Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zmieniłem sobie licznik na high, wszystko super śmiga, lecz nie wiem jak zakodować sobie tempomat w tarczy od prędkościomierza.

Jak dodaje wyposażenie $544 nic się nie dzieje, podobnie jak dodam $541.

Jak zminie na ori $540 to mam na malutkim ekraniku prędkość tempomatu.

Czy ktoś może się podzielić wiedzą jak to zrobić ?

Wsio zmienione włącznie z białymi diodami a tu taki zonk.

Opublikowano
Walczę teraz z tym samym a proponuję zacząć od sprawdzenia czy wskaźnik przemieszcza się w trakcie testu zegarów, tj opcja '02.KI TEST' po długi przytrzymaniu przycisku resetowania licznika.

Footer-Smallest.jpg

Sprzedam licznik HIGH do E9x i E8x.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie montowal zegary high prmax i mówił że nie da się tego zakodowac, zegary nie otrzymują odpowiedniego sygnału czy coś takiego. W teście działa ta wskazówka tempomatu.
Opublikowano

Nie będę przeklinać, ale to nie prawda.

Jak zwykle nie dałem nikomu zarobić i z tego się najbardziej cieszę ;).

Dla potomnych jak to się robi:

1. kupujesz licznik na allegro za 100zł - mi się udało ;)

2. Kupujesz w chinach R270 - poszukaj i znajdziesz co to.

3. Rozkręcasz licznik i wywalasz płytę na stół.

4. Zależy co masz ja miałem R270 z dolutowanym gniazdem i łapkami tak chwyciłem układ M35080v6 do programatora

5. Kopiowanie zawartości na dysk

6. ok. 20 min kasowanie układu

7. obróbka pliku binarnego w jakimkolwiek edytorze hex (kasujesz odo - dwie pierwsze linijki - wartości zmieniasz na 00 jak również miejsce gdzie pojawia się VIN zmieniasz każdą ze znaków 7 znakowego vin na 00)

8.tak obrobiony wsad programujesz r270

9. lutujesz kość ciepłym powietrzem lub zwalasz łapki z układu

licznik jest gotowy

Pozostaje zabawa w NCS expert:

1. wczytujesz vin

2. wchodzisz w kombi - jeśli licznik jest nowszy od Twojego autka to musisz zmienić datę Auta na chwilkę na taką z licznika lub stworzyć plik ssd - proszę mnie nie pytać jak to się robi tylko szukać w necie (symuluje to jakiekolwiek wyposażenie i rocznik).

3. wchodzisz w wybór procesów ecu

4. wybierasz zapisz VIN

5. wybierasz zapisz km

6. potraktuj to pustym manem

7. odczytaj ustawienia

8. zrób mana

9. wyedytuj mana

10. zmień :

SZ_ANSTEUERUNG nicht_aktiv --> aktiv

11 zaprogramuj

i kurczaki cieszyć się z licznika HIGH

PS nie zarabiać mi tu na licznikach i jak ktoś prosi o pomoc podpowiadać bo syf jest tu na tym forum.

Każdy chce zarobić i nic za darmo nie podpowie !!!!

Czy trzeba kupić R270 - nie

Co jak nie mamy R270 - użyć Wellona i sczytać kość - Wellon jak również większość programatorów nie kasuje kości M35080 - bo są szyfrowane, można je za to odczytać.

Jak odczytasz i obrobisz bin to kup nową kość za 40zł i zaprogramuj wellonem czy xprogiem czy innym śmieciem.

Ja jestem uparty i nie lubię płacić na allegro za kość która kosztuje nowa na aliexpress 2 dolary 40 zł jakiemuś cwaniakowi.

Wolałem kupić programator z kasownikiem za 50 dolarów i może kiedyś się jeszcze przyda a ma on szerokie zastosowanie np. czyta CAS4.

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeszcze jedno zegary działają z wszystkimi funkcjami tzn tempomat na środku i ringu odo.

Zdementuje również to, że nie działa z 3.0 do 2.0D - działa - ja sam mam licznik z 3.0 z auta z 2010 roku w 2006r w 320D.

Opublikowano (edytowane)

Hehe, właśnie wróciłem ze sprawdzania na drodze która komenda uruchamia ring wokół prędkościomierza i potwierdzam, że to ta którą podał lopico. Przy okazji wypróbowałem rozwiązanie problemu błędu 211 w trakcie aktualizacji KOMBI.

Jeśli ktoś w Warszawie potrzebuje pomocy w ww sprawie to można do mnie pisać.

Edytowane przez Santa Cruz

Footer-Smallest.jpg

Opublikowano

Tylko po co komu temperatura oleju w dieslu, do tego tarczkę trzeba dorobić.

Polecam zabawić się grubo w drugi aktywny ring z obrotami.

Właśnie sobie takie ustrojstwo zrobiłem.

Opublikowano
Wsio zmienione włącznie z białymi diodami a tu taki zonk.

Pokaż zdjęcie Twojego licznika po modach.

Edit @ up.

Tarcze już zmieniałem na takie własnego projektu:

http://i.imgur.com/LCd4L4X.jpg

Footer-Smallest.jpg

Opublikowano

Z zasady nie pokazuje nic na forum.

Najważniejsze że mi się podoba.

Jest to niebieska alpina z 2 aktywnymi tarczkami, resztę znajdź w necie.

Opublikowano
kupiłem zegary high i zaglądam do was a to nie tak mało dłubania, ja mam e91 2.0d a zegary są od x1 chyba 2.5d z w.w postów widzę że nie ma szans na przeprogramowanie zegarów bez ingerencji w bebechy licznika ? majster który ma się tym u mnie zająć twierdzi że nie trzeba rozbierać , jest w błędzie ?
Opublikowano

Przeczytaj dokładnie mój post.

Układu M35080 nie da się programować z poziomu Tool32 czy ncsexpert ponieważ jest on szyfrowany.

Da się go programować w momencie kiedy odpowiednia zawartość w tym układzie jest pusta - pisałem co trzeba zmienić.

Tak przygotowany licznik jest w stanie podobnym do nowego więc możesz go zaprogramować ncsexpert.

Jak chcesz to prześlij mi zgrzewkę tymbarków i licznik to Ci go przeprogramuje.

Oczywiście ze synchronizowaniem wskazówek sam się pobawisz bo to trzeba mieć cierpliwość i wychodzi czasami za 1 razem a czasami za 50.

Jak dobrze zaprogramujesz licznik to nawet od benzyny będzie on funkcjnować, no poza skalą oczywiście.

Różnią się one flashem i zawartością eproma.

Ile to wsio zajmuje czasu a więc taki licznik ostatnio wczoraj robiłem i miałem go zrobione w 15 min - szybko poradził sobie r270 bo zrobił go od strzała.

Czy to skomplikowane hhahahaha no tak jak budowa cepa.

ludzie w sumie 6 lub 2 śrubki do wykręcenia, reszta to zatrzaski. (licznik berg ma 2 śruby tylko do mocowania licznika a vdo ma w sumie 6 dwie do mocowani i 4 do tyłu licznika), dla upartego nie musiałem nawet kości lutować jak to miało miejsce wcześniej a teraz mam łapki.

Temat zamykam bo wsio co się dało napisać to napisałem i to w języku łopatologicznym.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Czy ktoś się orientuje gdzie w okolicach Zakopanego/Nowego Sącza lub Krakowa można przygotować (wyzerować) licznik do kodowania? I ile to może kosztować? Kodowanie to już pewnie jakoś ogarnę.

Opublikowano (edytowane)
ja na gotowo za dołożenie do auta zapłaciłem 100 zł ( wtm jeszcze inna usługa więc mniej więcej 50 zł ) podobno nie wiele, na forum pewnie znajdziesz kogoś chyba kolega prmax powinien pomóc, myślę że nawet możesz do kogoś wysłać :) Edytowane przez Marina_Club
Opublikowano

100 faktycznie do przejścia chyba, najlepiej jakbym znalazł kogoś w okolice żeby nie bawić się w wysyłanie po Polsce. Podzwonię po warsztatach może kogoś znajdę na miejscu w miarę.

Licznik HIGH to ten z większym wyświetlaczem pomiędzy zegarami plus dodatkowa wskazówka od tempomatu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
100 faktycznie do przejścia chyba, najlepiej jakbym znalazł kogoś w okolice żeby nie bawić się w wysyłanie po Polsce. Podzwonię po warsztatach może kogoś znajdę na miejscu w miarę.

Licznik HIGH to ten z większym wyświetlaczem pomiędzy zegarami plus dodatkowa wskazówka od tempomatu.

http://katowicebimmertvo.blogspot.com/2017/01/bmw-e90-2005-wymiana-licznika-z.html

Dzwon. Zrobię.

P.S. To żywy przykład tego ,że korekta przebiegu ma więcej sensu, niż ktoś sobie myśli. Ten, kto to czyta, niech pamięta swój tekst na mój adres i niech mu będzie wstyd za ten tekst.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
maxresdefault.jpg

http://i.imgur.com/CzyfTiD.png

Super - dość odmładza to nieco przestarzałe wnętrze (w porownaniu do innych aut).

Może ktoś robi coś takiego na gotowo? Jaki koszt jeśli tak ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

U siebie wymieniłem LOW na HIGH, zmodyfikowałem podświetlenie i tarcze:

http://www.pl.image-share.com/upload/535/108.jpg

Pomogę wszystkim zainteresowanym taką przeróbką.

Edytowane przez Santa Cruz

Footer-Smallest.jpg