Skocz do zawartości

Częsci z ASO... nieee, jakie stosujemy zamienniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem po wizycie w ASO (E39 M52) gdzie zdiagnozowano mi częsci, które wymagaja/wymagac beda za jakis czas wymiany (czesci eksploatacyjne). Kosztorys ASO - jak wiadomo zwala z nog. Stad moje pytanie - jakie zamienniki polecacie/nie polecacie z wlasnych doswiadczen? Co jest godne uwagi z co nalezy omijac szerokim lukiem? Bardzo prosilbym o porade dotyczaca ponizszych zamninnikow:

1. Amortyzatory przod

2. Wahacze/sworznie tyl

3. Lacznik stabilizatora/pierscien uszczelniajacy tyl

4. Paski klinowe (standardowy + klima) oraz rolki

5. Tarcze hamulcowe przod/tyl

6. Klocki hamulcowe + czujniki przod/tyl + szczeki tyl

7. Swiece zaplonowe

Mysle, ze temat moze byc dosc porzyteczny dlatego tez z gory dziekuje za wszystkie posty.

Pozdrawiam,

Artur
Opublikowano

1. Zależy - wariant ekonomiczny - KYB, wariant extra - Bilstein :)

2. Lemforder ew. jakieś zwykłe zamienniki, ja mam zwyklaki, bodajże Moog albo coś takiego. Tanie, jeździ - więc się nie przejmuję.

3. nie wiem ;)

4. SKF - genialne. Jakość Boscha się podobno trochę popsuła

5. Brembo - są tanie i jestem z nich zadowolony...

6. Ferrodo - j.w.

7. NGK

Na w/w części nie wydasz majątku, a i przyzwoitą jakość mają.

Opublikowano

Hej,

Ja podobnie jak Marco:

1. Bilstein

2.Lemforder, FAG

3.j.w (chyba mają w swojej ofercie :?: )

4.pasek to obojętne

5.BREMBO (są naprawdę niezłe-przynajmniej je wyważają)

6.ATE

7.NGK

PZDR

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano

1. SAHS

2. Febi/Lemforder

3. Febi/Lemforder

4. Gates

5. Oryginał BMW

6. Oryginał lub EBC Brakes Green Stuff

7. NGK Platinum

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

ile kosztuje taka diagnoza zawieszenia w aso?

no i jak to jest z aso bmw, bo niby aso maja obowiazek naprawiac na nawet przyniesionych nie oryginalnych czesciach

tak czytalem podobno

a jak mi robili szkode z oc to tylko na oryginalach, i stad musialem doplacic do tego i pzu nie uznalo mojej reklamacji co do tego ze zamontowali oryginaly a nie zamienniki w aso

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

nie wiem, czy istnieje pozycja w cenniku ASO - diagnoza podwozia. Ja po prostu umowilem sie w serwisie na gruntowne sprawdzenie samochodu (ktory swiezo sprowadzilem). Wiec na fakturze dostalem tylko test komputerowy za 220 PLN Zrobiono jednak: weryfikacje stanu pojazdu, podwozie / nadwozie lacznie z badaniem grubosci lakieru, kontrola ogumienia i plynu chlodzacego, poziom plynow, wspomniany juz test komputerowy z wykasowaniem bledow. Wskazano rowniez na wszystkie czesci eksploatacyjne, ktrore nalezy wymienic (lub bedzie trzeba wymienic w niedalekiej przyszlosci).

Pozdrawiam,

Artur

Artur
Opublikowano

Tu z awiele nie zmienie:

1. Bilstein, Sachs

2.Lemforder, Febi

3. Lemforder, Febi

4. Gates, ew Valeo

5.BREMBO lub oryginal

6.ATE - czyli oryginal

7.NGK

No i tyle

Opublikowano

1. Amortyzatory przod - Sachs (zapłaciłem połowe tego co w ASO)

2. Wahacze/sworznie tyl - kupuje tylko oryginał w ASO

3. Lacznik stabilizatora/pierscien uszczelniajacy tyl - kupuje oryginały w ASO

4. Paski klinowe (standardowy + klima) oraz rolki - nie wymieniałem

5. Tarcze hamulcowe przod/tyl - nie wymieniałem

6. Klocki hamulcowe + czujniki przod/tyl + szczeki tyl - TEXTAR

7. Swiece zaplonowe - NGK

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
Slyszlem ze wachacze warto kupic oryginalne z ASO , rozmawialem z wlascicilem e 46 ktory wymienil na zamiennik, mowi ze przejechal 5 tys km i padly zamienil na oryginal i dzialaja po 5 tys jak powinny. Czasem nie warto ! :(
Opublikowano

sa rozne podroby

pewnie ten od e46 kupil najtansze

oryginalow nie ma sensu, ale dobre zamienniki

(tych firm co montuja ze znaczkiem najlepiej)

tez kiedys w e34 kupilem najtanszy zamiennik wahacza i po 2,3 tys byl do wymiany

ktos wie jaka firma robi wahacze do e38 e39 te ktore sa montowane fabrycznie?

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Zgadzam sie, wszystko zalezy od jakosci zamiennika - stad moje ogolne pytanie na poczatku... Po odpowiedziach jakie uzyskalem, widze ze czesci zawieszenia dobrze byloby kupic LEMFORDER'a czyli to co sprzedaja w ASO. Czy ktos wie, gdzie mozna znalezc to "na miescie"?

Pzdr,

Artur
Opublikowano

To przy tym temacie mam pytanie. Czy można gdzieś sprawdzić jaka firma produkuje dla BMW określone części które później mają logo BMW.

Np. żarówki xenon produkuje OSRAM i PHILIPS dla BMW które póxniej są sprzedawane jako oryginał a to te same żarówki które mozna kupic bezposrednio u producenta.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

Witam, na Narbutta polecili mi tarcze hamulcowe Zimmerman'a + klocki ATE. W zwiazku z tym, ze nikt jak dotad nie wspomnial o Zimmerman'ie chcialbym zappytac czy ktos ma jakies doswiadczenia/opinie na ten temat? Ponadto czy testowal ktos zestaw Zimmerman + klocki ATE?

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam,

Artur
Opublikowano

Witam!

Wahacze spokojnie możecie kupować poza serwisem ,ale tylko firmy LEMFORDER ,to są te same co pierwszy montaż w BMW,TYLKO z taką różnicą że znaczek BMW jest wytarty.No i cena o połowę niższa niz w serwisie!!!!

Pozdrawiam!!!!!!!!!

Opublikowano

tak, co do wahaczy to juz jestem przekonany - Lemforder (60% ceny w ASO). Mam jeszcze jeden dylemat i pytanie za 100 punktow z nim zwiazane... otoz posiadam zawieszenie M-Sport i zastanawiam sie czy, ktores z podzespolo nie beda nietypowe (amortyzatory na pewno tak - ale czy cos jeszcze?). Z gory dziekuje za wskazowki...

Pozdrawiam,

Artur