J na przód i tył.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy od modelu felg. M-pakietowe i część nie M miała na tyle 8,5 i opony 255. Osobiście nigdy bym nie założył na tył 225 na zimę do 3.0d bez X-a, ale widziałem taki setup nawet na 335d...
3A0jS9b.png
Opublikowano
Osobiście nigdy bym nie założył na tył 225 na zimę do 3.0d bez X-a, ale widziałem taki setup nawet na 335d...

A czemu z X-em nie mozna zalozyc 255 na tyl?

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A czy ktos probowal zalozyc moze na felgę tylna z M-Pakietu 8,5j oponę 245/40 18?

Szukam zimowek z Run Flatem, ale jedyne w rozmiarze 255/35 18 robi Pirelli i kosztuja jakies chore pieniadze.

W ostateczności rozwazam opcje 17" tak jak to wczesniej ktos sugerował lub opon bez RF i zakupu zestawu naprawczego.

Opublikowano
A czy ktos probowal zalozyc moze na felgę tylna z M-Pakietu 8,5j oponę 245/40 18?

Szukam zimowek z Run Flatem, ale jedyne w rozmiarze 255/35 18 robi Pirelli i kosztuja jakies chore pieniadze.

W ostateczności rozwazam opcje 17" tak jak to wczesniej ktos sugerował lub opon bez RF i zakupu zestawu naprawczego.

:mad2: Raczej nie wiele osób bo to o 17.5mm za wysoka opona :!: :mad2:

Opublikowano

No to sprawa rozwiązana. Dzieki wielkie za info!

A gdzie znalazłeś to info? Bo ja szukalem po internetach i nic konkretnego nie widzialem. Czy to w serwisowce jest opisane?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Panowie zbliża się zima, jakie felgi i opony pasują do e90 330d m sport? Problem polega na tym że zacisk z przodu są spore i nie mam pewności jaki rozmiar felgi będzie pasował?

Pozdrawiam

Opublikowano

W takim razie jakie jest odpowiednie osadzenie (ET)?

Koniecznie muszę założyć mniejsze felgi (najlepiej stalowe) bo szkoda mi 18"tek na zimę. Ostatno nawet kupiłem koło dojazdowe 17" orginalne bmw i nie pasuje. W Bmw we Wrocławiu na podstawie numeru VIN powiedziano mi że dojazdówka kosztuje 1700zł ale nawet nie byli w stanie określić dokladnie rozmiaru.

Pozdrawiam

Opublikowano
Możesz sobie kupić takie: "spider spoke 158" w internecie sprawdź sobie ich wymiary i ET. Mam takie na zimę i wchodzą na standardowe tarcze w 330d (nie wiem jak by było gdybyś miał z większymi tarczami z przodu 348 mm). Weź sobie je za wzór i każde inne przy tej samej szerokości i ET większym lub równym będą pasować.
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Standardowe w e90 fele styling 158 17 cali.

🙃🙃

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
E90, felgi styling 93 18'' Et24 8j opony 235/40/18. Z przodu dystansu nie mam, a z tyłu jest. Jest ten dystans konieczny? W 4 osoby opona trze o błotnik przy muldach. Dystans jest ok 15mm, na moje oko miejsca tam jest wystarczająco do zacisku itd. Taki zestaw miał poprzedni właściciel.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie,

Posiadam felgi styling 195 18' 2x 8j i 2x 8,5j.

Planuję na nie założyć opony 4x 225/40/18. Czy dużo to zmieni w trakcji i prowadzeniu? Wolałbym nie zakładać opon 255 na tył, ponieważ mam tylko 318d 143km. Ewentualny naciąg mi nie przeszkadza.

Jeśli chodzi o komfort jazdy na naszych drogach to dla 18' lepszą opcja jest Run flat czy wystarczy wzmacniana Xl? Nie jeździłem wcześniej na run flatach.

Proszę o wsparcie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pod względem komfortu nie polecam Run Flat, ale zostaje problem co w przypadku przebicia opony. Rozmiar który napisałeś będzie ok.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Witam

Posiadam e90 w kolorze titanium silver zastanawiam się nad zakupem takich felg:

image;s=644x461

Jak myślicie będą pasować kolorystycznie?

Posiada ktoś może w titanium silver felgi w kolorze grafitowym i mógłby się podzielić zdjęciem?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

przymierzam się do zakupu felg i opon na lato do mojego E90 325d 2007r. Obecnie jeździ na 17stkach, na których wyjechało z fabryki. Chciałbym założyć 18stki + opony zwykłe (nie run on flat). Mam poroblem z doborem parametrów felg i opon, Jakie są przedziały ET i szerokości, które będą pasować w przypadku felg 18 calowych? Jaki rozmiar opon na nie założyć, żeby miały dość niski profil? Czy felgi powinny mieć różne szerokości na przód i tył, jeżeli tak to jakie? Generalnie chciałbym, żeby auto wyglądało bardziej agresywnie, ale nic nie obcierało i nie wymagało to żadnej ingerencji w nadkola. Jeżeli to ma znaczenie to samochód jest bez Xdrive'a i ma podniesioną moc na 220KM.

Myślałem o JR11, i znalazłem taki zestaw na allegro, w rozmowie telefonicznej gość zapewniał, że wszystko będzie pasować i jest idealnie pod moje auto https://allegro.pl/oferta/felgi-japan-racing-jr11-18-8-5-9-5-najtaniej-7931896183

Z góry dziękuję :D

Opublikowano
Ok, a czy są jakieś wymiary, które będą lepsze pod kątem właściwości jezdnych albo lepiej wyglądać? Tych felg jest dużo w różnych rozmiarach a mało nie kosztują, jak będę kupować to wole kupić takie, które będą jak najlepiej pasowały. + jakie opony do tych wymiarów felg?