Skocz do zawartości

panewki m20 b25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam maly klopot z moim silnikiem.

Na wolnych obrotach w silniku cos puka, do tego przy 3 tysiacach obrotow slychac charakterystycznie ghrtzechotanie panewek

Mam pytanie:

Jak sprawdzic czy jest to wina panewek glownych czy korbowodowych.

Silnik nie bierze oleju nie dymi a strasznie mnie draznie te klekotanie.

Jeszcze jedno co myslicie o wymianie panewek bez szlifu walu. Sluszalem ze w BMW wal jest ciezko skatowac i czesto sama wymiana panewek daje rade.

Pozdrawiam

Opublikowano
Główne stukają cicho a jak jest to poprostu łomot to musowo korbowodowa. nastepstwem stukania panewki jest utrata cisnienia oleju i przycieranie nastepnych panewek (tak było u mnie w M10). Wiec nie radzie z tym zwlekac. Moze pomóc na chwilke zageszczacz oleju np STP ale remont dołu masz jak w banku.
Opublikowano
Jak chcesz za 2 dni robic jeszcze raz to mozesz zakladac nowe panewki bez szlifu.
Opublikowano
e tam gadacie. u mnie jest gosc dorabia panewki na aucie i chodza te auta normalnie.znam jedno 320 cabrio e30 co mialo walnieta panewke na 2 korbach i zrobilo juz 40 tysi i nic do tej pory.koszt 450zl...
Opublikowano
Sorki ale za 450zl przy odrobinie szczescia zrobisz wszystkie panewki ze szlifem
Opublikowano

Zeby sie upewnić musisz ściągnąć mise i odkręcić stopy.Co do wyniany panewek czasami pomaga ale ja wiem z doświadczenia ze jak już to na krótko :lol: Jeśli tylko stuka to niech fachowiec oceni robiąć pomiar czopa czynie ma owalu.Jeśli okaże sie że wycięło zamek i obróciło to tylko szlif!Jak założysz panewke "na żywca"(po polerce papierem)to daje ci do 2tys km i będzięsz miał pęknięcie nad kanałem olejowym wzdłuż tegoż kanalu!

Pozdrawiam :cool2:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, jakiej firmy kupować panewki ???

Dzięki pozdrawiam.

Opublikowano
ja zmieniałem korbowe ale nie miałem żadnych stuków, na jednej był tylko mały ślad. Przejechane od tej pory ok 100 tys.km. A producent to chyba Kolbenschmit czy jakoś tak.
Opublikowano

To bmw a nie maluch. Takie patenty mają krótkie nogi bo czy zrobisz na takim amatorskim pseudoremoncie kilkadziesiąt tysięcy przynajmniej?

Panewki główne rzadko zużywają się tak bardzo żeby się tłukły- prędzej szlag trafi korbowodowe. A jesli dłuższy czas jeździłeś na zużytych korbowodowych to na skutek stukania w łbie korbowodu robi się jajo i nowa panewka nigdy już dobrze nie będzie leżała. Do tego dodajmy jeszcze owalizację czopów. Ale jak chcesz robić w ten sposób to twoja sprawa tylko dziwi mnie dlaczego pytasz o firmę panewek? Ona nie ma w twoim przypadku żadnego znaczenia. Polecam Kolbenschmidt, Glico a jak chcesz najtaniej to Bimet.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
a z jakim momętem dokręcac te torxsy na korbach ? prosze o od lub smsa bo niemam dojscia do neta bardzo prosze o smsa na 605128300 dziki z góry Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
mase odpowiedzi wszystko wiem dzieki a moze wiecie czy w silniku m20 rurka biegnąca na glowicy z takimi małymi odforkami ma podawać olej na klawiature mocno czy tylko kapać sobie :think:
Opublikowano

Heja :)

Możesz dokładniej opisać o jaką rurkę pytasz bo jakoś nie przypominam sobie takiej rurki z otworkami w silniku M20B25.

Pozdrawiam, Vikingb.

Opublikowano

Viking.

To jest rurka która leci nad wałkiem rozrządu.

Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
to rurka ma smarować rozbryzgowo wałek ,ijeśli ją odkręcisz to od wewnętrznej strony zobaczysz otworki i powinny być drożne. Pozdrawiam

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie

Opublikowano
jak silnik pracuje to wlasnie z tej rurki kapie olej i tu moje pytanie ma kapać czy lac sie strumieniem
  • 1 rok później...
Opublikowano

Chciałbym sie dowiedziec z jaką siłą musze dokręcic zeby było ok ?????

prosze o szybka odpowiedz z góry dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano
Mam maly klopot z moim silnikiem.

Na wolnych obrotach w silniku cos puka, do tego przy 3 tysiacach obrotow slychac charakterystycznie ghrtzechotanie panewek

Mam pytanie:

Jak sprawdzic czy jest to wina panewek glownych czy korbowodowych.

Silnik nie bierze oleju nie dymi a strasznie mnie draznie te klekotanie.

Jeszcze jedno co myslicie o wymianie panewek bez szlifu walu. Sluszalem ze w BMW wal jest ciezko skatowac i czesto sama wymiana panewek daje rade.

Pozdrawiam

:lol: :lol: :lol: :lol:

w tym momencie sprawdz czy panewka ci sie na wale nieobruciła