Skocz do zawartości

Jaki akumulator do Diesla?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tydzień temu stałem się szczęśliwym (to się okaże w praniu ;) ) posiadaczem E46 318d Touring z 2003r. Wszystko fajnie, wymieniłem olej i filtry, ale mam problem z akumulatorem. Po 2 dniach jeżdżenia i 1 stania w garażu, wyjechał nim na podwórko. Po paru godzinach chcę wjechać z powrotem, a tu tryk tryk i nie odpala. W poniedziałek miałem podobnie (całą niedzielę ładowałem), ale po podłączeniu do innego auta na przewodach odpalił od pierwszego strzała. Tak polatałem 2 dni, i po 1 dniu postoju [BAD]. Dzisiaj jadę sprawdzić akumulator, ale przyposzczam że jest do wymiany. I dla tego mam pytanie: Jaki i jakiej marki akumulator polecacie??

W sklepie mi Boscha odradzają, polecają Vartę. Czytam w necie Varta szału nie robi.

Myślę nad KAGERem lub CENTRą, o warości 80AH 740A, 85AH 800A, lub 95AH 800A, co o tym sądzicie? Jakie polecacie? Jakie sami macie w autach?

• Odpowiedzi 126
  • Wyświetleń 10,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jest o tym mnostwo tematow. Najdluzej zyjacy bedzie na pewno taki jak ori. Ori robi dla wiekszosci marek Bosch albo Varta wlasnie, ale dzialaja srednio o 3-4 lata dluzej niz te z rynku zamiennego.

Jak kupisz Boscha, Varte albo Centre Future to i tak pozyje kolo 6-7 lat wiec tragedii nie ma.

Wartosc taka jak podales, wez powyzej 80Ah (moze byc 82,84,85 czy jakie tam dany producent robi).

Nie bierz aku z tych gorszych serii jak Bosch S2 czy S3 bo maja za niski prad rozruchowy, to samo tyczy sie Varty i Centry.

Opublikowano
  • Autor
To którego Boscha warto, pytam się bo szef mojego Ojca ma serwis Bosha i może coś taniej będę miał aku? Ogólnie auto zmieniam średnio co 3 lata więc chyba tak jak piszesz prawie każdy wytrzyma tyle?
Opublikowano

Nigdy w zyciu nie bierz Bosha, ani Kagera bo to z tej samej stajni. Moj Bosh silver przezyl 2 lata, tyle ile daje producent gwarancje.

Byl dobrze zrobiony bo idealnie padl po 2 latach, czyli tak jak chcial producent...

Pracuje w IC i naprawde mamy duzo zwrotow z Bosha.

1 miejsce Varta

2 miejsce Centra

Z tymi akumulatorami nie mamy zadnych problemow i przezyja do 5 lat, to tez nie jest to co kiedys 7-8 lat, ale wiecej niz Bosh.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja to samo stwierdzić muszę ... bierz Vartę - ale nie budżetówkę a sensowny model.

Chociaż jak stwierdzasz, że na 3 lata to też słabe podejście ...

Opublikowano
Centra Futura szajs jak ich mało odradzam , po roku problem z odpaleniem na mrozie . oddany na gwarancje -oddalona ,ze niby nie naładowany.Teraz problem powrócił jak bumerang -2 i problem z odpaleniem do 3 stycznia 2015 jest gwarancja, czyli 3 lata.Dziś byłem go sprawdzić i nadaje się tylko do wymiany
KOZIOL
Opublikowano

ja miałem varte w audicy i się nigdy nie zawiodłem... -20... przez 2 lata wogule nie ładowany..(nawet nie odłączony nigdy) a był rozładowany nie raz tak,że z kabla trza było auto podładować i mimo to przy -15 -20 pali :norty:

ponoć Bannery są dobre

Opublikowano
  • Autor

i bądź tu mądry... jedni że Bosch inni że nie... Qrde ciężka sprawa

Zna ktoś z Was aku producenta MAXIS lub Banner?

mam aku Maxisa 80/740 w cenie 290zł

a Bannera 80/700 za 340zł

co o tym myślicie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A sprawdzałeś czy czasem nie pobiera Ci prądu , i dlatego rozładowuje Ci akumulator?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
  • Autor

Aku zmierzone, i po pierwsze było chyba z benzyniaka lub małego diesla (70/650), po drugie miał pod obciążeniem max 20%, więc tak czy siak szukam aku, reszta wyjdzie w praniu. Nowym nabytkiem zrobiłem raptem ok 60km więc nic o nim nie wiem. Wiem tylko tyle co sprawdziłem w czasie zakupu na stacji diagnostycznej, zawias ok 81%, heble też zdrowe. Olej i filtry wymieniłem.

PS. a jak sprawdzić pobór?

PS. sorki nie 70/650 a 72AH 350A więc nie dziwne że nie dał rady

Edytowane przez kat825

Opublikowano

Kup Autocrafta z polskiej fabryki w Myszkowie za śmieszne pieniądze i będziesz zadowolony.

Np. http://allegro.pl/akumulator-85ah-p-autocraft-akumulatory-12v-i4834044169.html

Zaraz się odezwą, że za tani i wstyd do starego BMW włożyć :lol: .

Znam wiele osób, które mają go po kilka lat. Polecił mi go znajomy taksówkarz, który też na nim jeździ kilka lat jak i wielu jego znajomych. Tak jak na taksówce, akumulator nie dostaje po dupie nigdzie. Ciągłe odpalanie, radio na postoju itp.

Sam mam go od dwóch lat i jest ok. Boscha miałem w innym samochodzie i po 3 latach zdechł :duh:

Albo bierz Varte, która jest naprawdę dobra, albo coś budżetowego jak to.

Opublikowano
  • Autor
Chyba biorę MAXISa, jest to produkt VARTY więc chyba aż tak złym nie będzie, a i cena też dobra.
Opublikowano

Boscha silvera s4 mialem w poprzednim samochodzie 4 lata, byl jak nowy po tym czasie.

Ojciec od 3 lat ma centre future, tez zero problemu.

Coz, widocznie jak do wszystkiego, trzeba miec szczescie.

Opublikowano
a co powiecie na temat aku baner?
Opublikowano
Skoro ludzie tu jada po boschu i centrze, to jak myslisz, jakie generalnie jest zdanie o akumulatorach noname?!
Opublikowano
To fakt najlepjej niech każdy kupi ten co uważa za dobry :D
Opublikowano
Skoro ludzie tu jada po boschu i centrze, to jak myslisz, jakie generalnie jest zdanie o akumulatorach noname?!

Tu nie chodzi ze jedzie sie po nazwie firmy, tylko o samym produkcie, wiec taki akumulator 'noname' moze byc lepszy niz taki bosh.

Polecam rowniez z tanszych autocrafta jak pisal kolega wyzej.

O banerze sporo sie slyszy, ale nie mialem z nim doczynienia, wiec sie na jego temat nie wypowiem.

W IC stoi pelno boshow na reklamacji.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

PS. a jak sprawdzić pobór?

Miernik < odpinasz minusowa kleme i jeden przewód z miernika do klemy na aku a drugi przewód z miernika do przewodu minusowego

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja do 320d M47N kupiłem we wrześniu AutoCraft 85Ah + 800A (albo 850A nie pamiętam) za 350zł. 2 lata gwarancji. Może 3 miesiące to za mało, żeby mówić o jego bezawaryjności ale teraz przy -5 stopniach pali na dotyk. BOSCH, VARTA czy CENTRA kosztują o połowę więcej a czy będą lepiej działać? Z tego co niektórzy ich użytkownicy piszą to niekoniecznie...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja mam z Boscha juz 4 lata i mnie nie zawiódł.

Sprzedam

Opublikowano
Witam dzisiaj rano sprawdziłem w teście nr 9 , jak wygląda napięcie akumulatora. Po nocy -4 było 12,3V ,zapłon 10,5V ,rozruch spadło do 8,5V i byłbym wdzięczny ,żeby któryś z kolegów sprawdził jak to wygląda u niego.
KOZIOL
Opublikowano
przy wyborze akumulatora weż pod uwage jakie trasówki robisz jeżeli krótsze ( częste gaszenie) weż aku o mniejszej pojemnosci szybciej ci bedzie doładowywał jezeli dłuższe moze wziąc coś z mocniejszych
Opublikowano
delete

Edytowane przez asotek

Opublikowano
Witam dzisiaj rano sprawdziłem w teście nr 9 , jak wygląda napięcie akumulatora. Po nocy -4 było 12,3V ,zapłon 10,5V ,rozruch spadło do 8,5V i byłbym wdzięczny ,żeby któryś z kolegów sprawdził jak to wygląda u niego.

w przedlificie mam podobanie i wydaje mi się , że to za mało

Ja do 320d M47N kupiłem we wrześniu AutoCraft 85Ah + 800A (albo 850A nie pamiętam) za 350zł. 2 lata gwarancji. Może 3 miesiące to za mało, żeby mówić o jego bezawaryjności ale teraz przy -5 stopniach pali na dotyk. BOSCH, VARTA czy CENTRA kosztują o połowę więcej a czy będą lepiej działać? Z tego co niektórzy ich użytkownicy piszą to niekoniecznie...

za 400 zł można znaleźć boscha s5 czy varte