Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dawno nie pisalem bo bylem na wyjezdzie ale ciagle mam ten sam problem z podwyzszonym spalaniem w E36 318IS. Dzis sprawdzalem autko bo ostatnio mnie zaskoczylo i na trasie 160 km spalilo mi srednio 7,5 l . Pomyslalem ze moze zaczelo dobrze chodzic po wymianie TPS ktory to mi wykazalo ze byl zly na badaniu. Jednak zrobilem test na miescie. Jezdzilem najspokojniej jak sie dalo, bylem po prostu zawalidroga, staralem sie jak najmniej paliwka ciagnac. Ale niestety wynik na stacji 11,8 l / 100 km. Jutro przyjezdza do mnie koles na podmiane kompa i przeplywomierza. To jeszcze podejrzewam a nie sprawdzalem. Tzn na analizie komputerowej pokazywalo dziwny blad :

koncowke mocy pin 18 przy 4250 obr/min (czyli z tego co mowil mechanik odciecie mocy) , dlatego powiedzial ze najlepiej bedzie podmienic kompa bo on moze szwankowac.

Jesli chodzi o wasze odpowiedzi to od razu pisze co juz zrobilem (wymienialem sonde, gumy przeplywomierza, czykniki temp, swiece, tps, filtry) Czy wiecie cos co moze oznaczac ten blad na pin 18 koncowki mocy? Moze on mi tak spalanie zwieksza.

Opublikowano

Moim zdaniem chyba spalanie będzie dobre, u mnie jest tak samo ale moge się mylic a jak się myle to pisz co pomogło :o

Nie mam pojęcia co więcej można wymienić :idea:

Opublikowano

bodziotx wydaje mi sie, że nie jest tak tragicznie 11.8 po miescie. Mi is też różnie bierze ale przy całkowicie spokojnej jeździe po mieście a robie zazwyczaj krótkie odcinki po ok 10km weźmie około 10litrów. Ale wiesz 2 czy 3 razy gdzieś auto przegonie i już wzrasta do tych 11 moze nawet 12 tak że wydaje mi sie że z tym spalaniem nie jest jeszcze tak do końca źle ale też nie powiem że całkowicie dobrze :). Daj znać jak zrobisz co było nie tak boteż jestem ciekawy.

A na jakich kołach jeździsz ?

Opublikowano
Witam. Sprawa wyglada tak. Po pierwsze to jeszcze na tylnej osi mam zimowe oponki (szer 205) ale mysle ze to az taki wplyw by nie byl. A jesli chodzi o odcinki to wczoraj zrobilam naraz 50 km , bardzo lekko ani razu nie przekroczylem 3 tys obr. Jezdzilem tak jak nigdy (tragedia tak jezdzic) do swiatel z pol kilometra na luzie, Przyspieszanie tylko chwilowe i 55 km/h na czworce tak aby wskazowka chwilowego spalania byla najnizej jak sieda i tak byla gdzies na 7. Mowie tak oszczednie to jeszcze nigdy nie jechalem a tu 11,7 l. Wiem ze jakbym troche go pogonil kilka razy to by wyszlo 13 l bo tak juz wychodzilo. Wogole czuje ze auto pali calkowicie inne ilosci niz pokazuje wskaznik spalania chwilowego pod licznikiem, bo staram sie zeby nie przekraczal 10 a na dojazdach np do swiatel to noga z gazu i niby 0 bierze. Tylko czasem przez momenty przy przyspieszaniu na 1 czy 2 mam wiecej pokazane, ale to mowie przez chwile a tu srednia wcyhodzi onad 11.5 l/100 km, cos mi tu nie gra. Dzis podmienie kompa i przeplywomierz, bo z kompem to mnie wlasnie nurtuje ten blad co sie pojawaia podan 4250 obr, koncowka mocy, moze mam sterownik zwalony.
Opublikowano
ja jak zaleje za 50 zł to zrobie 145km i to przy krótkich odcinkach jazdy czasami wdepne w gaz a czasmi normalie 90km/h
Opublikowano
No widzisz ja wczoraj zrobilem 50 km w miescie naraz i musialem zalac za 26 zł :/. To troche roznica niestety jest :/ ia tak juz jest zawsze.
Opublikowano

Witam,

11.6 nie jest zle

mi 1.6 pali po miescie 10 czasem 9 wiec nie wiem czemu az tak narzekasz.

A po 2 taka slimacza jazda wcale nie oznacza niskiego spalania... moze mulisz silnik na wysokich biegach i niskich obrotach a wtedy spalanie jest tez duze.

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Witam. odnosnie spalania moja E36 316 w trasie 7 srednia 110 120km/h a trasa,miasto max wyszlo mi 9. Jezdze na ruskim 92. Olej od wymiany do wymiany minimalny ubytek a jest z 91r. Wczesniej palil min 10l/100, filtr paliwa byl zapchany na maxa(troche dziwne ze palil wiecej), jeszcze orginalny!! Pozdrawiam.
Opublikowano
Mi raz na trasie wyszlo 6 ... ale miasto to juz tragedia.
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
No widzisz ja wczoraj zrobilem 50 km w miescie naraz i musialem zalac za 26 zł :/. To troche roznica niestety jest :/ ia tak juz jest zawsze.

Nie rozumiem, jak możesz mierzyć spalanie na odcinku 50km. Przecież nic Ci to nie da. Możesz mieć przekłamania + / - 2litry. Nie brałeś też pod uwagę odpalania (kilku odpalań) na zimno.

Zatankuj samochód do pełna, wyjeździj bak do zera i zatankuj ponownie. Zrób tak dwa razy i uśrednij wynik. Wtedy możesz mówić o miarodajnym pomiarze.

Tak z wielką przesadą i czepialstwem zaproponuję: zatankuj samochód do pełna, zrób 2 okrążenia dookoła dystrybutora i zatankuj ponownie, odmierzając ile wypaliłeś paliwa (możesz zrobić 2 próby - krążąc szybko i powoli). Być może nic nie wejdzie do baku, co oznacza, że Twój samochód nic nie pali.

Nie miej do mnie urazy, ale jak można skarżyć się na zużycie paliwa, które się źle zmierzyło?

Pzdr,

Opublikowano
Witam,

11.6 nie jest zle

mi 1.6 pali po miescie 10 czasem 9 wiec nie wiem czemu az tak narzekasz.

A po 2 taka slimacza jazda wcale nie oznacza niskiego spalania... moze mulisz silnik na wysokich biegach i niskich obrotach a wtedy spalanie jest tez duze.

Pozdrawiam

witam

moja e36 na miescie na spokojnie pali 12 bez szalenstwa... klapa :mad2:

BMW - marka stworzona dla radosci z jazdy

Bardzo Madry Wybor

Opublikowano

Nie rozumiem, jak możesz mierzyć spalanie na odcinku 50km. Przecież nic Ci to nie da. Możesz mieć przekłamania + / - 2litry. Nie brałeś też pod uwagę odpalania (kilku odpalań) na zimno.

Zatankuj samochód do pełna, wyjeździj bak do zera i zatankuj ponownie. Zrób tak dwa razy i uśrednij wynik. Wtedy możesz mówić o miarodajnym pomiarze.

Tak z wielką przesadą i czepialstwem zaproponuję: zatankuj samochód do pełna, zrób 2 okrążenia dookoła dystrybutora i zatankuj ponownie, odmierzając ile wypaliłeś paliwa (możesz zrobić 2 próby - krążąc szybko i powoli). Być może nic nie wejdzie do baku, co oznacza, że Twój samochód nic nie pali.

Nie miej do mnie urazy, ale jak można skarżyć się na zużycie paliwa, które się źle zmierzyło?

Pzdr,

Czlowieku czy ja pisze nie wyraznie. Mowie ze przejevchalem te 50 km non stop od zera do konca w jeden dzien, bez przerwy bez dopalen i juz od cieplego silnika. Wiec takie gadanie ze zapalanie itd jest bez sensu. Takie jezdzenie na wyjezdzenie baku itd to chyba bym musial kurde moje miasto przejechac z 100 000 razy. Pomysl troche zanim powiesz. Mam przejechac 2 razy 600 km po miescie zeby sprawdzic ile pali w miescie?? Jak przejade 50 km i mi wypali 7 l to chyba jasne ze na 100 wezmie 14 . Powiem ci ze to twoje metody sa dziwne. Owszem jakbym chcial policzyc spalanie srednie to moze by i tak bylo ale pisze o raz setny ze chce zmierzyc ile pali w miescie !!!!!

Opublikowano

Witam.Co do spalania u mnie is zimą palił 13-14litrów w mieście na krótkich odcinkach,to norma.Teraz pali 10-11 miasto na trasie około 7

120-160.Jeżdzę normalnie,kręcę go śmiało do 4tys. i więcej.

BODZIO NIE WRZUCAJ NA LUZ TYLKO ZDEJMIJ NOGĘ Z GAZU I HAMUJ

SILNIKIEM.wtedy nie bierze paliwa.Spójrz na wskażnik zużycie chwilowe.

pozdro :hand:

Opublikowano
nie rozumie ludzi ktorzy wlewaja za 30 czy 50 zl i mierza spalanie, albo sugeruja sie kontrolka rezerwy,ja zawsze leja do pelna, wyjezdze caly bak i licze ile wyszlo,nawet na takim dystansie ok 500km i poodobnej jezdzie czasem wychodzi ze pali 10.3 a czasem 11l na 100km,a co dopiero jakym lal za 50 zl to raz bym mial spalanie 15 a innym razem 9,
przednie kola sluza do kierowania, a tylne do napedzania
Opublikowano
A PYTANIE JAKA ROZNICA JAK WYJADE 500 KM CZY 50 KM W MIESCIE POD RZAD??? To twoje pomysly sa dziwne ze jedynym sposobem na sprawdzenie jest przejechanie 500 km. Pisze jak byk ze mam pelen bak. Wyjezdzam 50 km i znow do pelna to chyba wychodzi mi ile wyjade przez te 50 km w miescie. Ale widze ze jak ludzie czytac nie umieja to jak do slupa. A jesli chodzi o jazde na luzie to jasne ze jezdze na puszcanie gazu i patrze na ten wskaznik spalania chwilowego. Puszcam gaz i bez szprzegla, nie jesetem calkowitym laikiem i wiem ze tylko tak auto nie bierze prawie wogole wachy.
Opublikowano
Moja bierze podobnie ok. 11l/100km. Inaczej mowiąc to za 50zł robię tak 110 - 130 km. Jeżdżę na 98, a to ilę na tych 50zł zrobię zależy też gdzie i za ilę tankuje (pomijając technikę jazdy, opony itd.). Jeżdżę tak średnio (jak trzeba kogoś pogonić to trzeba), a co do zimowek to też to przerabiałem i paliła mi ok. 1 litra więcej. A żeby sprawdzić ile tak naprawdę pali to nie musisz przecież lać do pełna, ważne tylko abyś wyjeżdżał do końca np. lejesz za 50zł i wyjężdżasz do zera, liczysz kilosy ile zrobiłeś i tak ze dwa razy i już masz spalanie
Opublikowano

Witam wszystkich.Chciałbym się podzielić zwami swoimi spostrzeżeniami odnośnie spalania.Prawdą jest że sugerując się wskazaniami kontrolki rezerwy czy wogóle wskazan wsazówki na zegarze dobrego efektu się nie uzyska, przynajmniej u mnie (rezerwa zaczyna mrygać-skręce w lewo gaśnie, skręce w prawo pali się cały czas).Dlatego od jakiegoś już czasu chcąc zmierzyć spalanie tankuje do pełna, jeżdze do rezerwy i znów do pełna. Wiem że jest coś takiego jak odpowietrznik zbiornika paliwa i nawet zalewając do pełna i odczekaniu parunastu minut można jescze troche dolać.

W jednym z ostatnich Motorów cz Auto Światów wyczytałem że w przypadku aut z wtryskiem benzyny, samochód jadący na luzie i jadący z jakąś prędkością zużywa benzynę,natomiast gdy bieg jest zapięty inie wciskamy gazu np. przy dojeżdżaniu do świateł nie zużywa nic.

Moje betka e30 m20b20 w mieście oscyluje między 11.5-12. a w trasie z prędkościami 130 -140 (akilka razy nawet powyżej 180 ale nie 185(max dalej nie szła) wyszło 10-10.5l na 100 km.

Opublikowano
Stary ja Ci powiem, ze mozei jest różnica ja tez preobowalem nalac pełny bak i wyjeździłem do końca spalanie w normie, zatankowalem do pelna znowu zrobilem jakies 50km zatankowalem znowu do pełna i wyszło jakośdziwnie ponizej normy i to duzo, więc, moze i jest tam jakaś rożnica, aleniewiem moze to kolega miał na myśli