Skocz do zawartości

[F10/F11] Wymiana oleju w skrzyni ZF 8HP

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam jestem posiadaczem bmw f10 2014r. Obecnie m przebieg 250tys,czy jest sens wymienić olej przy takim przebiegu? Olej na 99%nigdy nie byl zmieniany
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam jestem posiadaczem bmw f10 2014r. Obecnie m przebieg 250tys,czy jest sens wymienić olej przy takim przebiegu? Olej na 99%nigdy nie byl zmieniany

W tych okolicznościach duże znaczenia ma w jakich warunkach skrzynia była użytkowana. Według mojej opinii tylko w sytuacji gdy jesteś w tanie zaakceptować ryzyko ewentualnej wymiany skrzyni.

Opublikowano
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale o ile w 2018 roku BMW jeszcze upierało się, że olej w skrzyni jest dożywotni jak do nich jeździłem, o tyle teraz (po 2 latach przerwy) jak odbierałem auto to pełno informacji było o "dbaj o skrzynię - dynamiczna wymiana oleju w BMW"... taka ciekawostka.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to nie Bmw się upierało a dealerzy, stanowisko koncernu Bmw jest nadal że olej jest na całą żywotność auta ale dealerzy zaczęli wymieniać olej dynamicznie BEZ filtra bo tak szybciej i zwietrzyli na tym interes a Bmw to klepnęlo, co to tego stanowiska Bmw jako koncernu ono się nie zmieni bo chodzi o opłaty środowiskowe w trakcie trwania gwarancji
Opublikowano
to nie Bmw się upierało a dealerzy, stanowisko koncernu Bmw jest nadal że olej jest na całą żywotność auta ale dealerzy zaczęli wymieniać olej dynamicznie BEZ filtra bo tak szybciej i zwietrzyli na tym interes a Bmw to klepnęlo, co to tego stanowiska Bmw jako koncernu ono się nie zmieni bo chodzi o opłaty środowiskowe w trakcie trwania gwarancji

Wiedziałem, że nie mogło być tutaj za kolorowo... miałem dzwonić do Was do Legionowa z pytaniem, ale pozwolę sobie wysłać PMa do Ciebie z zapytaniem.

Opublikowano

Przymierzam się do wymiany oleju w automatycznej skrzyni, z tego co wyczytałem to muszę kupić nowy olej 5L i pokrywę ze zintegrowanym filtrem + komplet śrub ?

Macie jakieś sprawdzone miejsce gdzie można to kupić w dobrej kasie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przymierzam się do wymiany oleju w automatycznej skrzyni, z tego co wyczytałem to muszę kupić nowy olej 5L i pokrywę ze zintegrowanym filtrem + komplet śrub ?

Macie jakieś sprawdzone miejsce gdzie można to kupić w dobrej kasie ?

Np. tu....

https://allegro.pl/oferta/olej-miska-filtr-sruby-bmw-zf-8hp45-8hp70-komplet-8730756542

Oczywiście jak będziesz zamawiał to w wiadomości do sprzedawcy napisz numer Vin swojego auta.

Albo tu....

https://czescidobmw.pl/zestaw-czesci-wymiana-oleju-w-automatycznej-skrzyni-biegow-zf-1087-298-365--1087,9298,9365,2zf

Opublikowano

Czytałem, czytałem, tysiące porad, każdy pisze co innego.

Napisałem bezpośrednio do ZF o moim f31 z przebiegiem 150 tyś.

Oto co otrzymałem:

Ze względu na wzdłużną budowę skrzyni biegów po zdjęciu misko-filtra wylatuje ponad 80% oleju , zostaje tylko to co w sprzęgle hydrokinetycznym.

Wymienialiśmy już w większych przebiegach i nic nie powinno się stać w porównaniu czasem do dynamicznych wymian.

ZF zaleca wymianę oleju tylko metodą statyczną co 80-100 tysięcy , z doświadczenia zalecamy co 60 tysięcy.

Postanowiłem wymienić normalnie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...Postanowiłem wymienić normalnie :)

A jak to jest normalnie? :D

Ja samodzielnie wymieniłem statycznie w moim f07 przy przebiegu 152kkm i auto nadal żyje.

Zawsze kiedy chcę zlać olej ze skrzyni pierwszy raz po zakupie auta odkręcam korek wlewowy i odciągam deko oleju.

Organoleptycznie sprawdzam kolor, zapach i to daje jako taki ogląd na stan oleju/skrzyni.

pzdr

yaz

• 4 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Prawda że za wymianę oleju w automacie w 5 g30 trzeba zapłacić w aso 4500zł?

Chyba w promocji. Normalne cena potrafi sięgnąć 6000zł. To chyba zależy od humoru pana z serwisu. Poza ASO zmieścisz się spokojnie w 1800-2000zł, oczywiście na oryginalnych materiałach.

Opublikowano
Prawda że za wymianę oleju w automacie w 5 g30 trzeba zapłacić w aso 4500zł?

Chyba w promocji. Normalne cena potrafi sięgnąć 6000zł. To chyba zależy od humoru pana z serwisu. Poza ASO zmieścisz się spokojnie w 1800-2000zł, oczywiście na oryginalnych materiałach.

Mi powiedzieli 600E w DE ale do F11

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, udało się Wam wyeliminować szarpanie z 1 na 2 bieg.(zf 8hp f10 525d)? Mega niekomfortowa sprawa. Przy lekkim dodaniu gazu mocno i szybko wbija 2 bieg, jest to odczuwalne.

Przy troszkę mocniejszym przyciśnięciu jest odczucie zapinania 2 biegu na dwa razy, występuje szarpnięcie takie odczucie zahamowania auta i dopiero wpięcie 2 biegu. Pozostałe biegi bardzo ładnie zmienia. To samo jest podczas trybu manualnego, jest zapięty "M1" czyli pierwszy bieg, przyciśnięcie gazu wchodzi na około 1300 obrotów, szarpnięcie i dalej jedzie na 1 biegu.

Jeśli Wam się udało proszę o poradę, będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Serdecznie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przeczytałem temat. Wnioski: wymienić statycznie, bez adaptacji. Chce kupić zestaw za 770zl z czescidobmw.pl. Wystarczy 7 litrów oleju?

Martwi mnie tylko przebieg, bo pacjent z 2014r. Ma 271tys km, myśle ze na 90% od nowości ten sam olej. Czuje wewnętrznie, ze wypadałoby go wymienić…

Opublikowano
Przeczytałem temat. Wnioski: wymienić statycznie, bez adaptacji. Chce kupić zestaw za 770zl z czescidobmw.pl. Wystarczy 7 litrów oleju?

Martwi mnie tylko przebieg, bo pacjent z 2014r. Ma 271tys km, myśle ze na 90% od nowości ten sam olej. Czuje wewnętrznie, ze wypadałoby go wymienić…

Starczy 7 litrów ;) śmiało wymieniaj.

Opublikowano

TULEJKA USZCZELNIAJĄCA 0501220929/ZF

Sprawdź sobie po vin powinno być to, czy to zawsze trzeba wymieniać - niewiem.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Panowie chciałbym odświeżyć temat, zakup cześci i cała reszta tip top wiem wszystko z tego posta brakuje mi tylko informacji jakim interfejsem+programem będę w stanie kontrolować temperaturę oleju w skrzyni?

Z góry dzięki.