Skocz do zawartości

Realne spalanie 2.0d 2. 3.0d 3.5d 2.0i 2.3i 2.8i 3.01 3.5i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

530d 258. Nalatane 210. Dojazdy do pracy 80% autostrada 120-140km/h na baku 1100 km.;)

Trasa 95% autostrada 160-200km/h 750 na baku

• Odpowiedzi 853
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Średnia z ostatnich 10 tys. km: 11,3

65% autostrady, 35% miasto

napęd: tył

trasy dynamiczne vs tempomat: 50/50

• 2 lata później...
Opublikowano

witam,

więc tak

E60 530xd - w mieście 10-11 litrów, w trasie średnio 8 litrów (8 lat nim jeżdżę i taka średnia wychodzi)

F10 528i - w mieście 12 litrów, w trasie nie wiem bo dopiero tydzień czasu jeżdżę tym autem), ale za jakiś czas dam znać

Opublikowano

F11 525d rwd (n57 3.0 204KM) - trochę przejazdów przez miasto i prawie co weekend trasa poza miastem około 200-250 km.

Na kompie pokazuje 8,9 l/100km i mniej więcej zgadza się to z wynikiem wyliczonym kalkulatorem i dystrybutorem.

Pzdr.

Opublikowano
F10, 2.0, 218 KM, xDrive, średnie spalanie przez ostatnie 14.000 km to 6,4 l/100 km, trasa mieszana 50 % drogi szybkiego ruchu, 50% miasto. Polecam dobrą aplikację w tym temacie: Road Trip - od kilku lat mi towarzyszy, wszelkie statystyki potwierdzają się w 95% z rzeczywistymi obliczeniami.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

F11 525xD 245/45/18R rof @273km - miasto 9,8l/100, trasa ~160km/h - 6,8l/100km, trasa 180-200 - 7,4l/100km

F11 520D 245/45/18R rof @220km - miasto 8,8l/100, trasa ~160km/h - 7,2l/100km, trasa 180-200 - 8l/100km

Tak, 525xD palilo mi mniej w trasie niż 520d. W miescie odrowtnie

Opublikowano

Pomiary przy jeździe z miasteczka do miasta (ok. 50k ludzi z dużym natężeniem ruchu) i "wokoło komina".

Teren wyżynny (więc często trzeba jeździć z góry i pod górę - największa górka to 100m w górę, opony 45/245/18", temperatur pare stopni Celsjusza.

F10 528i, automat, spokojna jazda, zazwyczaj w jedną lub 2/3 osoby: średnie spalanie w okolicy 8.7l/100km, a może i trochę mniej.

W dłuższą trasę wybieram się niebawem.

Oto przykładowe wyniki:

Jazda do sklepu i z powrotem:

dabdcb45154e.jpg

Poranne Stop&Go (jadę 10min jakieś 2km, a połowa to miasto, a druga połowa to droga lokalna z ograniczniem do 100km/h).

47f2027b4821.jpg

Powrót z pracy ze średnim natężeniem ruch:

e219cb7a700e.jpg

Ze spalania jestem bardzo zadowolony - samochód jest duży, silnik zazwyczaj zimny, a koni wystarczająco jak dla mnie.

Fakt, że nie jeżdżę dynamicznie, ale zupełnie normalnie i raczej nikt mnie nie wyprzedza.

Opublikowano

Witam

Tak jak obiecałem, jestem po pierwszym dalszym wypadzie moim f10 528i xdrive

- spalanie w trasie (trasa ok 300km) zaznaczam bardzo spokojna jazda (bez tempomatu), 4 osoby na pokładzie plus full bagażnik - spalanie 8,8 litrów na 100km.

Podobną trase jak robiłem e60 w silniku 3.0 diesel xdrive tez spokojna jazda mialem spalanie na poziomie 7,5-8.0 litrów

W f10 spalanie w miescie caly czas na poziomie 12 litrow.

Pozdrawiam

Mateyy

Opublikowano
Witam

- spalanie w trasie (trasa ok 300km) zaznaczam bardzo spokojna jazda (bez tempomatu), 4 osoby na pokładzie plus full bagażnik - spalanie 8,8 litrów na 100km.

Mateyy

Serwus, jaka prędkość średnia i podróżna?

Opublikowano
Witam

Mateyy

Witam

Srednia predkość na tym odcinku 75km/h

Pozdrawisam

Mateyy

Opublikowano
Witam

Mateyy

Witam

Srednia predkość na tym odcinku 75km/h

Pozdrawisam

Mateyy

Sporo :( Jak myślisz, z czego może wynikać tak spore spalanie? Z xdrive'a?

75km/h na trasę 300km, to taka umiarkowana prędkość. Zakładam, że pisząc spokojna jazda miałeś na myśli prędkości do 100km/h czy może to, że nie "szarpałeś". Nie bez powodu zapytałem o prędkość podróżną, bo przy tej samej średniej można całą trasę jechać 200km/h i później złapać korek pod miastem, a można równie dobrze jechać 80-90km/h wieczorem, bez żadnych przeszkód.

Opublikowano

Prędkość podróżna maks 120km/h i tylko miejscami.

Raczej większość trasy 80-90 km/h (bez autostrad i drog expresowych - cala trasa zwykla jednojezdniowka)

Moim zdaniem spalanie na poziomie 6 litrow w trasie jak dla mnie niemozliwe przy tej masie auta i z takim silnikiem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

N55. 8.5 litra jazda w sumie mocno emerycka na trasie. Prędkość 110 130. Zatankowalem pod Zgorzelcem i doturlalem sie do granicy holenderskiej. W sumie 700 km na 60 litrach paliwa bo tyle weszlo do baku pod domem.

Srednia na kompie po paru tys kilometrow to 10.5 litra. Najgorsze w zimie krótkie odcinki. :mrgreen: paliwo znika w oczach za każdym odpaleniem. Myślę ze z 14- 15 wtedy łyka.

🙃🙃

Opublikowano
Prędkość podróżna maks 120km/h i tylko miejscami.

Raczej większość trasy 80-90 km/h (bez autostrad i drog expresowych - cala trasa zwykla jednojezdniowka)

Moim zdaniem spalanie na poziomie 6 litrow w trasie jak dla mnie niemozliwe przy tej masie auta i z takim silnikiem.

Mamy podobne furki - różnica jest taka, że ja nie mam Xdrive'a. Jadę za kilka dni, za dni parę w dłuuugą trasę, nie wiem czy bak starczy w jedną stronę :)

Jak się korki nie trafią to liczę na prędkość podróżną rzędu 120km/h i jednak lepszy wynik jak 8.8l/100km, o którym pisałeś. Różnica prędkości średniej też powinna być zauważalna.

Odezwę się.

PS Jakie masz ciśnienie w oponach - ja coś koło 2.5 bara w każdym kole (+- 0,1 tak jak wskazuje instrukcja dla 18 cali).

Opublikowano
Siemka. Moja Bmw 520dA f11 11.2011rok i ma już napykane ponad 400000km a to ma też czasem znaczenie jeżeli chodzi o spalanie. Powiem tak najmniej to autko potrafi saplić jakieś 3,8-4,3L w trasie przy prędkości 80-90 i to już nie raz sprawdziłem (jazda na emeryta ale czasem tak się chcę) :search: Normalne spalanie mieszane to 6,5L ale myślę że pomijając komputer to będzie około 7l. Na autostradach w Niemczech gdzie mieszkam przy otwartym szeroko gardziułku nigdy nie wzięła mi wiecej jak 11-12L.
Opublikowano

Cześć koledzy.

Jestem świeżo po zakupie F11 530xd 258km z 2011, silnik N57T. Aktualny przebieg - ok. 194'000km. Trasa głównie autostrada, prędkości różne, 120, 140, 160, chwilowo 200 :) Generalnie dość sporo gazu w podłodze w ramach testu. Średnie spalanie wyszło 7.7l/100km :lol: Średnia prędkość mniejsza przez kilka zwężek na 80 i 60km/h oraz 2 krótkie postoje na parkingu.

Poniżej fotka z komputera pokładowego:

c9bbdb46ae64.jpg

Myślę, że gdybym jechał na tempomacie cały czas 140 to spalanie byłoby jeszcze niższe. Przy najbliższym zjeździe do Polski na pewno sprawdzę i wrzucę info :wink:

G31 520d xDrive 1330859-1.png

ex: F11 530d xDrive http://images.spritmonitor.de/1114474.png

Opublikowano
Siemka. Moja Bmw 520dA f11 11.2011rok i ma już napykane ponad 400000km a to ma też czasem znaczenie jeżeli chodzi o spalanie. Powiem tak najmniej to autko potrafi saplić jakieś 3,8-4,3L w trasie przy prędkości 80-90 i to już nie raz sprawdziłem (jazda na emeryta ale czasem tak się chcę) :search: Normalne spalanie mieszane to 6,5L ale myślę że pomijając komputer to będzie około 7l. Na autostradach w Niemczech gdzie mieszkam przy otwartym szeroko gardziułku nigdy nie wzięła mi wiecej jak 11-12L.

Skoro u Ciebie 4 z przodu mam pare pytan, pewnie kilka osob rowniez.....

Przebieg od nowosci u Ciebie ?

Rozrzad zmieniales ?

Skrzynie masz automatyczna czy manualna ?

Serwisy olejowe w skrzyni oraz w mostach robiles ?

Opublikowano

Rychłym krokiem zbliżam się do pół miliona :8)

Przebieg niestety oryginalny bo jestem drugim właścicielem. Poprzedni robił długie trasy po Niemczech i EU do tego wszystko serwisowane było w Bmw Matthes. Jak kupowałem miała już 284tyś a wyglądała jak nówka i to bez jakichkolwiek picu pacu dla klijenta. :nienie: :) Do rzeczy. Rozrzad od nowości nie wymieniany i sobie caly czas szumi bez jakichkolwiek zmian. Jeżdżę na Motul 5w30 8100 x-clean wymiana zawsze max co 15 tys przed zimą to nawet po 10tys. W silniku wymienione zostało: Koło pasowe-tłumik drgań, sensor i zawór na listwie CR, pasek wielorowkowy, poduszki silnika reszta lata od Monachium :cool2: Największym wydatkiem była wymiana Wandlera (sprzęgło hydrokinetyczne) z olejem i filtrem.

Zawieszenie przednie przez pech musiałem zmienić dwa razy bo napotkałem dziurę w drodze która rozwaliła calutkie praktycznie nowe dzień wcześniej zawieszenie :mad2: W tylnim moście tuleje x3 do Tüv w Niemczech. Złączka elastyczna tlumika i chyba to wszystko oprócz oczywiście inspekcji hamulce itp. Nie żałuje oprócz tej konfrontacji z dziurą :roll: żadnych pieniędzy które w te auto włożyłem bo przez cztery lata (120 tys km) nigdy mnie nie zawiodła w trasie a jeżdżę daleko i naprawdę czasem bardzo szybko np. Zgorzelec- Frankfurt am Main mój rekord to 3h 15min okolo 570km a to przecież tylko 2.0d ale na Speedbusterze +30KM i 70Nm a to naprawde działa :norty:

Jak tylko znajdę czas biorę się za wymianę półosi tylnich bo przeguby wewnętrzne wytwarzają wibracje (mrowienie w całej budzie i na kierownicy lecz tylko przy przyspieszaniu w przedziale czasami 80-120km/h. Do dyferka nowy olej zaleje.

Opublikowano

Zapomniałem dodać że do wymiany idzie też kompletny rozrząd, Turbo i wtryski do regeneracji, kolektor dolotowy też bo pewnie tam już mysza by nie przelazła :mrgreen: Napewno zmienię pompę wodną, termostat no i uszczelki bo już kupiłem pod wymiennik ciepła (chłodniczka oleju) bo tam się już poci bidulka :roll: Sprawdzę też termostat w tym wymienniku bo on czasem lubi się zablokować i wtedy pojawia się problem z długo nagrzewającym się silnikiem. Tak było też w silnikach z termostatem chłodnicy EGR.. co to ludzie się nie na męczyli :mad2: :duh:

Za jakiś czas otworzę nowe forum a tam udzielę informacji jak z 2.0d w F10/11 itp. zrobić prawie benzynkę (na postoju i podczas jazdy rownież). Tesla z takiej operacji nie wyjdzie ale robi to kolosalną różnice.

Pozdrawiam