Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Postanowilem zalozyc nowy temat poniewaz nie znalazlem konkretnej odpowiedzi na jeden problem, a mianowicie chodzi o gaszenie silnika m47, auto 2006r z wycietym dpfem. Od jakiegos czasu zauwazylem, ze strasznie telepie motorem przy gaszeniu, od czego zaczac diagnoze?

Czy wyciecie klapek z kolektora ma wplyw na telepanie przy gaszeniu? Byc moze poprzedni wlasciciel je usunal

Moze poduszki pod silnikiem, kolo pasowe?

I jak sprawdzic czy posiadane przeze mnie auto ma klapki gaszace?

Dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

A, czy czasem zaraz obok zaworu EGR nie znajduje się klapa gasząca - możesz to sprawdzić --> wtyczki + czyszczenie

Dodatkowo poduszki pod silnikiem mogą być zużyte.

Opublikowano
Mogą to być również pierwsze objawy zużytego DM - ale rzeczywiśce warto sprawdzić klapę - silnik gaśnie powoli czy staje dość gwałtownie ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jezli miałeś DPF to masz i klape gasząca. Może uległą awarii i się nie zamyka?
Opublikowano
No to masz odpowiedź - ewidentnie klapa gasząca, odepnij wtyczkę i zobacz czy jest różnica, jeśli nie ma żadnej to jej wina :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wystarczy otworzyć maskę i obserwować czy mechanizm klapy działa - wydaje wtedy taki specyficzny dźwięk i widać ze element z boku się przekręca.
Opublikowano
wystarczy otworzyć maskę i obserwować czy mechanizm klapy działa - wydaje wtedy taki specyficzny dźwięk i widać ze element z boku się przekręca.

mógłbyś pokazac na foto, gdzie ma się przekrecac? nic takiego nie zauwazyłem nigdy :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
obejrzyj film kolegi roger nysa i zobaczysz ktory element sie obraca na zewnatrz. 1min20s zacznij ogladac.
Opublikowano

po obejżeniu filmiku, poszedłem do auta i faktycznie nie działa klapa gasząca, ręcznie mogę ją przesuwać góra-dół jak na filmie, ale podczas gaszenia nie rusza się, nagrałem filmik dla potomnych, czyli jutro trzeba rozebrać i looknąć co ją boli

dzięki kolego halfi za pomoc! :cool2:

Opublikowano

Jak masz uskzodozna klape gaszaca nie wypala sie dpf, radze to szybko zrobic.

Naprawia je roger nysa za 140zl

Miałeś wypadek? Pomogę w uzyskaniu odszkodowania
Opublikowano
To moze przyda sie komuś w przyszlosci jak zobaczy :)
Opublikowano

Witam,

Wiecie może czy ktoś w okolicach Warszawy naprawia te klapy?

Pozdrawiam

Opublikowano

Niestety do Nysy mam kawałek a wysyłka średnio w grę wchodzi.

No nic dzieki za info :)

Opublikowano
Placisz rogerowi z gory, on Ci wysyla juz gotową czesc, a ty wyjmujesz swoja i wysylasz mu uszkodzona na koniec.
Opublikowano

A to dobra opcja da się to wyjąć samemu czy lepiej podprowadzić autko do mechanika?

z góry dzięki za odpowiedź :D

Opublikowano

Da sie samemu, jest to pod osłoną silnika. NIe trzeba nic aktywować pod kompem.

Dożywotnia gwarancja, usługi Rogera polecam w 100%, już 5x robiłem z nim interesy i zawsze blem mega zadowolony

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Panowie wymieniłem klapę jednak po wymianie nadal ani drgnie podczas gaszenia macie może jakiś pomysł co może być przyczyną i jak ją ożywić :mad2:
Opublikowano
Jakiś prąd do niej dochodzi ponieważ słyszę jak się przy zapłonie "uzbraja" ale może być jakiś losowy kabel z wiązki uszkodzony.
  • 7 lat później...