Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Poniewaz sprawdzam wszystko pokolei wlaczylem dzis funkcje codem 19 w swoim aucie by pokazal mi jaka mam temperature. Przejechalem 200 km i na trasie max co mi pokazywalo bylo 65 stopni. Czy to dobrze? A jesli zle to jakie moga byc tego konsekwencje. Pozdro

Edytowane przez Pablos777
Opublikowano
Wygląda na to, że termostat jest w stanie ON - czyli otwarty. Silnik masz niedogrzany - czyli może więcej Ci palić. Lepsze to niż gdyby był zamknięty - przegrzanie silnika :)

Poniewaz sprawdzam wszystko pokolei wlaczylem dzis funkcje codem 19 w swoim aucie by pokazal mi jaka mam temperature. Przejechalem 200 km i na trasie max co mi pokazywalo bylo 65 stopni. Czy to dobrze? A jesli zle to jakie moga byc tego konsekwencje. Pozdro

Zwiększone zużycie paliwa ,jeżeli masz filtr DPF to duża szansa na jego przedwczesne zapchanie,uszkodzenie ( nie wypali się). No i jest to stanowczo za niska temperatura by olej maksymalnie chronił (smarował) silnik i nie tylko np.turbo również.

Na koniec, wydajność ogrzewania auta znacznie mniejsza.

Wymień obydwa termostaty jak najwcześniej i powinno być wszystko ok,czyli ok 89-90st. Częsta przypadłość.

Opublikowano
Tak jak myslalem dzieki bardzo za podpowiedz. A czy sadzisz ze popsuty termostat i niedogrzanie slilnika mogl zatrzec mi panewke???
Opublikowano
Dodatkowo dodam bo zobaczylem to juz za 3 razem kiedy podpieli mi kompa ze ciagle wyskakuje blad jakiejs dodatkowej pompy wody... czy to cod ma z tym wspolnego???
Opublikowano

Dodatkowa pompa wody nie ma wpływu na temperaturę silnika, ona jest odpowiedzialna za funkcję REST.

Wymien obydwa termostaty i nie kupuj tylko oryginalne, najlepiej z ASO.

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Dodatkowo dodam bo zobaczylem to juz za 3 razem kiedy podpieli mi kompa ze ciagle wyskakuje blad jakiejs dodatkowej pompy wody... czy to cod ma z tym wspolnego???

Nie ma.

PS

Jest cały wątek o termostatach na forum.

-------------------

Artur

Opublikowano

Witam - podłączę się.

Fakt moje auto miało temperaturę 71 stopni. Wymieniłem oba termostaty, które kupiłem na allegro: egr firmy Behr za 70 zeta (starte logo BMW) i główny Gates-a jakieś 140 zeta. Fakt Gates wewnątrz jest inny od oryginału, ale zasada termostatu jest taka sama. Obecnie temperatura 90 - 93 stopnie. Wybór części należy do Ciebie. Kupując termostat Egr-u nie zapomnij o oringu - chyba warto założyć nowy. Polecam również ten sklep http://czescidobmw.pl/ - super obsługa i super kontakt.

Opublikowano
Czytam to forum i tych części typu sterownik świec żarowych, termostaty, dodatkowa pompa wody jest sporo, wszystko już wymieniłem ale szczerze mówiąc nie spodziewałem się tego po BMW. W moim poprzednim volvo s60 D5 nie było tylu pierdół do roboty a auto o 4 lata starsze... Jedyny problem był z wyświetlaczem od komputera (zimne luty). Oczywiście frajda z jazdy w BMW dużo większa ale nie smak pozostaje...
Opublikowano

Niesmak bys mial gdyby te czesci nie byly powszechnie dostepne.

Ile tak naprawde to wszystko kosztuje?

500-600zl raz na 3 lata????

MADE IN PRL
Opublikowano

Termostaty 250zł + wymiana własna, świece + sterownik + wymiana (brak specjalistycznych kluczy a dojście tragiczne) 480zł, za pompę wody zabieram się dzisiaj ale pewnie szczotki + robota własna 25zł, kontrola kolektora + nowe uszczelki 150zł, piszczący wentylator nadmuchu wyjęcie, wyczyszczenie i przesmarowanie (mechanik bo akurat nie miałem czasu pogrzebać) 80zł...

Razem około tysiaka ale, tu nie chodzi o kasę a o markę...

Opublikowano
Odnośnie sterownika, to Roger-Nysa jest specjalistą. Wymontujesz swój sterownik i On Ci przyśle sterownik, który Ci nie padnie. łączny koszt to 100 zeta. Do wymiany potrzebny podnośnik, ale na spokojnie można go zdemontować. No już inna zabawa z wymianą świec. Wszystko jest opisane na forum: wymiana świeć i wymiana sterownika.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dzis zauwazylem bo zostawilem auto na parkingu z wlaczonym silnikiem temperatura powoli wzrosla mi do 97 i nie wlaczyl sie wentylator az zaczelo smierdziec topionym plastikiem.Podczas jazdy trzyma sie max na 66 i niechce wzrosnac. Prosze o porade co to moze byc i co z tym robic. Pozdrawiam
Opublikowano
Dzis zauwazylem bo zostawilem auto na parkingu z wlaczonym silnikiem temperatura powoli wzrosla mi do 97 i nie wlaczyl sie wentylator az zaczelo smierdziec topionym plastikiem.Podczas jazdy trzyma sie max na 66 i niechce wzrosnac. Prosze o porade co to moze byc i co z tym robic. Pozdrawiam

Kolego a masz DPF? Może po prostu termostat świruje lub problem z żaluzjami, czujnik temperatury też może świrować jest wiele powodów na ten stan rzeczy.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Skoro masz DPF to być może na postoju jak długo pracował silnik temperatura silnika osiągnęła odpowiedni próg by uruchomić procedurę wypalania DPF-a i dlatego dobiło do 97 stopni, skąd właściwie jesteś?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Witam

Sorry za pewno banalne pytanie ale jak aktywowac te ukryte funkcje..?

Chcialbym sprawdzic termostat u siebie

Opublikowano

1. Wloz kluczyk

2. Wcisnij reset tam gdzie zegary i przytrzymaj az ci wyskocz 01 okolo 20 sek

3. Przejdz z 01 na numer 19

Wpisz kod ponizej pochwili (suma wszystkich 5 ostatnich liczb z teojego nimeru vin)

4. Po odblokowaniu przejdz na numer 07 i wlaczy sie temperatura silnika

A jak potrzebujesz jasniej wpisz w googlach " ukryte menu e90 i tam gosciu lepiej to opisuje chyba ze zdjeciami. Pozdro