Skocz do zawartości

E60 wymiana nawigacji na NBT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem tak.

Pomiędzy CCC a CIC jest taka różnica jak pomiędzy CIC a EVO.

Więc warto.

Link powyżej nie wiele wnosi bo też nie jest zakończony i potwierdzony.

Taki retrofit już robiłem u znajomego w e71 najpierw z opcją ekran w Ori miejsce a potem dokładaliśmy 10.2" touch.

Jest kilka rzeczy specyficznych w tym aucie ale ogólnie polecam zrobić.

Ja sam niedługo będę zmieniał w swoim nowym nabytku cica na Evo bo jak się człowiek przyzwyczai.....

Pozdro

Oli

• Odpowiedzi 210
  • Wyświetleń 62,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Powiem tak.

Pomiędzy CCC a CIC jest taka różnica jak pomiędzy CIC a EVO.

Więc warto.

Link powyżej nie wiele wnosi bo też nie jest zakończony i potwierdzony.

Taki retrofit już robiłem u znajomego w e71 najpierw z opcją ekran w Ori miejsce a potem dokładaliśmy 10.2" touch.

Jest kilka rzeczy specyficznych w tym aucie ale ogólnie polecam zrobić.

Ja sam niedługo będę zmieniał w swoim nowym nabytku cica na Evo bo jak się człowiek przyzwyczai.....

Pozdro

Oli

To może się jakoś zmówimy ;-) z Poznania nie mam daleko ? Od jakiego modelu będziesz brał jednostkę? Od F15 ? Jaki emulator ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta.;)

Chciałem w e60 lci wymienić ccc na nbt. Pytanie co z dźwiękiem. Mam nagłośnienie indywidual i czy po zmianie na nbt coś się zmieni na niekorzyść. I od jakiego modelu BMW szukać zestaw nbt lub evo.

Opublikowano
  • Autor
A co ten emulator z most daje? Poza tym ze mając HUD można sobie wyregulować jasność?
Opublikowano

Co do dźwięku to nbt poprawi jego jakość.

Emulator do tego nic niema bo cała komunikacja pomiędzy nawi A wzmacniaczem jest po MOST. Tylko od razu podnieść Soft jak najwyżej we wzmacniacz jak nie byłoby zrobione.

Co do mostu w emulatorze to tak tylko daje możliwość regulacji HUDa.

Ja polecam polski emulator bo sprawdzony i zawsze szybki serwis i pomoc.

PS: polecam poszukać jednak evo bo o wiele więcej daje możliwości w wersji id5/id6

Oli

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Mam e60 z NBT Evo + polski emulator i zainstalowałem kamerę cofania.

Niestety obraz mam czarno-biały, sprzedawca zapewnia, że kamera jest NTSC bo ma dynamiczne linie pomagania cofania przy PAL nie działają podobno ?

Może ktoś ma pomysł dlaczego brak koloru?

Złe kodowanie?

Problem z emulatorem?

Dodam tylko ze kamera sprawdzona w domu na tv i jest kolorowa.

Mariusz

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niestety EVO nie obsługuje kolorów na Polskim emu , podobno rozwiązaniem jest moduł kamery z F modelu .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Niestety EVO nie obsługuje kolorów na Polskim emu , podobno rozwiązaniem jest moduł kamery z F modelu .

Pierwsze słyszę, nie powinni mnie poinformować o takiej sytuacji przed zakupem?

Miałeś taki przypadek czy tylko ze słyszenia?

Napisałem do nich info i czekam na wyjaśnienia.

Mariusz

Opublikowano
  • Autor
Problem jest w Evo nie w emulatorze. Evo muszą mieć obraz z kamery w jakimś dziwnym standardzie, który poprawnie podaje tylko oryginalny sterownik kamery. A na zwykłych kamerach zawsze obraz jest czarno biały. Ten sam problem mają też ludzie w fxx z evo i nieoryginalną kamerą. Chyba że ktoś już zrobił lepsze kamery.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
logic7/indywidual niby obsługuje, ma problem jedynie z hudem po moście, oczywiście emulator z mostem brać

I tak i nie.

Tzn.

Wzmak sam w sobie będzie dzialal, ale NBT ma telefon na innych kanalach audio i jest echo.

Trzeba wzmaka co działa z NBT

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Potaniały może coś te emulatory?:)

Pytanie co te emulatory robia.

Po prostu filtrują can ?

Takie sa na ali za chyba 40zł ?

Podobnie do NightVision

Filtr CAN2/CAN3 i już.

A nie specjalny do NV. Chodzi chyba tylko o to by się vin nie wydostal

Opublikowano
Potaniały może coś te emulatory?:)

Pytanie co te emulatory robia.

Po prostu filtrują can ?

Takie sa na ali za chyba 40zł ?

Podobnie do NightVision

Filtr CAN2/CAN3 i już.

A nie specjalny do NV. Chodzi chyba tylko o to by się vin nie wydostal

Człowieku najpierw sprawdź o czym piszesz.

To nie jest filtracja ale konwersja z CAN-1 na CAN-2 które pracują w zupełnie innych trybach prędkościowych.

Poza tym w cholerę komunikatów które potrzebuje jednostka NBT lub EVO z szyny CAN seria Exx po prostu nie wysyła lub w zupełnie innej formie.

Emulatory z ALi to tylko wywalają a raczej blokują przepływ informacji o VIN w obu kierunkach.

Seria Fxx jako ciekawostka z początku produkcji a dokładniej F01, F07, F10, F25 co mają CIC mają ten sam problem bo układ nawigacji/radia pracuje na CAN-1 a nie na CAN-2 plus jeszcze kilka innych problemów i nie zastosujesz tego za 40 $

Co do dźwięku to głównie jest nie problem na innych kanałach a na opóźnieniach zastosowanych w przesyle po MOST i tego nie da rady niestety póki co wyeliminować

Co do kamery to tylko zastosowanie ori układu kamery eliminuje problemy z czarno białym obrazem w EVO

Pozdro

Oli

Opublikowano
Wymieniasz ZGW, ciągniesz CAN2.

No nie do końca :nienie:

Tak jest jak masz najwięcej szczęścia.

Jeżeli masz stare ZGW /blaszane / i starego ICM to jeszcze trzeba zmienić ICM plus w F10 i F01 może się okazać że jeszcze dodatkowo walka z podpięciem panelu od przycisku PDC zawieszenia itd

Pozdro

Opublikowano
Napisałem w skrócie ale nie jest to dramat szczególnie jam dostaniesz nawi z niskim HW

No jak napisałem w najmniej problematycznym wariancie tylko ZGW (wymiana lub odpowiednie przekodowanie jeżeli jest tzw czarne ) i jednostka niskim HW (jeżeli mówimy o NBT)

Jeżeli chodzi o wysokie HW w NBT lub nawet EVO już nie robi się tak fajnie bo ICM tu wlatuje nowy albo emulator (rumun lum kanada) dedykowany do takiej zmiany.

Idrive i przyciski PDC są loterią wiec jest kilka zmiennych i to w różnej konfiguracji.

Oli

Opublikowano
logic7/indywidual niby obsługuje, ma problem jedynie z hudem po moście, oczywiście emulator z mostem brać

I tak i nie.

Tzn.

Wzmak sam w sobie będzie dzialal, ale NBT ma telefon na innych kanalach audio i jest echo.

z tym dźwiękiem i echo to różnie bywa

jeżeli chodzi o przykład NBT HU (nie evo)

wzmacniacz logic7 z 2004 roku (dziewica bez update) nie śmigał kompletnie z nbt - był ledwo słyszalny dźwięk

Po podniesieniu softu zaczął normalnie działać (nawet lepiej grał, jednak nie wiem czy to przez soft, czy przez nbt), ale pojawiło się echo - kodowanie o dziwo nie pomogło (a w HU w większości przypadków pomaga) - tam wartość jedną trzeba zmienić nie pamiętam jaką bo dawno robiłem

Dopiero wzmacniacz z nowszą obudową (akurat nie był z fxx tylko z e70/z4/e90) zniwelował echo, ale on nie ma np e60 do zakodowania, więc trzeba na e90 przypisać

Zapewne ten wzmacniacz evo też ogarnie, ale pewności nie mam, opisałem sytuację testowaną z mojego auta

Opublikowano

I tak i nie.

Tzn.

z tym dźwiękiem i echo to różnie bywa

jeżeli chodzi o przykład NBT HU (nie evo)

wzmacniacz logic7 z 2004 roku (dziewica bez update) nie śmigał kompletnie z nbt - był ledwo słyszalny dźwięk

Po podniesieniu softu zaczął normalnie działać (nawet lepiej grał, jednak nie wiem czy to przez soft, czy przez nbt), ale pojawiło się echo - kodowanie o dziwo nie pomogło (a w HU w większości przypadków pomaga) - tam wartość jedną trzeba zmienić nie pamiętam jaką bo dawno robiłem

Dopiero wzmacniacz z nowszą obudową (akurat nie był z fxx tylko z e70/z4/e90) zniwelował echo, ale on nie ma np e60 do zakodowania, więc trzeba na e90 przypisać

Zapewne ten wzmacniacz evo też ogarnie, ale pewności nie mam, opisałem sytuację testowaną z mojego auta

Niestety w Evo ten wzmacniacz nie pomoże niestety

sprawdzone :)

Pozdro

PS: w logic 7 da sie wyeliminowac eho z NBT ale już w Evo nie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czy chciałbyś się podzielić wiedzą jak echo wyelimować w NBT ze wzmakiem od CIC ?

Opublikowano

Czy chciałbyś się podzielić wiedzą jak echo wyelimować w NBT ze wzmakiem od CIC ?

jak masz NBT_HU to spróbuj:

Enabled REFERENCE_CHANNEL_TEL and set REFERENCE_CHANNEL_TEL_MODE to wert_01

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Też walczę z echem w moim EVO - to kodowanie nie pomogło .

Podobno pomóc ma zmiana wzmacniacza $688 HarmanKardon Surround Sound System z F modelu

https://archiwum.allegro.pl/oferta/wzmacniacz-top-hifi-harman-bmw-f30-f31-f32-f33-f34-i7143568610.html

Mam już taki , ale niestety po podłączeniu cisza , sprzedawca gwarantował że jest sprawny ?

Gdzieś na zagranicznym forum pisali że ta generacja wzmacniaczy wymaga kodowania w innym aucie .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"