Skocz do zawartości

E90 325i:Pali olej 1 litr na 800/1000km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie zrobilem jeszcze programu, brak czasu aktualnie bo rozkrecam nowa dzialalnosc.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Odpowiedzi 525
  • Wyświetleń 130,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Zależy czy n43 czy n46. Od uszczelniaczy, przez pierścienie, wszelkiego rodzaju uszczelki - miska, podstawa filtra oleju, chłodnica oleju, pokrywa zaworów. Znajomy miał w n53 takie kombo, że brała pół

Opublikowano
Panowie mam podobny problem pali olej 1l na 800km tylko w trasach jak mam obroty powyżej 3500tys . Ciśnienie na cylindrach 12 barów ciśnienie oleju Oki nie dymi zero błędów oprócz vanosa 2a87 czasami oczowalne spadki mocy katy Oki. Czy to na pewno pierścienia? A może problem z fazami rozrządu? . Jedynie jak auto postoi 15 min na luzie i dam jej w palnik to puści najpierw niebieski dymek bardzo mało a później czarny
Opublikowano
Z objawu jak postoi i dasz w palnik wynika że to pierścienie aczkolwiek moja nie dymiła a były to pierścienie.U mnie już po kłopocie :)
Opublikowano
Panowie.... u mnie ten sam problem, e91 325i sierpień 2005. Duża konsumpcja oleju. Od dawna jestem w temacie na forum. Była wymieniona odma z przewodami i doprowadzanie silnika do czystości technicznej. Niestety bez skutku, 100% pierścienie zapieczone. Szykowałem się powoli do remontu tak jak zrobiło to kilku z was z pożądanym efektem. Niestety jakiś czas temu przegoniłem ostro bunie i od razu wyrzuciło checka. Błąd na 5 cylindrze - brak spalania. Po długich poszukiwaniach problemu zostało sprawdzone sprężanie... 5 cylinder 1 atmosfera, zawory zostały wykluczone, wszystko dobrze puszcza. Problem leży w bloku... Teraz duży dylemat czy rozbierać serducho zobaczyć co tam się stanęło i remont, czy wymiana słupka... boję się że narobiło na dole większych szkód i nie wiem czy będzie co ratować :( Doradzicie ?
Opublikowano
Witam. w środę tzn 13.06 odebrałem moje autko po remoncie w ACS. Pierwsze wrażenie jest takie że mam więcej mocy pod nogą. Jest to odczuwalne. Z info jakie uzyskałem miałem zapieczone wszystkie pierścienie olejowe, te kompresyjne też już nie były w najlepszym stanie. Warunki gwarancyjne : nie przekraczać 3500 obr, jazda z prędkością do 140 km/g, wymiana oleju po 1500 km.Oczywiście w pełni się z tym zgadzam.Teraz do pracy jadę dłuższą droga, a warunki tej drogi są takie pierwsze 2 kilometry do drogi expresowej z prędkością ok 60 km na godz potem ok 10 km trasa z prędkością 120 km i ok 5 z prędkością 60-80 km na godz, W takich warunkach nastąpi docieranie.

Pozdrawiam

Jakie miałeś robo367 zużycie oleju? mógłbyś wysłać mi na priv info co robiło ci ACS z silnikiem i ile cię to wyszło?

Mam N52B30 i zużycie mobila 1 0W40 w granicach 1l na ~2000km.

Spróbuje jeszcze gęstszego oleju 5W40 lub 10W40 Motula ale jeżeli to nie pomoże to chce zobaczyć z jakim kosztem przyjdzie mi się zmierzyć.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
doprowadzanie silnika do czystości technicznej.

plukanka?

5 cylinder 1 atmosfera, zawory zostały wykluczone

jakim badaniem wykluczyles zawory?

Mam N52B30 i zużycie mobila 1 0W40 w granicach 1l na ~2000km.

Spróbuje jeszcze gęstszego oleju 5W40 lub 10W40

a jaki olej jest dedykowany do tego silnika?

Opublikowano
Desykowany jest Castrol ale co z tego? Dedykowana jest tez wymiana oleju co 30-40 tys co dobrze wiemy ze nie znaczy ze tak powinno sie robic. Gestszy olej juz 5W40 powinien zmniejszyc zużycie. Motul spelnia LL01.
Opublikowano

Kotin 44 byla plukanka + arhiol tak jak opisywal riv...

Byla zrobiona proba olejowa i naftowa.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

ok.

Kup kamerke do rur kanalizacyjnych zjedz tlokiem w dol i ogladnii gladz cylindra i tlok czy nie ma wypalonej dziury wtedy bedziesz wiedzial czy jest sens go rozbierac.

Desykowany jest Castrol ale co z tego? Dedykowana jest tez wymiana oleju co 30-40 tys co dobrze wiemy ze nie znaczy ze tak powinno sie robic.

Codzilo mi o gestosc.

Jak jezdzisz na 0W40 a jest zalecany 5W30 to sam sobie niszczysz silnik a efekt nie nastapi po 20 tys km tylko trzeba poczekac a ma to tez znaczenie dla pracy rozrzadu.

Co do wymiany to nie chce rozpetac tu dyskusjii ale w Niemczech tak wlasnie ludzie wymieniaja-co 30 tys bo tak zalecil producent i auta maja duzo wieksze przebiegi...

Zrob olejowa probe kompresji tak jak kolega i bedzie wiadomo czy uszczelniacze do wymiany czy cos wiecej

Opublikowano

ok.

Kup kamerke do rur kanalizacyjnych zjedz tlokiem w dol i ogladnii gladz cylindra i tlok czy nie ma wypalonej dziury wtedy bedziesz wiedzial czy jest sens go rozbierac.

Desykowany jest Castrol ale co z tego? Dedykowana jest tez wymiana oleju co 30-40 tys co dobrze wiemy ze nie znaczy ze tak powinno sie robic.

Codzilo mi o gestosc.

Jak jezdzisz na 0W40 a jest zalecany 5W30 to sam sobie niszczysz silnik a efekt nie nastapi po 20 tys km tylko trzeba poczekac a ma to tez znaczenie dla pracy rozrzadu.

Co do wymiany to nie chce rozpetac tu dyskusjii ale w Niemczech tak wlasnie ludzie wymieniaja-co 30 tys bo tak zalecil producent i auta maja duzo wieksze przebiegi...

Zrob olejowa probe kompresji tak jak kolega i bedzie wiadomo czy uszczelniacze do wymiany czy cos wiecej

kotlin44 skąd masz takie informacje, że jak jeździsz na 0W40 a zalecany jest 5W30 to ten olej niszczy silnik? Czy masz jakiś konkret czy ci się wydaje bo tak karze producent?

Mobil 1 0W40 spełnia normę BMW Long Life01 czyli tą samą jak Castrol na którym z fabryki wyjechał, różnią się lepkością.

Nie jestem ekspertem od olejów ale krótko pisząc chyba ty też nie do końca sam wiesz co napisałeś :wink:

Wystarczy wpisać na googlu jakie polecają oleje do N52 i nawet Niemcy się wypowiadają pozytywnie 0W40 pomimo iż do N52 dedykowany jest 0W30 :

https://www.motor-talk.de/forum/bmw-530i-n52-motor-welches-motoroel-empfehlung-t3869152.html

Z tym 30tyś km, że tak Niemcy jeżdżą i jest ok to już nawet nie będę komentował :wink:

Próba olejowa to dobry pomysł, będę się rozglądał za jakimś warsztatem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
skąd masz takie informacje, że jak jeździsz na 0W40 a zalecany jest 5W30 to ten olej niszczy silnik?

Z zycia...

Ta lepkosc jest wlasnie najwazniejsza.

Jesli jest dedykowany 5W a lejesz 0W to jest to olej rzadszy w niskich temperaturach ,z cienszym filmem olejowym i bedziesz go przerywal przy odpalaniu i rysowal panewki a na efekt trzeba poczekac

Olej z koncowka 30 bedzie rzadszy w wysokich temp i lepiej bedzie reagowal napinacz rozradu natomiast ten z koncowka 40 bedzie gesciejszy i bedzie mocniej kasowal luzy zaworowe ale bedzie je bardziej narazal na wypalenie

Lej to co jest dedykowane bo na tym byl testowany silnik-rekomendacji nie udzielaja za ladne opakowanie.

Z tym 30tyś km, że tak Niemcy jeżdżą i jest ok to już nawet nie będę komentował

Nie ruszajmy tego bo zaraz bedzie wrzawa-uwierz mi ze tak jest.Jak producent powie ze trzeba dolac do oleju litr wody spod ogorkow to bedziemy dolewac...

Daj znac o wynikach pomiaru

Opublikowano
Koltin weź sobie kup bak od BMW i3 i przeprowadz papierem sciernym jego regenerację :lol:
MADE IN PRL
Opublikowano
:arrow:
MADE IN PRL
Opublikowano

Panowie ,,dedykowany" olej to Motul 8100 x-clean 5w30 i taki mam zalany przez warsztat ACS z normą ll04 który spełnia normy BMW.

1 podstawowa sprawa to wymiana oleju co max 15 tyś chyba że chcesz tak jak my remontować silnik przy wymianach co 30tyś . Nie polecam.I nowe przyjeżdżają na remont dlaczego ?Odp jest w tym poście !!!

Nie będziemy tu rozprawiać czy lepszy Castrol czy motul bo to nie ten temat. Castrola trzeba częściej wymieniac 10-12 tyś . Każdy olej jest dobry pod warunkiem wymiany na czas .

Opublikowano

Po oględzinach endoskopem tak jak radził kotin. Dodaję zdjęcie:

Nie jestem znawcą w temacie, ale za zdjęciu widać rysę na tłoku która idzie wyżej po okładzinie cylindra... :| Co sądzicie?

https://zapodaj.net/eba192056ef87.jpg.html

Opublikowano
Kolego jaki masz silnik bo jeśli n52b25 to remont jest możliwy tylko w przypadku idealnej gładzi cylindra ponieważ nie można zrobić szlifu.wstawienie tulejek też się nie sprawdzi.Poszukaj motoru i tyle.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie jestem znawcą w temacie, ale za zdjęciu widać rysę na tłoku która idzie wyżej po okładzinie cylindra... Co sądzicie?

Wyglada na pekniety pierscien...

Jesli jestes sam w stanie to naprawic i jest mozliwosc szlifu to musisz policzyc koszt gratow i podjac decyzje czy sie oplaca.

Jak ma to robic machanik to raczej nieoplacalne i tak jak kolega pisal poszukac uzywki.

Kolego jaki masz silnik bo jeśli n52b25 to remont jest możliwy tylko w przypadku idealnej gładzi cylindra ponieważ nie można zrobić szlifu.

Dlaczego?

Umacniam sie w przekonaniu ze auta po 2004 to jednorazowki...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. :)

Czy orientuje się ktoś z was czy silnik n52 z bmw z4(e85) zamontuję bez problemu w mojej e91 też silnikiem n52 ?

Chodzi mi o to czy wszystko pasuje... mocowania, katy, skrzynia...

Byłbym bardzo wdzięczny za info :wink:

Opublikowano

Z RealOEM wynika że łapy silnika są całkiem inne, ale to nic dziwnego bo auto jest też inne...

Nie wiem tylko czy te od e91 podejdą

Opublikowano

Wykonałem w swoim N52B30 próbe olejową w ASO i otrzymałem z powrotem informację, że wszystko jest jak najbardziej w porządku oraz to:

http://imgie.pl/uploads/Pr%C3%B3ba-olejowa-N52B30A.jpg

Czy to nie jest pomiar kompresji a nie próba olejowa?

Co właściwie powinienem otrzymać po wykonaniu próby olejowej?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak to jest pomiar kompresji.

Przy probie olejowej powinien byc powturzony pomiar z olejem na tloku.

Gdy nie ma wtedy zmian w pomiarze kompresji to znak ze pierscienie sa zdrowe

Opublikowano
Próby olejowej nie robi się, jeśli kompresja jest w porządku
Opublikowano

Od siebie dodam, że podczas jazdy dość agresywnej lokanej na krótkich dystansach olej (Mobil1 0W40 i później Motul5W30) znikał w granicach 0,5l na 1000km. Kopresja sprawdzona i wszystko ok.

Natomiast długa trasa ponad 2000km ze stałą prędkością po autostradach z prędkościami 130, 160, a czasami pod 240kmh a nie ubyło nawet kreski. Wygląda więc na to, że N52 nie lubią krótkich dystansów przy wysokich obrotach.