Skocz do zawartości

Wymiana silnika m20 2.0 12V na 2.5 12V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wszystko pasuje na osprzecie z 2.0 2,5 bez problemu bedzie pracować nie jestem pewien czy trzeba zmieniać przepływke choć na tej z 2.0 też bedzie hulać,napewno komputer trzeba zmienić,ja nic wiecej nie zmieniałem.
Opublikowano

No ja w drugą strone chce zmienić silnik m20 b25 na m20 b20 czyli tylko komputer trzeba zmienić? a liczniki i cała reszta? silnik 2,5 litra jest drogi to raz .

2. Głowice pękają jak djabli! używana ponad 1000zł nie wiadomo czy sprawna a silnik z gwarancją 1800zł bez faktury! wiec mam to w ..... wole mocniejszą głowice miec tym bardziej ,żę na gaźie jezdze a jak bym miał wymienić silnik z 2 litry na wiekszy to pchał bym sie w 3,5 litra. a w sumie sprzedał i kupił inny samochód ;)

więc prosze o informacje czy tylko komputer trzeba wymienić ? i czy to robie sie bez problemu?

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano

silniki 2.0 i 2.5 sa zamienne.

Jeden i drugi bedzie pracowal na tym samym kompie i przeplywce.

Chodz warto przy zmianie z 2.0 na 2.5 przellozyc kompa i przeplywke

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano

no to super wiecie teraz moja beta to na taxi ma jeździć troche szkoda elastycznosci ale 2000zł za silnik nie dam do auta wartego 6000zł :) kupie poprostu silnik 2L:) i po sprawie inna kultura pracy ale cóż poradzić jak okaze sie ,że to głowica to lepiej nei eksperymentowac kupując głowice na słowo chonoru :)

P.S pdrazu lepiej sie czuje 2 litry silniki są bardziej dostępne , tańśze i te głowice tak nie pękają!!! tu bawarka sie nie popisała....

Opublikowano
Wszystko fajnie ale tyle zróżnicowanych odpowiedzi,że założę chyba z powrotem 2.0, bo jak mam mieć jakieś problemy później to wolę jeździć na takim samym silniku. Ja tylko po prostu chciałem mieć więcej mocy.
Opublikowano
Oryginalnie modele E34 z silnikiem 2,0 i 2,5 różnia sie nie tylko samym silnikiem. Tak jak koledzy wcześniej wspomnieli napewno przepływka i komputer są inne choć i na nich pracować będzie. Jednak skrzynia biegów, tylnie zawieszenie, wał napędowy oraz układ hamulcowy (tarcze) są inne. Jednym słowem wraz ze wzrostem mocy silnika zmieniaja sie również parametry wytrzymałościowe tych elementów. Co prawda można jeździć autem przystosowanym do mocy silnika 2,0 wymieniając sam silnik na 2,5, lecz żywotność tych elementów się skraca.
Opublikowano
Maniek a nie chcesz czasem 3.0? Mam w kilku skrzynkach rozebrany na części może coś sobie wykręcisz? Wpadnij po pracy to przepakujemy Ci do kufra. Mocy na pewno Ci nie zabraknie.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
no i znalazłęm silnik m20 b20 sugerując ise waszymi podpowiedźiami wymieniam z 2,5 na 2 litry troche sie boje ,że bezie muł... napewno odrazu gaz będzie do regulacji ... i mam nadzieje ,ze nie bezie palił wiecej na module od 2,5 przy silniku 2 litry... modle sie :) aby sie to udało chyba ,zę silnik bedzie zardzewiały... to dalej bede jeździł z olejem w chłodnicy...
Opublikowano
i tu cie nie pociesze bo 2.0 pali wiecej niz 2.5 :) nie lepiej bylo dorzucic pare stowek i kupic m50 ?? kompletne.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
m50 ? a czym to sie rózni ? to chyba do mnie nie pasje... ja chętnie 2,5 litra bym wźioł ale m20b25 pękają ...
Opublikowano
Panowie nie przesadzajcie z tym pękaniem m20b25.To bardzo dobry motor ale jak każdy inny wymaga obsługi.Jeśli sprowadzamy ją jedynie do tankowania Pb lub ON nic dziwnego że pękają .Od czasu do czasu trzeba przejrzeć węże,visco,wode,termostat i obserwować w czasie jazdy zegary,a nic sie nie stanie.Te auta (silniki) mają pancerną prostą konstrukcje dostęp do wnętrzności b.dobry więc zaglądajcie pod maske nie tylko po to aby dolać płynu do spryskiwaczy.
BMW 525i od 340 dni---------wcześniej e23, 732i--------- tylko automat!
Opublikowano
Wiesz tak , może i jest ale z silnikami po 94 roku z tego co czytałem unowoczesnili głowice... Zobacz jak mało silników jest np na allegro 2,5 litra i jaka cena ... to dlatego ,żę strzelają jak szalone... Nie ma co ukrywać BMW dało plame... są to świetne silniki robi sie kupe km ale ja mam jakis uraz po przedyskutowaniu tematu na forum... dużo ludzi narzeka...
Opublikowano
i tu cie nie pociesze bo 2.0 pali wiecej niz 2.5 :) nie lepiej bylo dorzucic pare stowek i kupic m50 ?? kompletne.

He he he ktos juz to niezle raz w jakims poscie podsumowal, zbierajac tego typu madre wypowiedzi i wyszlo ze M70 w 750i pali znacznie mniej niz 316i. Oj oj oj.

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
nie każde b20 pasuje na miejsce b25 .Podejrzewam ,żę od któregoś roku przeniesiono nr silnika w głąb bloku i odlano mocowania silnika w innym miejscu. ja wpadłem na mine kupując m20 b25 poprostu silnik z e34 pasuje do każdej e 30 a z e 30 nie pasuje do każdej e34 e 34 były później robione i zaadoptowano do nich silnik m20... wpadłem na mine teraz ...
Opublikowano

He he he ktos juz to niezle raz w jakims poscie podsumowal, zbierajac tego typu madre wypowiedzi i wyszlo ze M70 w 750i pali znacznie mniej niz 316i. Oj oj oj.

nie wiem jak pali 316 i jak pali 750 bo nie mialem - mialem za to 320 mam teraz 325i i wiem co pisze :D

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Wiesz tak , może i jest ale z silnikami po 94 roku z tego co czytałem unowoczesnili głowice... Zobacz jak mało silników jest np na allegro 2,5 litra i jaka cena ... to dlatego ,żę strzelają jak szalone... Nie ma co ukrywać BMW dało plame... są to świetne silniki robi sie kupe km ale ja mam jakis uraz po przedyskutowaniu tematu na forum... dużo ludzi narzeka...

jak strzelaja? glowice? jakie silniki m20 , m50? dziwna teoria

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano
m20 strzelająjak diabli ... faktycznie jeden egzemplarz śmiga inny nie ... ale majątendencje do strzelania BMW napraiło problem po latach teraz jak kupisz nowy odlew masz już wzmocniony.może dlatego niektórym nie pękają ... ale poczytaj na forum strzelajajak diabli szczególnie z końcówką 885! sam mam jednaw bagażniku i szukam silnika 2 litry...