Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie tak. Szczególnie w autach z turbosprężarką powinno się wymieniać często olej, a nie czekać na wskazania komputera.
Opublikowano
Dlatego tez dziwie sie, ze sa tacy co bronia jak ognia, tego co napisal producent ze 30 tys km i wymiana. Nie mozna powiedziec slowa, bo znajda sie krzykacze chwalacy ASO, ze wymiana oleju wczesniej niz wskazanie komputera, to wyrzucanie pieniedzy w bloto. Wymiana oleju w aucie z turbo powinna byc wczesniej pomimo daleko posunietej techniki i zaawansowania produkcji oleji. Ciesze sie ze ja nie mam serwisu olejowego ktory jest dobrodziejstwem dla ASO, a dla uzytkownika skaraniem, patrzac na zmiane warunkow umowy ostatni mi czasy. ASO daje same dobrodziejstwo uzytkownikom BMW, sa tacy co w to wierza....
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Chyba jest niewielu chwalących tak duże interwały...... przynajmniej tu na forum.
Opublikowano

Palcem nie wskaże :) ale gdy kiedyś napisałem, że zawsze wymieniam filtry, olej co 20kkm/1rok to dostałem odpowiedzi tu na forum, , że po co?, że żyje w poprzedniej epoce i chyba inżynierowie bmw wiedzą najlepiej co jest dobre* :D

*dla sprzedaży nowych samochodów przyp. autora :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale Ty masz monogramus pancerną jednostkę, takie będą niedlugo w czołgach montować :mrgreen: więc raczej możesz spać spokojnie :cool2:

Za ~2 lata się okaże czy te 2.0 biturbo daja radę powyżej 150+ tys km przebiegu :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oj tam.. ASO jest najlepsze, bo przecież kawę dają "za darmo". :mrgreen:
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Najlepsze nie jest ale warto mieć historię :) Przynajmniej następca będzie wiedział co było wlane...

Kawa darmowa jest wszędzie ale w ASO zazwyczaj maja dobrą ;)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
motor 2.0 l biturbo to najgorsza jednostka jaką bmw stworzyło

..obejrzałem chyba 100 fotek i 20 filmików z tym silnikiem i jakoś drugiego turbo tam nie zobaczyłem

Opublikowano
motor 2.0 l biturbo to najgorsza jednostka jaką bmw stworzyło

..obejrzałem chyba 100 fotek i 20 filmików z tym silnikiem i jakoś drugiego turbo tam nie zobaczyłem

Czesto mylone, twin z bi turbo

jest 1 szt :)

Opublikowano
Jedna turbosprężarka TwinScroll...

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano
to "drugie turbo" w silniku N20 w wersji 28i to tylko taka obiegowa opinia i zapewne pojawiła się dlatego, że ta jednostka jest relatywnie nowa i nie została dokładnie rozpoznana przez ludzi interesujących się tematem. Silnik N20 występuje w 3 wersjach mocy 184KM (20i), 218KM (25i) oraz 28i (245KM)...tak samo jest w przypadku mniejszego silnika N13 o pojemnosci 1.6l
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
218 kM (25i) ???? W którym modelu BMW występuje?
Opublikowano
Na początku serii F10 był 523i. Może o ten chodziło :think:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1ka F20 i F21 występuje jako 125i oraz X1 w wersji 25i z mocą jaką podawał thomas.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na początku serii F10 był 523i. Może o ten chodziło :think:

to był stary R6, chyba 3.0L pojemności.

pozdrawiam

Paweł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

choć opinia nie o 528i tylko 525d,ale xdrive w f10, to powiem tak:

-napęd wręcz doskonały pod względem trakcji, lecz masakra jeśli chodzi o dopracowanie konstrukcji.

Testują rozwiązania na klientach. 50 tys. przebiegu, auto nowe od polskiego dostawcy, i 2 x wymieniana skrzynka vtg.

2 razy wymieniana a wyje jakby oleju nie było albo 400tysi kulnięte. Miazga. Gdzie te auta z lat 2000r.

Serwis reakcja- no wie Pan może to nie to, a to, zobaczymy. Może opony nie są z gumy!!!

Skarga na opieszałość serwisu i obsługę gwarancyjną bezpośrednio w Bmw w Monachium- totalnie 0 reakcji, mimo, iż pismo pisane w języku Adolfa, sprawdzona pisownia, itd. Mają wszystko w 4 literkach.

Tak jak powiedziałem w aucie typu panda ujdzie takie działanie, ale nie w bryczce za ćwierć bani.

Mimo dużej miłości do marki rozumiem Włocha co zeszrotował swoją 6-tkę pod gmachem bmw, bo serwis w kule leciał.

W oczekiwaniu na okres w życiu, kiedy dezaprobatę z serwisu będę wyrażał 5 kilowym młotem na aucie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

osobiście uwielbiam serwisy bo robią z człowieka wariata..może się Panu wydaje..lub to pierwszy taki przypadek , nikt nigdy tego nie zgłaszał...to moje ulubione teksty...które często słyszę w serwisie..potem otwierasz forum i czytasz że to typowe problemy. Lubię też oddac auto na jakąś akcję serwisowa .. prosta i szybka akcja..a auto trzymaja 5 godzin.KOCHAM autoryzowane serwisy i ich procedury ;-)

Wracająć do napędu X drive- to chyba jednak jest dość awaryjny, dużo zalezy tu od szczęcia.Na pewno nie można go nazwać pancernym. Mechanicy z doświadczeniem oceniają jego żywotnośc na około 150.000 km. Wtedy to samochody najczęściej przyjeżdzają na naprawę x drive. Silniki 28i uturbione też nie cieszą się dobrą opinią i zalecana jest częsta zmiana oleju aby minimalizowac ryzyko uszkodzeń- to chyba wszystko co możesz zrobić.

Ogólnie sprawdza się stare powiedzenie - jak dbasz tak masz. Kombinacja x drive plus silnik 2.8 może być dość kosztowna w długiej eksplatacji.

Opublikowano
osobiście uwielbiam serwisy bo robią z człowieka wariata..może się Panu wydaje..lub to pierwszy taki przypadek , nikt nigdy tego nie zgłaszał...to moje ulubione teksty...które często słyszę w serwisie..potem otwierasz forum i czytasz że to typowe problemy. Lubię też oddac auto na jakąś akcję serwisowa .. prosta i szybka akcja..a auto trzymaja 5 godzin.KOCHAM autoryzowane serwisy i ich procedury ;-)

ja najbardziej lubię tekst w odpowiedzi na zgłaszaną usterkę w samochodzie: "TTTM - Ten Typ Tak ma" ;)

Wtedy wiem że trzeba zmienić serwis albo mechanika

:wink:

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/