Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zazwyczaj skrzypia gorne wahacze w tylnym zawieszeniu, sprawdz tez przeglub w dolnym wahaczu czy nie ma luzu, bedziesz musial podniesc tylne kola
Opublikowano
dzieki wielkie dopiero co kupiłem to cacko i zabardzo sie nie znam ale :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: wielkie
Opublikowano
Witam, zobacz czy skrzypi ci z recznym czy bez, bo ja z recznym to niewiele sie da podobno z tym zrobic, a jak sie da to na chwile tylko
Opublikowano

Koszt tuleji zalezy od producenta. Na allegro widzialem za ok. 50 zl/szt. Ale wlasciwa cena powinna ksztaltowac sie okolo 100zl./szt.

Zwrocic natomiast uwage trzewa na wahacz w ktorym owa tuleja sie miesci. Czasami gniazdo tuleji jest juz tak wyrobione, ze wymiana nic nie daje. Trzeba wymienic caly wahacz, a to juz inna para kaloszy. Cena nowego wachacza to ok. 1500zl. a ze szrotu ok. 200zl.

Mialem taki wlasnie przypadek. Ktos przede mna napunktowal wachacz aby tuleja mocniej sie trzymala. Pomoglo to na krotko, ale wystarczajaco dlugo aby sprzedac mi samochod, heee.

Pozdr

GO NAVY...
Opublikowano

i musiałes cały wachacz wymieniac jak ja to mowie (ło siet)

te tuleje za 50zł to bym wyprobował

100zł to sa dwie tansze

no nie wiem co robic juz zgłupiałem

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witaj

Czy skrzypi zawsze czy tylko w wilgotne dni ?

Czy auto miało wypadek - było uderzone mocno w tył ?

Jeśli wyeliminujesz - świerszcze powypadkowe ( blacha osłona plastik )

będzie za to odpowiadał któryś element gumowy tylnego zawieszenia

Pozdro

MarioBigRed

Opublikowano
autko jest bezwypadkowe wszystko było ok pojezdziłem 2 tyg. po naszych drogach i sie zaczeło
Opublikowano
mi skrzypialo w lewym tylnim kole- przy wsiadaniu i wysiadaniu- i po 2 mies zaczelo glosno pukac- gumy na tylnim moscie do wymiany. ( kosztuja 15 euro ale wymiana 200 !)
Opublikowano
Czasem drzwi i klapa tylna potrafią skrzypieć na uszczelce ,jeśli mają luz. Ale to byś chyba od razu słyszał że to z drzwi dochodzi ....
Jeśli nie idzie na siłe , trzeba użyć jeszcze większej siły
Opublikowano

nie chce wydawac kasy na wszystkie tuleje i wachacze bo jet w dobrym stanie zawieszenie tylko zaczeło skrzyiec jak pracuje i nie wiem ktora to tuleja czy wachacz myslałem ze w tym modelu jakas konkretna jest odpowiedzialna za to

bo wydawac niepotrzebnie kasiore na wymiane wszystkiego to jest bezsensu

no trudno

Opublikowano

W modelu E39 skrzypienie z tyłu oznacza tylko jedną rzecz - tuleja wachliwa.

Takie są właśnie początki wypadania tego elementu z dalszej eksploatacji auta. Już w tym momencie należy myśleć o zakupie i wymianie, gdyż z biegiem czasu skrzypienie zamilknie i niby wszystko będzie dobrze, ale tak nie jest. W tym momencie bowiem zaczyna się pojawiać na tej tuleji luz co można będzie wyczuć dźwigając koło do góry i ruszając nim.

Dodam jeszcze że model E38 w niczym nie jest lepszy co do tych tuleji.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja miałem problem jak mi skrzypiał na ręcznym. Myślałem ,ze to szczęki tarczo bębnów sa do wymiany. Ale po rozebraniu tylnego hamulca okazało sie ,ze 3ba przeczyścić i nasmarować. Za 100 zł rozebrał i wszystko posprzątał. I mi już nie skrzypi. Mam 162 tys. W 3mieście mam dobrego mechanika.
Nałogowy wygniatacz asfaltu polskiego.
Opublikowano
mi przez pare tygodni skrzypialo z tylu na kazdej nierownosci, szczegolnie glosno jak jechalem po kostce, juz sie mialem umawiac na wymiane dwoch tulei wahliwych az sie nagle okazalo ze to wcale nie one - skrzypial rozlozony podlokietnik tylnej kanapy :) naoliwilem tam troszke i przestalo natychmiast. Widac, ze nawet takie bzdurki mogą czlowieka zmylic :)