Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
PYTANIE zasadnicze ile pali Wasze bmw 528i średnio.??? W katalogu napisano Cykl miejski w l/100 9.4–8.8 Cykl pozamiejski w l/100 km5.6–5.3 Cykl mieszany w l/100 km7.0–6.6 .Nijak sie to ma do mojego rzeczywistego spalania : Średnio 10 l /100 km . -ok tj ok 500-600 km na jednym baku . :naughty:
  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jeżdżąc w tych samych warunkach to sobie można porównywać do woli a i tak nic sensownego z tego nie wyjdzie.

10 litrów w 528i to i tak dobry wynik jak na 245 konne auto ważące 1700 kg.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po Wrocławiu od 12 do 13,5. Trasa: 5,5 przy 90 km/h na tempomacie ( takie testy), normalnie od 8 do 10. Jazda jak na BMW przystało styl dynamiczny :D
Opublikowano

528xi

U mnie średnia 11l, podwarszawska miejscowość dojazd do roboty i jazda po mieście,

autostrada Warszawa-Kowal cały czas ok. 200 17l,

wycieczka do Italii na narty (boks na dachu i 5 osób w solidnie naładowanym aucie) średna z 2900km 9,3l , prędkości przepisowe, dużo korków. Zadziwiająco mało.

Pozdrawiam

Opublikowano
I czym tu się przejmować, skoro moja 520d po Power Kit spala średnio 8,5 l/100 km :mad2: . I gdzie ta oszczędność. Za bardzo się bałem benzyny, a teraz żałuję. Zbyt głośny i zbyt duży. Teraz wolę mniejszy i tylko benzynę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
528i w tych samych warunkach spali Ci średnio 12 litrów. Można to pisać sto razy a ludzie nie zrozumieją. Nie ma sensu porównywać spalania dwóch samochodów jeżeli nie są użytkowane w tych samych warunkach. Ja miałem wczoraj spalanie średnie prawie 14,5 litra a dzisiaj tylko 12,5. To samo miasto, podobna ilość km zrobionych, tylko dzisiaj jeździłem dłuższe odcinki i po innych drogach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zamiast sie ciagle licytowac w jakich warunkach ile komu spalil 528i a ile 520d warto zwyczajnie przyjac zalozenie ze ten benzynowy silnik pali ok. 40-50% wiecej niz ten diesel i kropka. Dla kazdego beda to inne wartosci wyrazone litrami. Z innymi silnikami jest podobnie tzn podobnej mocy i tej samej liczby cylindrow silniki benzynowe pala o 40-50% wiecej niz ich dieslowskie odpowiedniki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie tak jest. Diesel pali 2/3 tego co benzyniak czyli benzyniak o połowię więcej niż diesel. Mówimy oczywiście w przypadku porównywalnych silników o podobnej mocy. Będzie tak zawsze, bo wynika to z pewnych, stałych czynników.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie obraź się, ale z matematyki miałeś pod górkę chyba. ;) Kolega Michael1916 napisał, że połowę więcej i dobrze napisał. ;)
  • 10 miesięcy temu...