Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Posiadam E60 z 2003 roku, pytanie moje dotyczy jak moge i czy w ogole moge kożeystac z Bluetooth w swoim aucie. Na kierownicy mam dwa przyciski sterujace lecz niestety nie działają, nie wywołuja nic.

W ustawieniach SETTINGS rowniez nie ma informacji Bluetooth. czy jest jakaś możliwość uaktywnienia systemu czy tez poprostu go nie ma , tylko i wyłącznie kierownica jest przystosowana.

prosze o pomoc w temacie. Z góry dziekuje

Opublikowano
Musisz sprawdzić czy masz opcję w konfiguracji po numerze vin. Jeżeli nie można dokupić moduł i aktywować
Opublikowano
Też mam model z 2003 roku z navi bussines, i mam opcję bluetooth ale widzi tylko pokładowy telefon, jak próbuje podłączyć jaki kolwiek inny to samochód go nie widzi, ale jak włożę kartę sim do telefonu w samochodzie to łączy się tylko z nim.
Opublikowano

W Internecie jest sporo dekoderow i tematów podobnych.

Z tego co zdążyłem się zorientować. Jeżeli masz słuchawkę w schowku to auto ma bluetooth ale łączy się wyłącznie z zamontowanym telefonem. Druga opcja to przygotowanie do podłączenia tel gsm. Musisz mieć w bagażniku tz. Mulf, po lewej stronie dosyc duża srebrna skrzynka.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Podłączę się pod temat.

Mam E60 z 2003r, po rozkodowaniu VIN, mam niby w wyposażeniu ( Prep. For. Mob. Ph. Bluet. Interf. ), moduł MULF mam w bagażniku.

W opcjach Bluetooth w komputerze, mam opcję do włączenia, ale nie da się jej włączyć.

Ktoś coś wie w tym temacie, jak to aktywować, ewentualnie co mi da wymiana na MULF 2 High ?

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam,

Podłączę się pod temat.

Mam E60 z 2003r, po rozkodowaniu VIN, mam niby w wyposażeniu ( Prep. For. Mob. Ph. Bluet. Interf. ), moduł MULF mam w bagażniku.

W opcjach Bluetooth w komputerze, mam opcję do włączenia, ale nie da się jej włączyć.

Ktoś coś wie w tym temacie, jak to aktywować, ewentualnie co mi da wymiana na MULF 2 High ?

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.

Mam to samo i tez szukam pomocy, to samo po vinie w idrive opcja BT ale nie da sie zaznaczy, mulfa tez mam w bagazniku, i nie wiem co mzoe byc ;-)

Opublikowano
Przez internet nikt Ci tego nie powie, trzeba podpiąć pod kompa i sprawdzić wysyłanie informacji po BT w module, oraz wszelkie testy przeprowadzić, które umożliwiają programy diagnostyczne.

Jestem to w stanie sprawdzić za pomocą INPY ?

Opublikowano
U mnie po podlaczeniu za 5dyszek wyszlo ze nie ma polaczenia z modulem.

Jakim programem Ci to sprawdzali ?

Opublikowano

jak ktos nie ma opcji BT w navi do wyboru to nie ma modułu wcale

jak auto ma wewnętrzny tel to jest opcja w vin $638 i nie sparuje się innego tel. W tym przypadku trzeba TCU 1.5 i w vin w ncs zmienić opcję $638 na $644.

można zamiast TCU 1.5 wrzucić mulf2 high, żeby mieć też usb, ale wtedy trzeba update navi na najnowsze i kodowanie mulf2.

jak nie działa opcja bt a jest w menu (nie można aktywować) to nie zawsze uwalony mulf. Może światłowód czy kostka, a może reset pomoże. Tak czy siak bez kompa się nie obejdzie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, a jeśli nie mam w bagażniku modułu MULF - czy w takim razie opcja włączenie blututh wchodzi w gre ? Co musze zrobic abym mogł kożystać z blututh w swoim aucie ?
Opublikowano
jezeli nie masz mulfa w aucie to na pewno nie masz bluetotth, aby miec musisz wszystko dolozyc modul wiazka antena kodowanie :) chyba ze masz po vinie BT w aucie a ktos poprostu tylko mulfa wyciagnal
Opublikowano

jak auto ma wewnętrzny tel to jest opcja w vin $638 i nie sparuje się innego tel. W tym przypadku trzeba TCU 1.5 i w vin w ncs zmienić opcję $638 na $644.

można zamiast TCU 1.5 wrzucić mulf2 high, żeby mieć też usb, ale wtedy trzeba update navi na najnowsze i kodowanie mulf2.

jak nie działa opcja bt a jest w menu (nie można aktywować) to nie zawsze uwalony mulf. Może światłowód czy kostka, a może reset pomoże. Tak czy siak bez kompa się nie obejdzie.

Wiec tak, mam w mojej moduł MULF, to że muszę go zmienić na MULF 2 to już wiem na pewno, oczywiście do tego jeszcze gniazdo USB z kabelkiem i kwestia zakodowania.

Tylko powiedzcie mi po co jest ten HUB USB ?

Jest on do czegoś potrzebny jak chcę uruchomić bluetooth i gniazdo USB ?

Przy okazji może ktoś z kolegów ma do sprzedania MULF 2 z gniazdem USB i kabelkiem do gniazda w rozsądnych pieniądzach ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Mam BT wszystko jest zrobione jak należy telefon pokładowy leży w schowku nie włączony bez baterii, mój tel komórkowy jest prawidłowo sparowany z autem i widoczny na wyświetlaczu iDrive jednak nie ma połączenia między tel. a autem, żadne połączenie przychodzące i wychodzące nie jest inicjowane :? O co chodzi? Pzdr.
Opublikowano

Wiec tak, mam w mojej moduł MULF, to że muszę go zmienić na MULF 2 to już wiem na pewno, oczywiście do tego jeszcze gniazdo USB z kabelkiem i kwestia zakodowania.

Tylko powiedzcie mi po co jest ten HUB USB ?

Jest on do czegoś potrzebny jak chcę uruchomić bluetooth i gniazdo USB ?

Przy okazji może ktoś z kolegów ma do sprzedania MULF 2 z gniazdem USB i kabelkiem do gniazda w rozsądnych pieniądzach ?

HUB USB jest potrzebny gdy masz SNAP In ADAPTER i USB w podłokietniku.

Mam tez MULF2 High oraz okablowanie na sprzedaż jeśli jeszcze szukasz.

Opublikowano

U mnie podobnie jak u kolegów nie da się włączyć tej opcji bluetooth na wyświetlaczu. Macie jakiś pomysł co zrobić żebym mógł się połączyć z samochodem?

Natomiast w e90 bez iDrive także nie mogę się połączyć. Czy żeby korzystać w nim przez telefon muszę mieć ten podłączony do gniazda samochodowego?

Dodam, że w jednym jak i drugim aucie brakuje seryjnych telefonów. Zostały puste gniazda. Widać były potrzebne sprzedającym.

• 3 lata później...
Opublikowano

Cześć, szukam pomocy w kwestii Bluetooth'a.

Sytuacja wygląda tak:

1. Auto to E60 z 2003 roku.

2. W bagażniku mam moduł MULF.

3. Od poprzedniego właściciela wiem, że on chyba miał fabrycznie ustawiany BT pod telefon Nokia 6310i. W schowku był uchwyt.

4. W menu Communication Interface -> Settings jest na sztywno zaznaczony ptaszek przy opcji "Bluetooth communication active" i nie da się go odznaczyć.

5. Po wejściu w menu Phone telefony nie wykrywają zestawu głośnomówiącego.

6. Nawigacja to wersja Business z DVD, po dekodowaniu VIN jest: S606A Navigation system Business

7. W opcjach po dekodowaniu VIN jest: S644A Preparation f mobile phone w Bluetooth

Dzwoniłem do Pawła znanego na forum elektryka, ale szczerze powiedział, że jego zdaniem nie da się bez wymiany nawigacji i kilku kombinacji a on ma tyle pracy, że zwyczajnie mu się nie chce babrać.

Rozważam też wymianę wyświetlacza na taki z Android co załatwi też inne braki:

- brak możliwości odtwarzania MP3,

- brak AUX'a.

Czy znacie kogoś kto podjąłby się tematu bądź aktywacji BT bądź instalacji Androida?

Takie minimum to działający BT, reszta mniej ważna.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To uszkodzony MULF.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!