Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam maly klopot z moim silnikiem.

Na wolnych obrotach w silniku cos puka, do tego przy 3 tysiacach obrotow slychac charakterystycznie ghrtzechotanie panewek

Mam pytanie:

Jak sprawdzic czy jest to wina panewek glownych czy korbowodowych.

Silnik nie bierze oleju nie dymi a strasznie mnie draznie te klekotanie.

Jeszcze jedno co myslicie o wymianie panewek bez szlifu walu. Sluszalem ze w BMW wal jest ciezko skatowac i czesto sama wymiana panewek daje rade.

Pozdrawiam

Opublikowano
Główne stukają cicho a jak jest to poprostu łomot to musowo korbowodowa. nastepstwem stukania panewki jest utrata cisnienia oleju i przycieranie nastepnych panewek (tak było u mnie w M10). Wiec nie radzie z tym zwlekac. Moze pomóc na chwilke zageszczacz oleju np STP ale remont dołu masz jak w banku.
Opublikowano
e tam gadacie. u mnie jest gosc dorabia panewki na aucie i chodza te auta normalnie.znam jedno 320 cabrio e30 co mialo walnieta panewke na 2 korbach i zrobilo juz 40 tysi i nic do tej pory.koszt 450zl...
Opublikowano

Zeby sie upewnić musisz ściągnąć mise i odkręcić stopy.Co do wyniany panewek czasami pomaga ale ja wiem z doświadczenia ze jak już to na krótko :lol: Jeśli tylko stuka to niech fachowiec oceni robiąć pomiar czopa czynie ma owalu.Jeśli okaże sie że wycięło zamek i obróciło to tylko szlif!Jak założysz panewke "na żywca"(po polerce papierem)to daje ci do 2tys km i będzięsz miał pęknięcie nad kanałem olejowym wzdłuż tegoż kanalu!

Pozdrawiam :cool2:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
ja zmieniałem korbowe ale nie miałem żadnych stuków, na jednej był tylko mały ślad. Przejechane od tej pory ok 100 tys.km. A producent to chyba Kolbenschmit czy jakoś tak.
Opublikowano

To bmw a nie maluch. Takie patenty mają krótkie nogi bo czy zrobisz na takim amatorskim pseudoremoncie kilkadziesiąt tysięcy przynajmniej?

Panewki główne rzadko zużywają się tak bardzo żeby się tłukły- prędzej szlag trafi korbowodowe. A jesli dłuższy czas jeździłeś na zużytych korbowodowych to na skutek stukania w łbie korbowodu robi się jajo i nowa panewka nigdy już dobrze nie będzie leżała. Do tego dodajmy jeszcze owalizację czopów. Ale jak chcesz robić w ten sposób to twoja sprawa tylko dziwi mnie dlaczego pytasz o firmę panewek? Ona nie ma w twoim przypadku żadnego znaczenia. Polecam Kolbenschmidt, Glico a jak chcesz najtaniej to Bimet.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
a z jakim momętem dokręcac te torxsy na korbach ? prosze o od lub smsa bo niemam dojscia do neta bardzo prosze o smsa na 605128300 dziki z góry Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
mase odpowiedzi wszystko wiem dzieki a moze wiecie czy w silniku m20 rurka biegnąca na glowicy z takimi małymi odforkami ma podawać olej na klawiature mocno czy tylko kapać sobie :think:
Opublikowano

Heja :)

Możesz dokładniej opisać o jaką rurkę pytasz bo jakoś nie przypominam sobie takiej rurki z otworkami w silniku M20B25.

Pozdrawiam, Vikingb.

• 1 rok później...
Opublikowano

Chciałbym sie dowiedziec z jaką siłą musze dokręcic zeby było ok ?????

prosze o szybka odpowiedz z góry dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano
Mam maly klopot z moim silnikiem.

Na wolnych obrotach w silniku cos puka, do tego przy 3 tysiacach obrotow slychac charakterystycznie ghrtzechotanie panewek

Mam pytanie:

Jak sprawdzic czy jest to wina panewek glownych czy korbowodowych.

Silnik nie bierze oleju nie dymi a strasznie mnie draznie te klekotanie.

Jeszcze jedno co myslicie o wymianie panewek bez szlifu walu. Sluszalem ze w BMW wal jest ciezko skatowac i czesto sama wymiana panewek daje rade.

Pozdrawiam

:lol: :lol: :lol: :lol:

w tym momencie sprawdz czy panewka ci sie na wale nieobruciła