Skocz do zawartości

E39 i rozmiar tarcz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Pytanie odnośnie wielkości tarcz. Czy do mojej buni mogę zamontować tarcze 324mm na przód? Moje felgi to 17-ki. Czy musze zmieniać zaciski itp.? Czy założę stalówki? Mój wybór padł na zimmermann sport wraz z klockami tej firmy. Co sądzicie? Zmienić klocki?

Opublikowano

Weź klocki ceramiczne (np Ate Ceramic), to nie będziesz miał zafajdanych felg. Ja mam komplet tarcze+klocki Zimmermann i hamuje to w porządku, ale felgi czarne po kilkunastu km.

Z wielkością tarcz bym nie kombinował, chyba że cały zestaw chcesz zmienić. Ale jak kombinować to już chyba jakieś porządne dedykowane, a nie półśrodki z powiększoną tarczą.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Weź takie jak powinny być, nie będzie problemów. Takie z tego co widzę moga być u Ciebie: 296x22mm

http://czescidobmw.pl/kategorie/tarcza-hamulcowa,2355.html

Mi się wydaje, że zaciski i klocki też musiałbyś zmienić. Jakbyś wrzucił od 530 (324x30mm) to też sporo więcej byś zapłacił. Może się nie znam, ale między moją 520 a obecną nie czuję różnicy w hamowaniu, mimo, że teraz mam tarcze sporo większe. Ale mocniejszy silnik, automat, to pewnie i tarcze większe, żeby się nie przegrzały.

Napewno jak weźmiesz Zimmermann sport będą o wiele bardziej wydajne cieplnie niż gładkie. Tak jak kolega wyżej pisze - do tych tarcz ATE Ceramic. U siebie w poprzednim takie zamontowałem i po 40k km ledwo 1/3 klocka się zjechała. Większy wydatek rekompensuje wydajność, a różnicy w hamowaniu tak samo, na minius na pewno u mnie nie było. U siebie jak przyjdzie czas taki właśnie zestaw wrzucę. :8)

Opublikowano
  • Autor
Ok, tak zrobię. Tak naprawdę w zestawie taniej i dlatego chcialem klocki i tarcze tej samej firmy. Zawsze to 1300, a nie 1600. Miałbym już czujnik ABS gratis, ale kupię osobno i dorzucę do ATE Ceramic. Zastanawiam sie od razu nad zmianą piast. Raz, że moje wyglądają okropnie, a dwa nie jest to jakieś super drogie. Tylko nie wiem jakiej firmy. Na stronce czescidobmw.pl wyskoczyły dwa rodzaje tzw. noname-ów dla mnie.
Opublikowano
  • Moderatorzy

W ATE ceramic masz 2 fajne rzeczy - trwałość i brak pylenia, warto dopłacić i mieć spokój.

Czujnik ABS na tył czy na przód potrzebujesz? Walają się u mnie, wymieniałem na oryginały, ale okazało się, że moje sprawne były, a problem w piaście leżał.

Opublikowano
  • Autor
Potrzebuję lewy przedni i prawy tylny dokładnie, ale chciałem kupić od razu wszystkie. Jakiej firmy piaste kupiłeś? I jeszcze jedno! Jaki płyn hamulcowy zalać?
Opublikowano
  • Partnerzy klubu
Ok, tak zrobię. Tak naprawdę w zestawie taniej i dlatego chcialem klocki i tarcze tej samej firmy. Zawsze to 1300, a nie 1600. Miałbym już czujnik ABS gratis, ale kupię osobno i dorzucę do ATE Ceramic. Zastanawiam sie od razu nad zmianą piast. Raz, że moje wyglądają okropnie, a dwa nie jest to jakieś super drogie. Tylko nie wiem jakiej firmy. Na stronce czescidobmw.pl wyskoczyły dwa rodzaje tzw. noname-ów dla mnie.

Piasty przednich kół, które oferujemy do E39 to:

1. Meyle

http://czescidobmw.pl/lozysko/piasta/lozysko/piasta-meyle,969.html

2. FAG

http://czescidobmw.pl/lozysko/piasta/lozysko/piasta-fag,970.html

Zdecydowanie polecam piasty/łożyska FAG. BMW stosuje fabrycznie łożyska tego producenta. To jeden z najstarszych i najbardziej renomowanych producentów łożysk na świecie. Przesyłam link do strony przedstawiającej historię tej firmy:

http://www.fag.de/content.fag.de/en/company/history/from_1883_to_1950/from_1883_to_1945.jsp

Jeśli chodzi o płyn hamulcowy to czy Twoje E39 posiada system DSC czy ASC (ASC+T)?

pozdrawiam

Edytowane przez Maciek_czescidobmw.pl

.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na FAG-u zrobiłem ponad 150 000 na tyle w kombiaku. Są nadal ok a często wożę ciężary .
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Jak zakładasz większe tarcze to musisz też zmienić zaciski wraz z jarzmami i klockami. Na tarcze 324mm nie wchodzą felgi 15`, minimum to 16`

Pzdr

Opublikowano
  • Autor
Moje autko posiada system ASC.
Opublikowano
  • Partnerzy klubu
Moje autko posiada system ASC.

Do modeli z ASC polecam płyny DOT 4 o podwyższonej temperaturze wrzenia, np.:

ATE TYP 200

http://czescidobmw.pl/produkty/plyn-hamulcowy-ate-dot4-typ200,1080.html

Motul RBF 660

http://czescidobmw.pl/plyny-hamulcowe/plyn-hamulcowy-motul-racing-brake-fluid-660,2954.html

pozdrawiam

.

Opublikowano
  • Autor
Jeśli już jesteśmy przy płynach. Ile wchodzi tego płynu do E39? Właśnie robię kosztorys i wszystko podliczam ;D
Opublikowano

Kup sobie 1l.

Pzdr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Płyn nie jest strasznie drogi, ja tam zawsze biorę pół litra więcej i przelewam dokładniej układ żeby nic ze starego płynu nie zostało :wink:

Ogólnie jestem ciekaw co ile e39 melduje konieczność zmiany płynu hamulcowego, jest to przebieg czy czas - wie ktoś?

U mnie w zeszłym tygodniu wyskoczył serwis pierwszy raz, a mam auto już 4 lata, i pewnie ponad 50tyś nalatałem.

Opublikowano
  • Moderatorzy
Gdzieś ostatnio wyczytałem, żeby kontrolować co poł roku i zmieniać co dwa. Tylko ciekawe ile ludzi wymienia. Mi jeszcze w życiu się nie przytrafiło, ale noszę się z zamiarem. ;-)
Opublikowano
Tak na 95% płyn hamulcowy wymieniamy przy tzw. małym serwisie, zapala Się wtedy taka ikonka zegarka w kwadraciku. Więcej informacji na ten temat w instrukcji obsługi :wink:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Gdzieś ostatnio wyczytałem, żeby kontrolować co poł roku i zmieniać co dwa. Tylko ciekawe ile ludzi wymienia. Mi jeszcze w życiu się nie przytrafiło, ale noszę się z zamiarem. ;-)

To to ja wiem i tego się trzymam odkąd zagotowało mi płyn i hamulca brakło. ;)

Tyle że to jest zalecenie ogólnie, tutaj na pewno auto nie informuje co 2 lata, bo już 2 raz powinienem widzieć kontrolkę.

Tak na 95% płyn hamulcowy wymieniamy przy tzw. małym serwisie, zapala Się wtedy taka ikonka zegarka w kwadraciku

Zegarek się zapalił, ale żeby przez 4 lata i tyle przebiegu ani razu więcej?

Coś mi tu nie bardzo. :?

Nie żebym się komputerem sugerował przy wymianach, no ale jak już jest to niech działa jakoś sensownie. :D

Opublikowano
Zegarek się zapalił, ale żeby przez 4 lata i tyle przebiegu ani razu więcej?

Coś mi tu nie bardzo. :?

Nie żebym się komputerem sugerował przy wymianach, no ale jak już jest to niech działa jakoś sensownie. :D

No co zrobisz jak nic nie zrobisz :lol: tak to już jest, podobnie jak inspekcja olejowa - niby jest wszystko fajnie,ale każdy zmienia wg.uznania. Wracając jeszcze do wspomnianej wymiany płynu hamulcowego to inżyniery z BMW raz na dwa lata zalecają wymianę, gdyż wspomniany wskaźnik nie uwzględnia czasu, gdy auto jest odłączone od zasilania. Trochę namieszane z tym płynem,ale jakoś damy radę

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.