Skocz do zawartości

[F10/F11] Wymiana oleju w skrzyni ZF 8HP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dniu dzisiejszym wymieniłem olej w skrzyni (530xd, 138 kkm). Do tej pory nic się nie działo, żadnych błędów, brak szarpania, a ASO konsekwentnie mówi że nie ma potrzeby... No więc po zmianie jest zasadnicza różnica: zmiany w górę (szczególnie bez dużego obciążenia) i redukcja odbywa się dużo plynniej, delikatniej i jakby ciszej. Absolutnie warto - dla tych co się wahają.

Przy okazji podziekowania dla gorik za sprawne i w miłej atmosferze, załatwienie sprawy.

• Moderatorzy
Opublikowano
Powinieneś ufać swojemu mechanikowi ;) U mnie wchodzi bliżej 8L, ale może 7L tez wystarczy jak nie wszystko zleci.
Opublikowano

Gorik79 zrobił już sporo skrzyń, więc dobrze wie ile potrzeba. Wleje do pełna i powie ile weszło-za ile masz zapłacić. Nie ma potrzeby robić sobie sztuczne problemy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gorik79 wyręczę Cię :wink:

Już kiedyś podawał że jego metodą statyczną wymienia ok. 70-80% - to bardzo dobry wynik jak na statyczną.

Tylko trzeba wiedzieć jak ? To wie tylko on i ja :nienie:

• 2 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
ASB Płocheć pod Lublinem, dynamiczna 1750 zeta na oryginalnej misce i oleju przy przebiegu niecałe 120000. Ciężko powiedzieć czy zmienia płynniej biegi niż przed wymianą ( bo i wtedy zmieniał bardzo płynnie).
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Forumowiczów.

Zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni.

Auto to F10 2013 przed LCI 165.000km ( brak powodów mechanicznych wymiany )

Auto świeżo kupione, profilaktycznie.

Da się to zrobić samemu z częściami ORI ?

Lub czy polecacie jakiś warsztat z 3City ?

No i jaki kosz dla każdej z opcji ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz !

Opublikowano

Witam

Panowie czy jest możliwe , że po wymianie oleju , skrzynia gorzej pracuje :( ( podczas przełączenie z 1 na 2 bieg wyraźne szarpnięcie ) wczesniej na 90 % tego nie mialem

Ps. Tak czytam ile wy płacicie za wymiane oleju.... ja zapłaciłem 1000 zł ,troche mało i w sumie nie wiem czy sie cieszyc z tego powodu...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Panowie czy jest możliwe , że po wymianie oleju , skrzynia gorzej pracuje :( ( podczas przełączenie z 1 na 2 bieg wyraźne szarpnięcie ) wczesniej na 90 % tego nie mialem

Ps. Tak czytam ile wy płacicie za wymiane oleju.... ja zapłaciłem 1000 zł ,troche mało i w sumie nie wiem czy sie cieszyc z tego powodu...

Sprawdź poziom oleju

Opublikowano
sczerze nawet nie wiem ... jak zapytalem tylko jaka metoda to powiedzieli mi taka zeby bylo dobrze:) , ale robil mi to warsztat ktory od kilkunastu lat tylko naprawia bmw i mini , robilem u niech juz nie raz samochod i zawsze bylem zadowolony
  • Moderatorzy
Opublikowano
1000zł za wymianę oleju i miski to troszkę mało jak na porządną wymianę na oryginalnych częściach. Z 1600-1700zł powinno wyjść. Nie mówię o ASO gdzie taka przyjemność kosztuje coś ponad 3000zł.
Opublikowano
1000zł za wymianę oleju i miski to troszkę mało jak na porządną wymianę na oryginalnych częściach. Z 1600-1700zł powinno wyjść. Nie mówię o ASO gdzie taka przyjemność kosztuje coś ponad 3000zł.

Zgadza sie , niezalezne warsztaty które ogarniają uczciwie BMW życzą sobie ok 1700zł za wymiane na ori częściach - brat kilka dni temu wymieniał w swojej 5GT i tyle zapłacił

• Członkowie klubu
Opublikowano

Zgadza sie , niezalezne warsztaty które ogarniają uczciwie BMW życzą sobie ok 1700zł za wymiane na ori częściach - brat kilka dni temu wymieniał w swojej 5GT i tyle zapłacił

Dokładnie taką cenę płaciłem miesiąc temu w lubelskim.