Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktos wymienial samodzielnie sonde lambda? Jesli tak to prosilbym o porade jak sie do niej dostac. Czy po wymianie potrzebna jest adaptacja?

Bmw E61 530d 2004r

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez rozpięcia i wyciągnięca przedniej części wydechu nie ma do niej dostępu.Adaptacje robisz disem lub ista.
Opublikowano
Bez rozpięcia i wyciągnięca przedniej części wydechu nie ma do niej dostępu.Adaptacje robisz disem lub ista.

A czy mógłbyś napisać coś więcej jak się za to zabrać, bardziej szczegółowo :)

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Probowałem sam wymienic,ale poległem i oddałem do warsztatu.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co wam się działo że wymienialiście sondy w 530d?

U mnie występuje błąd sondy lambda i po skasowaniu powraca,

proszę o napisanie jakie wy mieliście objawy.

Opublikowano

po co przeprowadza sie adaptacje lambdy? w dieslu na edc16 lambda sluzy raczej tylko do limitera koksu przy bucie....(napiecie z sondy lambda odzwierciedla AFR.. a przeciez napiecie przy okreslonym AFRze dla kazdej sprawnej lamby powinno byc identyczne / tak jak rezystancja czujnika temperatury dla sprawnego czujnika jest taka sama)

Przemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ista podaje że przy wymianie trzeba zrobić adaptacje,ale ty pewnie wiesz lepiej... :duh:
  • 3 lata później...
Opublikowano

e60 218km z dfp ale juz bez dpf.

Jaka wartosc powinna byc na kompie lambdy ? Robilem logi dynamiczne lambda caly czas pokazuje 1,02-1,06, jadac spokojnie to samo, z butem w podlodze to samo. Czy te wskazania sa oki ?

Opublikowano

Ja też wymieniałem sonde bo cały czas powracał błąd ale nie wiedziałem że trzeba zrobić adaptacje :D muszę to ogarnąć .

A wymieniłem ją z kanału nie wyjmując katalizatora ,trzeba mieć sprytne rączki ,a i tak jest bardzo ciężko ale się udało jak ktoś ma pojęcie o mechanice to da radę to ogarnąć :cool2:

Opublikowano

A możesz podpiąć kompa i sprawdzic jakie ma wartości w czasie jazdy, od ilu do ilu podaje? Bo moja jak by stoi...

Miałem dpf wycinany i tak myślę że przy okazji usunęli jej błąd że się nie pojawia.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam. Zrobię małe wykopalisko... Wymieniłem sonde i potrzebuje wykonać kasowanie adaptacji. Będę wdzięczny za wskazanie miejsca gdzie to zrobić.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Probowałem sam wymienic,ale poległem i oddałem do warsztatu.
sondę lambda da się bez problemu wymienić bez kanału czy wykręcania wydechu. Ja wymieniłem odkręcając tylko osłonę zewnętrzną akustyczną silnika, stary przycięty klucz 22 i 15 minut po robocie. Trochę porysowałem sobie tylko przedramię od plastikowych uchwytów kostki mocowania sondy. Oczywiście wszystko na wyczucie bo nic nie widać :-) Po skasowaniu błędu w Inpa, żadnego błędu, żadnej adaptacji
Opublikowano
Oprócz błędu w inpe działo się coś z autem? Też mi wraca błąd sondy ale nic innego nie zauważyłem. Dpf się wypala spalanie w normie.... Ile sonda kosztowała?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sonda bosch'a (to samo co ori) to ok 400,- a skutek jej błędu to zwiększone spalanie, przynajmniej ja tak miałem w 530d 218KM manual, zauważalnie większe ponieważ jakieś 1,5-2l w mieście.

gumolyt nie wiem czy w 525d (2,5l) nie jest odrobinę więcej miejsca, ja w 3l robiłem to od dołu, nie widziałem koncepcji z góry.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Spalanie mam ok. 9l w mieście w lecie jeszcze mniej. Jakby był problem z wiązka to błędu pewnie nie dałoby się skasować. Mój kasuje ale jeden przejazd i wraca...

Maniek jak ja wymieniales to demontowales wydech?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opuszczałem przednią część wydechu, wtedy jest jako takie dojście. Auto miało 330 tys. km przebiegu i była fabryczna.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

gumolyt nie wiem czy w 525d (2,5l) nie jest odrobinę więcej miejsca, ja w 3l robiłem to od dołu, nie widziałem koncepcji z góry.

jest dokładnie tyle samo co w 3,0. Poza skokiem tłoka i innymi wtryskami niczym sie ten silnik nie różni, osprzęt też ten sam jak kolektor, wydech itp.

jeszcze jedna uwaga, sondy z wersji poliftowej mają te same parametry ale lekko krótszy przewód i nie da się wpiąć kostki w oryginalne mocowanie

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy, jedni twierdzą, że po wymianie sondy należy kasować jej adaptacje, drudzy zaś, że podpinamy i jazda. Problem mojej sondy zaczął się po wymianie kolektora wydechowego na żeliwny (mechanik odłączył lambdę do demontażu , podłączył i nawet nie skasował błędu - dziad) Błąd sondy wyskakuje gdy dynamicznie przyspieszam, po skasowaniu wraca losowo. Wczoraj wymieniłem lambdę a dziś znów błąd po wyprzedzaniu kolumny samochodów. Czy brak adaptacji może mieć na to wpływ?

Pozdrawiam,

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
Opublikowano
U mnie też błąd sondy wyskakiwał losowo . Wymieniłem na sprawną używkę i mam spokój.Żadnej adaptacji nie robiłem.