Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zbliża się moment wymiany piór wycieraczek. Jak zawsze jest kilka opcji od oryginałów w ASO (sprzedawca zarzeka się, ze to co oni oferują to jest zupełnie inna jakość niż odpowiedniki np. Bosh), przez oryginalne pióra BMW w internecie (taniej niz w ASO), po Bosh AeroTwin za 1/2 ceny ASO. Jakie sa wasze doświadczenia? Warto przepłacać w ASO? Faktem jest, że na oryginalnych BMW zrobilem w 2 lata ponad 50000km co mi sie nie zdarzało w innych autach i piorach firmowych ale nie oryginalnych - konieczność wymiany co roku.
  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To co jest w pudełku - w większości raczej wygląda na Valeo XTRM, a nie na Bosch'a.

Ja u siebie cały czas mam oryginały, ale żonie do F20 wymieniłem na Bosch'a AeroTwin - i powiem szczerze... :nienie:

Założyłem je na wiosnę i właśnie poszły do kosza. Na początku było OK, ale teraz zrobiły sie bardzo głośne - nie jest to piszczenie tylko raczej takie "tłuczenie twardej gumy po szybie" .

Kupowałem je w InterCars, więc na pewno oryginalne.

Teraz do F20 założyłem Valeo XTRM w zestawie fabrycznym przeznaczonym dla tego konkretnie modelu.

Zobaczymy jak będzie, na razie jest cichutko.

Ale jak się nie sprawdzą - to chyba wrócę do oryginałów.

Opublikowano

Kiedyś oryginały były od SWF i były super. Teraz swf jest w grupie z valeo więc jakość pewnie poszła w cholerę.

Ja bym kupił jednak w ASO.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
podepne sie i zapytam :)

Jak podniesc ramiona wycieraczek do wymiany pior?

1. Włączyć, a następnie wyłączyć zapłon.

2. Dźwignię wycieraczek nacisnąć w górę poza punkt oporu i przytrzymać przez ok. 3 sekundy, póki wycieraczki nie zatrzymają się prawie w pionie.

Przed ponownym włączeniem zapłonu opuścić wycieraczki na szybę, w przeciwnym razie przy włączeniu wycieraczek może dojść do ich uszkodzenia.

1. Włączyć zapłon.

2. Nacisnąć dźwignię wycieraczek w dół. Wycieraczki przesuną się w położenie spoczynkowe.

Opublikowano
Chyba skłonię się ku oryginałom - szczęśliwie to tylko wycieraczki i nie mówimy o dużej kasie w PLN. Czy ktoś korzystał z sklepu internetowego, fizycznie mieszczą się w Gdańsku - oferują, jak twierdzą oryginalne części BMW, w konkurencyjnych cenach. Przynajmniej na piórach -25% do ASO.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ile kosztują w ASO? ciekawe czy za wymianę w ASO coś kasują?
Opublikowano
Kupiłem miesiąc temu tu http://jetcar.pl/ i jakościowo póki co od boschów czy valeo niczym się nie różnią. Tylko cena robi różnicę :) Polecam i pozdrawiam ! :D
Opublikowano
warto pamiętać że jak ktoś ma wykupioną pełną rozszerzoną gwarancję to jedne pióra rocznie są "gratis" :-)
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Kupiłem miesiąc temu tu http://jetcar.pl/ i jakościowo póki co od boschów czy valeo niczym się nie różnią. Tylko cena robi różnicę :) Polecam i pozdrawiam ! :D

Tanio mają bo u źródeł takie kosztują 2 dolce z groszem za sztukę :)

http://www.aliexpress.com/item/free-shipping-Car-Wiper-Blade-Natural-Rubber-Car-Wiper-Auto-SofWiper-sizet-Windshield-Choice-14-24in/1368666176.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
warto pamiętać że jak ktoś ma wykupioną pełną rozszerzoną gwarancję to jedne pióra rocznie są "gratis" :-)

Pod warunkiem, że serwis je zakwalifikuje jako zużyte.

W innym wypadku niekoniecznie wymienią...

P.S.

Powyższe dotyczy nie rozszerzonej gwarancji, tylko rozszerzonego pakietu serwisowego (Service Inslusive Plus).

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Z doświadczenia powiem że jak zgłosisz że np. hałasują czy źle zbierają to wymieniają bez problemu
Opublikowano
Z doświadczenia powiem że jak zgłosisz że np. hałasują czy źle zbierają to wymieniają bez problemu

Potwierdzam, wymienili bez szemrania. A stare były jeszcze OK, wiec poprosiłem o zapakowanie.

Opublikowano
Ja mam swoje od nowości (4lata, 80kkm), działają idealnie cicho, aż jestem zaskoczony, w sumie ten temat mi to uświadomił. Raz na 3 miesiące przetrę je środkiem do gumy i na szybie mam "niewidzialną wycieraczkę", ale nie jakoś regularnie, 1-2 razy w sezonie zimowym.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Dlatego też myślę że te wszystkie tanie "oryginały" to od żółtków.
Opublikowano
Ja też mam jeszcze ori z pierwszego montażu, i nie widzę powodu żeby zmieniać ( juz prawie 3 lata ). Ale kupiłem na zapas, żeby sobie leżały. :D