Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja rozumiem kazdy uwaza jego zawod jest wazny i powinien sie cenic... Czy jednak nie uwazacie cennik niektorych mechanikow o ASO nie wspomne jest wrec smieszny... Chcialem zobaczyc czy moj staly mechanik ze mnie nie zdziera i pytam kolege-mechanike niby z przypadku ile by wzial za wymiane klockow w e36 328, najpier troche pomyslal potem jakas historie opowiedzial na koncu podal cene 80zl ;o. Sorry ale to jest roboty prostej jak konstrukcja cepa na 20-30 minut dla mechanika lub 1h dla kogos kto nie ma praktyki... Skad sie tacy ludzie biora... 80zl za 30 minut robocizny w dodatku nie wymagajacej w zasadzie zadnej wiedzy i co najwazniejsze nakladu finansowego... Pomijam kwestie podatkow, ale uwazam za conajmniej smieszne kiedy bez urazy zwykly mechanik ceni swoj czas na poziomie naukowca dajacego korepetycje (w krakowie mozna miec 45 minut korepetycji u nauczyciela akademickiego w cenie od 45zl). Jesli ktos nie ma pojecia o mechanice moze i dla niego to jest czarna magia - warto aby taki czasem zobaczyl jak bardzo skomplikowane ;-) czynnosci wykonuja mechanicy zwlaszcza jesli to dotyczy wymiany filtrow czy plynow ;-). Ja osobiscie przy aucie robie bardzo malo bo uwazam kazdy musi z czegos zyc - mechanik rowniez, a poniewaz mam kogos kto robi mi to naprawde tanio nie widze sensu aby samemu to robic. Jednak niedawna rozmowa wlasnie z takim domoroslym mechanikiem bardzo wyprowadzila mnie z rownowagi i nie bede podawal tutaj innych przykladowych cen - owszem troche nizsze niz w aso ( z bardzo duzym naciskiem na slowo troche...)
Opublikowano
Prawo podazy i popytu reguluje ceny samo... Profesor moze i daje korepetycje za 45zl, ale jezeli klockow nie umie wymienic sobie sam to musi zaplacic 80zl i nie ma przebacz :D
Opublikowano

80zl za godzine roboty mechanika czy 40 minut to jest duzo????

to jest przyzwoita cena przeciez

normalnie stawki sa takie ze czynnosc ktora zajmuje godzine kosztuje okolo 150zl

i takie stawki juz byly pare lat temu w serwisach

np komplet zamiennikow klockow do e38 (przod i tyl) kosztuje okolo 500zl

wiec powiedz mi, co to jest jeszcze zaplacic 80zl za wymiane?

to jest smieszna cena

ale ceny beda wyzsze :) przyzwyczajcie sie, jestesmy w europie :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
dodam że w wielu miejscach na hasło BMW cena automatycznie skacze w góre, a jeszcze jak zobaczą kogoś młodego to już się cieszą że sobie skubną.
Opublikowano

Ogólnie mam wrażenie, że ceny takich czynności sa wysokie...mówisz o klockach, ale dla mnie największym zdzierwstwem jest coroczny obowiązkowy przeglad techniczny - nie dość, że płacę 100 PLN za to, aby dowiedzieć się, ze mam sprawne auto (wszystkie naprawy i przeglądy wykonywane w terminie) to jeszcze wytłuką je na tych urzadzeniach (założe sie, że częśc aut które ma podobny przegląd podbity rozleciała by się na tych "wibratorach"). Choć ostatnio zrobiłem przegląd w ASO (przy okazji serwisu klimy) i byłem miło zaskoczony - zamiast wytrzepać mi auto posprawdzali światła, ich ustawienie, ciśnienie w oponach (nawet w zapasie - do tej pory nie spotkałem się z tym), stan opon, stan płynów (do tej pory w stacjach w Rzeszowie nikt nwet nie zajrzał jak jest z płynami) i generalnie jestem bardzo zadowolony i od tej pory przeglądy techniczne będę w ASO robił :)

Pozdrawiam!

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Jeżeli chodzi o wymianę klocków hamulcowych, to ja zapłaciłem ostatnio 30zł. Ale nie był to jakiś super warsztat. Po co z takimi pierdołami jeździć do niewiadomo jakich magików. Wymiana zajęła 20minut. A w ASO nie płaci się tylko za robicizne, tylko za... :mad2: Najważniejsze, to znać uczciwych mechaników, dla których obojętne jest jaką marką samochodu podjeżdża klient.
Opublikowano
Ogólnie mam wrażenie, że ceny takich czynności sa wysokie...mówisz o klockach, ale dla mnie największym zdzierwstwem jest coroczny obowiązkowy przeglad techniczny - nie dość, że płacę 100 PLN za to, aby dowiedzieć się, ze mam sprawne auto (wszystkie naprawy i przeglądy wykonywane w terminie) to jeszcze wytłuką je na tych urzadzeniach (założe sie, że częśc aut które ma podobny przegląd podbity rozleciała by się na tych "wibratorach"). Choć ostatnio zrobiłem przegląd w ASO (przy okazji serwisu klimy) i byłem miło zaskoczony - zamiast wytrzepać mi auto posprawdzali światła, ich ustawienie, ciśnienie w oponach (nawet w zapasie - do tej pory nie spotkałem się z tym), stan opon, stan płynów (do tej pory w stacjach w Rzeszowie nikt nwet nie zajrzał jak jest z płynami) i generalnie jestem bardzo zadowolony i od tej pory przeglądy techniczne będę w ASO robił :)

Pozdrawiam!

A ile taki przeglad w aso cie kosztowal jesli mozna wiedziec?

Opublikowano
Cena jest urzędowa, więc wszędzie zapłacisz tyle samo .. a więc jakies 100 PLN z groszami :) Pozdrawiam!

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

A ja uwazam, ze jak jedzie sie do ASO to ceny faktycznie moga byc zgodne z jakims okreslonym cennikiem dla danego modelu...

Sytuacja jest inna jak jedziesz do jakiegos warsztatu juz nieco lepszym autem i chcesz sie dowiedziec o cene przed robota :duh:

Jezdze Nissanem Terrano Luxury (2002/03), moze samochod nie na poziomie X5 ale bardzo przyzwoity i pytam goscia o koszt robocizny w "normalnych" naprawach (patrz wymiana lozysk i gumy na przegubie), a on musi sie skonsultowac z szefem :evil:

Przypuszcza, ze jakbym przyjechal jakims 15-latkiem (nie BMW, MB czy Audi...) to uzyskalbym konkretna odpowiedz...

Opublikowano
Czasami te różnice cen są słuszne. Jeżeli mieszczą się oczywiście w granicach rozsądku. Często tak bywa, że wymiana jakiegoś podzespołu w danym modelu jest dużo bardziej skomplikowana i mechanior musi wziąść więcej kasy, bo się dłużej naszarpie przy demontażu. Uczciwi mechanicy odrazu mówią ile za co, dlaczego tyle i że nie warto w tym przypadku oszczędzać bo coś tam, coś tam.
Opublikowano
Czasami te różnice cen są słuszne. Jeżeli mieszczą się oczywiście w granicach rozsądku. Często tak bywa, że wymiana jakiegoś podzespołu w danym modelu jest dużo bardziej skomplikowana i mechanior musi wziąść więcej kasy, bo się dłużej naszarpie przy demontażu. Uczciwi mechanicy odrazu mówią ile za co, dlaczego tyle i że nie warto w tym przypadku oszczędzać bo coś tam, coś tam.

Racja, dlaczego nie ma byc drozej dla auta "trudniejszego", ale w praktyce sprowadza sie to do tego zeby zedrzec z goscia, ktory ma lepszy (drozszy) samochod.

Uwazam, ze jest mniej roboty przy mlodszym aucie w swietnym stanie niz przy starym "smieciu"

Opublikowano
Ale do tych nowszych samochodów często trzeba mieć specjalistyczny sprzęt, który też się musi zamortyzować. A dodatkowo wiedza mechanika w tym przypadku musi być nieco szersza. A poza tym, to kasują tyle, na ile pozwala sobie klient.
Opublikowano
w Niemczech ceny uslug sa niestety chore- za roboczo-godz pracy licza sobie okolo 50 euro. Takze np za wymiane klockow placilem drozej jak za klocki. Teraz wymienialem gumy na tylnym moscie- gumy za 30 euro ale wymiana 200. Jedyna dobra sprawa- ceny w ASO nie odbiegaja a czasami sa nizsze jak w "normalnych" warsztatach- dlatego jezdze tylko da ASO.
Opublikowano

Prowadzę mały warsztat ze specjalizacją BMW i powiem żę dawno zapomniałem o cenach jakie tu piszecie.U nas za wymnianę klocków niezależnie jakie BMW płaci się 20zł od strony, przegląd z wymianą filtrów i oleju +kasowanie inspekcji 20zł i oczywiście sprawdzenie podstawowych podzespołów zawieszenia i oświetlenia.Co wiąże się z póżniejszą kaską dla nas bo wiadomo żę dobże policzony i zadowolony klient wróci.

Pomijam że każdy naprawiany samochód za kwotę pow.500zł co w

BMW prawie każdy zostaje umyty.