Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

A ten sam silnik w 3 G20 bez xdrive tez będzie zamulasty ?

Jechałem dzisiaj 430i xdrive i powiem ze idzie całkiem przyjemnie.

Czy w przypadku 330i bez 4x4 nie ma problemu z trakcją ? czy ten silnik jest rownież mało podatny na modyfikacje ?

• Odpowiedzi 589
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Szkoda, bo moim zdaniem seria 4 coupe lub 4 GC (jako najbardziej z powodu dzieci dla mnie), jest najładniej stylistycznie udanym samochodem BMW.

Może dlatego nie zdecydowali się produkować serii 4 w wersji M, a zaczęli np. X3M, X4M, a dodatkowo jeszcze wersje competition tych savów.

Benzyna zamiast krwi...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Sami nie wiedzą czego chcą i czego rynek oczekuje.

Roszady najpierw z serią 6, 6GC potem jednak nie i robią 4GC a nie jednak też nie. Jak taka firma nie potrafi ocenić potrzeb rynku mając do dyspozycji wręcz nieokreślone zasoby ludzkie i finansowe.

Ale z czym do ludzi, Mercedes ma w gamie 40 modeli AMG, rozumiem należy odjąć ostatnio modne 43 AMG itp. tzw. bobasy AMG, ale nadal, każdy model i nadwozie ma wersję AMG. Ile jest modeli M u BMW? 5?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Sami nie wiedzą czego chcą i czego rynek oczekuje.

Roszady najpierw z serią 6, 6GC potem jednak nie i robią 4GC a nie jednak też nie. Jak taka firma nie potrafi ocenić potrzeb rynku mając do dyspozycji wręcz nieokreślone zasoby ludzkie i finansowe.

Ale z czym do ludzi, Mercedes ma w gamie 40 modeli AMG, rozumiem należy odjąć ostatnio modne 43 AMG itp. tzw. bobasy AMG, ale nadal, każdy model i nadwozie ma wersję AMG. Ile jest modeli M u BMW? 5?

Patrząc na wyniki finansowe koncernu to jednak wiedzą i potrafią :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

45 czy 45s to najmocniejsze w danym modelu AMG.

Kolega miał na myśli 43 jako baby 63 który nie ma wielu elementów prawdziwego AMG.

Opublikowano
Czytałem w jakiejś gazecie moto, że w 2020 będzie nowa 4 coupe :wink:
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
45 czy 45s to najmocniejsze w danym modelu AMG.

Kolega miał na myśli 43 jako baby 63 który nie ma wielu elementów prawdziwego AMG.

Tak dokładnie, o to mi chodziło.

@Randall, ale skoro model 6GC i 4GC był lub ma być jedną generację, to coś tu nie gra. To nie jest ruch Porsche z Cayennem - zagrywka dekady, najlepsza sprzedaż modelu i wyprowadzenie na prostą koncernu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6GC będzie kontynuacja przecież właśnie zaprezentowali 8GC a to stu procentowy następca 6GC mimo zapewnień BMW że to nowy model.
Opublikowano
6GC będzie kontynuacja przecież właśnie zaprezentowali 8GC a to stu procentowy następca 6GC mimo zapewnień BMW że to nowy model.

Dokładnie tak, a co do 4GC to plotka niesie, że niestety ma nie być i połączą dwa modele - 3GT oraz 4GC w jeden: 4GT. Te dwie nisze były widocznie zbyt blisko siebie, choć bardzo szkoda, bo 4GC to wciąż moje oczko w głowie :) Sprzedaż globalna GC też przewyższa coupe i cabrio (GC to ponad 50% sprzedaży 4ki).

Opublikowano
Czytałem w jakiejś gazecie moto, że w 2020 będzie nowa 4 coupe :wink:

Coupe będzie na pewno, wrzuciłem nawet linka do fotek

Mi się rozchodzi tylko i wyłącznie o gran coupe

WG MNIE z 6 GC zrobili 8 GC tylko po to żeby konkurować z klasą S coupe i przy okazji wołać jakieś 100k pln "wincyj" niż mogliby dostać za serię 6

Opublikowano

Ja to w ogóle bym ci odradzał xdrive poniżej 300KM, strasznie zamula, mam f33 430i i g30 530xi, g30 na papierze jest podobno lżejsze i szybsze, a z tym xdrive jedzie jakby miało przyczepę z jachtem.

W ogóle ten xdrive to nie jest stały napęd tylko takie aktywne esp, jedyny plus to ruszanie na mokrym, wiele osób chwaliło ten xdrive więc się odważyłem raz i to był ostatni raz.

Jak chcesz dobry napęd 4x4 to trzeba poszukać audi i to tych mocniejszych, a jak potrzebujesz go tylko po to by nie zakopać się w żwirku na podjeździe to lepiej nauczyć się jeździć rwd, radość z jazdy będzie o wiele większa.

Opublikowano
mam dokladnie taka sama opinie, jeśli 4wd to w quattro i tylko prawdziwe quattro a nie kastrat pod nazwą ultra. Trzeba wziąźć pod uwage ze to ostatnie chwile na pojeżdżenie w miare mocnym autem (~250KM) z napędem tylko na tył, zaraz BMW będzie wrzucało tylko do droższych modeli a auta >200KM będą miały xdrive w standardzie z uwagi na standarty bezpieczeństwa, więc uczucie lekkości trzeba będzie oddać na rzecz lekkiej ociężałości
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tez bym żałował :)

Pamiętaj że motor b48 ma potencjał przy kilku zmianach...

340i to nie jest ale jeździ się sympatycznie.

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się że jak dbasz, tak masz...

Miałem każde auto po chipie olej co max 8-10k, nigdy szybko na zimnym, przed zgaszeniem po trasie trzymałem 2min... I przy przebiegach (od nowości nawet -150k) miałem jeszcze seryjne turbo i sprzęgło z dwumasa...

Mam teraz 26k...

Zmiany przy 17k.. Wydech m performance, dp+kat mg motorsport, chip, cooler wagner.. I jest 322ps/485nm olej 2x od zmian wymieniony zero błędów i problemów.. Tylko dość drogie zmiany...

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wydaje mi się że bez zmian...

Ogólnie auto ma dopiero 26k przebiegu a produkcja 01.2017 więc nie za dużo nim jeżdżę...

Moc jest nie za często używana a jak już to przy rozgrzanym silniku i przez krótki czas i pewnie to jest powodem że tyle (mniej więcej co wcześniej) jak ktoś by szybko cały czas jeździł to myślę że na bank byłoby 2-3 litry więcej, jednak seria była 252ps/342nm, co przy 323ps/485nm jest dużo niższym wynikiem.

Jestem ogólnie mega zadowolony na trasie nie trzeba myśleć czy zdąży się wyprzedzić.

Pozdrawiam

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam też gwarancję na 4 lata i jeszcze leasing... Kwestia dogadania z serwisem i posiadanie wszystkich ori części żeby w razie czego wstawić. Aczkolwiek jakiś obaw nie mam ze coś się zepsuje... Jestem z auta zadowolony.

Przy 252ps jest Oki ale motor trzeba kręcić niestety.

Pozdrawiam

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Seria było 5,9 do 100 oraz około 23s 0-200

Teraz jest 5.0 do 100 i Best wyszło 17,2 0-200

Naprawde różnica jest ogromna powyżej 60,70km/h

male-bmw-2.png