Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ogarnął ktoś temat montażu grzanych foteli od e46? Za niedługo wymieniam cały środek auta razem z fotelami grzanymi których teraz w aucie nie mam. Czy instalacja foteli od e36 będzie kompatybilna z fotelami od e46?

Opublikowano
Ale skoro nie masz teraz grzanych foteli, to będziesz musiał wszystko robić. Na twoim miejscu, pomyślał bym o kupieniu sterownika od e46 i zamontowaniu go w twoim e36. Obstawiam ze mógłbyś podać mu prąd, i zrobić uniwersalne włączniki do grzania, chyba ze chcesz się bawić w takie jak w ori. Myślę ze tak powinno działać, bo raczej sterownik ogrzewanych foteli nie jest podpięty nigdzie do kompa. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poszukaj na forum był gdzieś temat. Ktoś już założył fotele przednie od E46.Bo nic więcej nie będzie pasowało. O ile pamiętam trochę rzeźby było.

Siedzenia od E46 nie wyglądają za dobrze są za duże i szerokie.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Znalazłem kilka wątków o zakładaniu ale nic o funkcji grzania. Podobno trzeba w nich rozwiercić tyle otwory bo nie pasują. Widział fotki jak to wygląda i faktycznie są duże i szerokie. Ale wolę to od tych fabrycznych. Są cholernie nie wygodne i kombinuję co z tym zrobić.
Opublikowano
Nie wiem czy fotele e36 ze sterownikiem e46 będą ci grzać tyłek :D bo może coś nie pasować, np. wtyczka może być inna, albo może sterownik nie widzieć ze ma podpięte fotele, a może będzie ok, jeżeli docelowo i tak chcesz włożyć fotele z e46 to myślę ze warto spróbować, bo najwyżej do zaadaptowania foteli z e46 nie będziesz mieć grzanych.. a później to już musi hulać. Pozdrawiam !
Opublikowano
A wiecie jak to jest ze zmianą tapicerki w rozprutych grzanych fotelach? Można to zrobić bez problemu czy mata wszyta jest w tapicerkę? Zastanawiam się też nad kupnem foteli sportsitze i przerzucenia do nich maty grzewczej. Da się tak zrobić?
Opublikowano
Myślę ze spokojnie mógłbyś przerzucić mate do sportsitzow, można przecież kupić osobno, wiec nie powinna być przyszyta, nigdy nie rozbierałem siedzenia z ogrzewaniem od BMW ale od VW tak, i można normalnie wyciągnąć i wymienić.. co prawda jest dość dużo pracy i przekleństw... no ale się da.. Nie pamiętam już nawet jak ona była tam zamocowana.. chyba jakoś na gąbce podklejona.. tylko trzeba wyciągnąć fotel, rozbierać go od dołu... ale życzę wytrwałości :D
Opublikowano
Przywiozłem wczoraj cały ten środek. Kolor fajny ale za chiny nie pasuje do granatu :| Na zdjęciach wyglądały inaczej, wieczorem jak ciemno też inaczej a dzisiaj w dzień też coś innego. Szkoda trochę. Jestem zmuszony je sprzedać. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to piszcie.
Opublikowano
To moze tak napisze na przyszlosc gdyby ktos szukal. Maty do sportsitze sa troche krotsze/dluzsze nie pamietam juz dokladnie jak niz od zwyklych foteli na siedzisku. Sama instalacja grzanych foteli w E36 jest dosc prosta, od bezpiecznikow ida kable do przekaznika ktory montujemy pod kierownica, z tamtad wiazka do przyciskow w konsoli i z przyciskow do samych foteli. Osobna kostke ma mata na plecy i na siedzisko. Samo podgrzewanie w E36 jest dwustopniowe.Wiec jezeli chodzi o dopasowanie do E46 to banalne powinno byc samo podlaczenie pod kostki, pytanie tylko jak jest w E46 jest ze stopniowaniem grzania, w E90 sa juz np. 3 stopnie....
Opublikowano

Mam z e46 grzane i pompowane sportsitze.

Pompowanie to tylko kwestia podpięcia napięcia a grzanie trzeba sterownik no i pewnie guzik bo tam są 3 zakresy (wg. mnie szkoda roboty).

Co do wpasowanie, to jest trochę ciasno, ocierają o słupek lekko. ale powiedzmy że jak jeździsz tylko ty na jednym ustawieniu to ustawisz odpowiednio i nie będzie problemu. Siedzi się rewelacyjnie

Acha ale ja mówię o sedanie, w coupe/compact ja masz przesuwać do przodu by ktoś wszedł do tyłu to sądzę że będzie cały czas ocierać o słupek na dole i to może być uciążliwe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie da się. Ale w tym przypadku akurat to nie ma znaczenia, gorzej by było odwrotnie (z sedana do coupe).
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Czyli trzeba by było tylko rączki składania foteli zlikwidować. Mam pewną zagwozdkę estetyczną. Sa fajne fotele sportsitze do kupienia

http://allegro.pl/bmw-e36-touring-fotel-siedzenie-sportsize-m-pakiet-i3998237233.html

Będą one pasować do auta z szarym środkiem? Kolor karoserii jest prawie taki sam jak tej alcantary na tych fotelach to mogłoby się to jakoś w miarę komponować. Jak myślicie?

Opublikowano

Kwestia czysto estetyczna, ale moim zdaniem nie będzie to pasować. Robiłem takie przymiarki w mojej E36 poprzedniej, i o ile jasne fotele z czarną resztą, czyli boczki, deska i wykładzina, to jeszcze jakoś wygląda, ale w odwrotnej kolejności to po prostu widać na pierwszy rzut oka, że coś tu jest nie bardzo.

Ale to moje tylko zdanie, może Tobie się spodoba.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Zrobiłem sobie małą wizualizację i teraz widzę że nie współgra to za dobrze. Musiałbym je obszyć jasnym materiałem. Ale to z kolei koszty dodatkowe. Mam jakiś taki nietypowyśrodek że ciężko coś dostać.
Opublikowano
Zamówiłem takie same stołki jak te z linka tylko tańsze. Oddam do tapicera na obszycie także docelowo będą czarno ciemno-szare. Dzięki wszystkim za pomoc :cool2: