Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj pierwszy raz po zakupie włączyłem podgrzewanie fotela kierowcy i mam wrażenie, że nie grzeje część dolna, ale nie cała, a jedynie główne siedzisko, gdyż boczki grzały.

Czy jest to możliwe?

Czy są tam oddzielne maty na środek i oddzielne na boczki?

Testowałem zarówno przy równym rozłożeniu grzania jak i po przełączeniu tylko na siedzisko.

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano
Powinno grzać równomiernie tj. oparcie i siedzisko
"Demokracja: Mówisz co chcesz, robisz co ci każą" - Geoffrey Berry
Opublikowano

Maty są oddzielnie (przy komfortach siedzisko grzeją 4 maty i 3 oparcie), ktoś mógł przerwać przewód lub samą matę klęcząc np przy sprzątaniu, albo np jak ktoś się odwraca do tyłu ale to na fotelu pasażera, oczywiście są też inne scenariusze :) Dlatego nigdy nie można klęczeć na fotelach i kanapie, łatwo uszkodzić czujnik obecności, albo grzanie, wentylację, pompowanie, siłowniki i czego tam jeszcze nie ma.

Poszycie można zdjąć bez rozkładania fotela ale wyjąć go trzeba, potem zamówić w aso uszkodzony element, to nie są bardzo drogie rzeczy, jedna mata około 300zł. Ale może tylko coś się rozłączyło. Za całą robotę w aso policzą co najmniej x3.

Opublikowano
Jest jakiś opis jak się dostać do mat i jak sprawdzić ewentualnie z którą jest coś nie tak?

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano

Z którą jest coś nie tak to wiesz, nie grzeje środkowa siedziska, boczki grzeją.

Nigdy nie rozkładałem fotela f10 ale z tego co widzę przy sprzątaniu to jest podobnie jak w innych samochodach. Najlepiej wyjąć fotel, to tylko 4 śruby, położyć na stole i powoli wszystko obejrzeć, tu masz film jak ktoś dokłada ogrzewanie do e93:

Oczywiście jak za często nie "majsterkujesz" i nie czujesz się pewnie w takich zabawach to lepiej jedź do aso, sporo można uszkodzić w takim fotelu i koszty będą dużo większe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Jestem właśnie po wymianie poszycia fotela w E39 .

Fotel grzany i pompowany ,ale to nic tam jest tyle pierdół ,że poległem !

Jeśli nie rozbierałeś nigdy fotela to radzę to zlecić komuś kto się zna bo gwarantuję ,że nie dasz rady !????

http://img831.imageshack.us/img831/5108/c266261948.jpg

http://forum-lines.ru/rez/ab230811.gif

To JA HA HA HA u cioci na imieninach

http://www.youtube.com/watch?v=i2IxI38tfYA

Moja ŻABKA http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=212074

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Mam fotele sportowe (boczki skóra + materiał) i niestety brak podgrzewania. Czy można doposażyć takie fotele w oryginalne maty grzejne łącznie z uzupełnieniem przycisków? I jaki to może być koszt?

Poza tym wszystko w tym autku mi pasuje, no może jeszcze silnik 3.0d by się przydał ;)

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mozna jakoś dołożyć ogrzewanie siedzenia z tyłu? W poprzednim aucie miałem i teraz dzieci mi narzekają.
Opublikowano

Oryginalne ogrzewanie troszkę cie szarpie, do skóry samo siedzisko z matą grzewczą kosztuje ponad 3 tysiące, oparcie pewnie tyle samo, a to tylko jeden fotel. Maty nie występują jako oddzielne części

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mozna jakoś dołożyć ogrzewanie siedzenia z tyłu? W poprzednim aucie miałem i teraz dzieci mi narzekają.

Można kupić gotowca...

http://allegro.pl/bmw-f11-kanapa-tylna-podgrzewana-i5797914499.html

Koleś także rozkręca fotele na czynniki pierwsze, które później sprzedaje.

• 1 rok później...
Opublikowano
Planuję u siebie dołożyć grzanie z tyłu. Grzane kanapy w moim kolorze mam już na oku (na Alle...), pozostaje jeszcze kupić kratki tylnego nawiewu z przyciskami sterowania grzaniem. I teraz pytanie - czy trzeba coś jeszcze? Czy trzeba dołożyć moduły grzania foteli? Czy instalacja pod kanapą i do przycisków w tunelu środkowym jest już wyprowadzona?
  • 6 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trochę odgrzeje temat. Kupilem f10 z fotelami komfort. Niestety dol u kierowcy nie grzeje. Oparcie dziala. W idrive nastawilem na grzanie samego dolu i dalej nic. Moze ktos wczesniej kleknal na siedzisku i mata poszła. Jak sie ma sprawa z bezpiecznikiem czy grzanie tylka i plecy sa na jednym bezpieczniku czy na osobnych?

Tak samo nie wyczulem by boczki na siedzisku jakos mialy grzac. U pasazera tez jakos boczki niw byly gorace tak jak srodek. Az tyle tam tych mat jest grzejacych?

Bawic sie w naprawe czy pogodzić sie z tym ze nie grzeje. :?

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Boczki chyba nie grzeja. Jutro sprawdze. Aco do maty to zadzwon do serwisu i sprawdz po vinie czy aby przypadkiem nie moNa do Twojego auta kupic samej maty. W jednej e60 ktora mialem sie dslo a w innej juz cale poszycie a fotele oba comforty i z wygladu identyczne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na realoem nie ma wogole maty jako osobnej czesci a tylko jako cala czesc fotela ze skora :?

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Troche ciezko w jeden dzien... jezeli to mata to pozostaje rozbieranie fotela i wymiana na jakas uniwersalną albo kupno w aso nowego calego dolu fotela- jakies 4 klocki :mrgreen:

🙃🙃

• 2 lata później...
Opublikowano
U mnie z jakiegoś powodu przestał grzac w F11 elektrycznie wysuwany podkolannik. Siedzisko grzeje plecy także. Tylko podkolannik zimny... może się co wypięło czy co?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie z jakiegoś powodu przestał grzac w F11 elektrycznie wysuwany podkolannik. Siedzisko grzeje plecy także. Tylko podkolannik zimny... może się co wypięło czy co?

Może wpieło a może pękło.

Opublikowano

skoro juz odkopaliście wątek to ja przy okazji podpytam się. Wcześniej było pisane, że można z poziomu idrive ustawić sobie siłe grzania. Ja nigdzie u siebie nie widze niczego takiego.

Oczywiście mam trzystopniową skalę z diodami na panelu klimatyzacji, ale w menu idrive nic takiego nie mam.

Czy ta mozliwość występuje tylko przy komfortach ? Bo ja mam fotele z M-pakietu (alacantra).