Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, czy może któryś z kolegów ma takich rozmiarów felgi w swoim BMW serii E91 lub pozostałych wersjach nadwozia ?

Jeśli tak to czy da się na tym jeździć ? :mrgreen: Zastanawia mnie czy dużo gorzej jeździ się na 20" felgach w porównaniu do 19". Obecnie na lato mam przygotowany zestaw 8/9x19" felg BMW model styling M225 z oponami odpowiednio 225/35/19 i 255/30/19. W przypadku 20" felgi będzie sporo niższa opona bo coś koło 225/30/20 i 255/25/20 .. (bądź opcjonalnie 245/30/20 i 285/25/20 w zależności od szerokości felg).... to już niezły naleśnik

z góry dziękuję za opinie :cool2:

Edytowane przez barabusgt
  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jak Wy to robicie, że możecie E90/1/2 jeździć na takich felgach po naszych drogach. Ja mam te śmieszne seryjne 16 cali i mnie głowa boli od wstrząsów oraz serce pęka od odgłosów męczonego zawieszenia jak wjadę w dziurę (nawet drobną nierówność). A nie mam nawet Run On Flat.

Miałem wcześniej Accorda Coupe '99 na felgach 17 cali i oponie jaka by była w E90 czyli 225/45 i nie było aż tak twardo.

Opublikowano

Beemka sama w sobie jest niestety dużo sztywniejsza od Audi, wiem bo ojciec ma A4 B7 i jest dużo wygodniejsza, ale to nie znaczy lepsza :8) beemka ma sztywniejsze i bardziej sprężyste zawieszenie przez co jest bardziej pewna w zakrętach... coś z coś

co do dziur.... to się je omija :mrgreen:

Opublikowano
Mam na lato 19! Opony nie ROF. Komfort jazdy słabiutki. O 20' to nawet już nie myślę...
Opublikowano
Beemka sama w sobie jest niestety dużo sztywniejsza od Audi, wiem bo ojciec ma A4 B7 i jest dużo wygodniejsza, ale to nie znaczy lepsza :8) beemka ma sztywniejsze i bardziej sprężyste zawieszenie przez co jest bardziej pewna w zakrętach... coś z coś

co do dziur.... to się je omija :mrgreen:

No to stety, czy niestety?

Opublikowano
Żeby nie było, że ja narzekam ;-) Prowadzi się super. Chociaż akurat porównując z Accordem staruszkiem to raczej kwestia środka ciężkości. Tego, że koła przednie w BMW są bardzo wysunięte do przodu, że skrzynia wchodzi prawie pod samochód, dyfer z tyłu itd itp.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
20" w e90 to przerost formy nad treścią...Ja mam 18" i uważam, że to jest optymalny rozmiar z gatunku dużych do tego auta :)
Opublikowano

generalnie pytanie takie bo ciekawe felgi mam na oku, ale niestety 20"... i tez wydaje mi się że to trochę gwałt dla beemki jak na polskie drogi... ten profil 25 to już chyba jest beton :8)

co do 19" to kupiłem opony zwykłe nie RoF Continentala ContiSport P5, i nie jest źle, wydają mi się wyjątkowo miękkie :P

Opublikowano

Panowie - nie zaczynajcie kolejnych wywodów na temat ROF czy nie ROF :nienie: Już za dużo się tego czyta w każdym temacie poruszającym opony :wink:

Wracając do tematu, jak dla mnie to e90/91 na 20" będzie poza brakiem komfortu charakteryzowała się komizmem :twisted:

Opublikowano (edytowane)

Bez przesady, to mogłoby ładnie wyglądać, a zwłaszcza przy dobrych felgach z rantem. Tylko jak dla mnie biorąc pod uwagę wartość naszych E90/91 (chyba że ktoś ma M...) vs. cenę dobrych felg (ok 1600 / szt) w tym rozmiarze i cenę dobrych opon sporo ponad 1000 PLN / szt (Bridgestone Potenza 245/30/20" = 2500 zł, Micheliny i Conti troche tansze) to jest to raczej kiepska inwestycja. Rozmiaru 225/30/20" nie ma chyba. Pamiętajcie też że takiego rozmiaru felg/opon byle wulkanizator nie obsłuży więc w trasie mozna mieć kłopot jakby coś się stało (runflatow w tych rozmiarach nie widze na oponeo). Tu jest np na 20 calach, mi to pierwsze się podoba: http://www.tuningnews.net/news/060613/breyton-bmw-3-series-e90-01.jpg

http://www.tuningnews.net/news/060613/breyton-bmw-3-series-e90-02.jpg

Edytowane przez ra1406
Opublikowano (edytowane)
Ale przy tym rozmiarze felg to przydałoby się też lekkie zglebienie. Zwłaszcza w kombi. Ten na 20" w linku który podesłałeś to straszna koza :| , co psuje efekt bo felgi ładne. Mi się też wydaje że do czarnego auta czarne felgi to jednak zły wybór, zlewają się z karoserią i - znowu - nie widać efektu. Edytowane przez ra1406
Opublikowano
o wygląd to się nie obawiam tyle co o komfor jazdy :8)

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2008/10_cars/flintstones.jpg

:mrgreen:

Opublikowano

komfort? Powiem tak, kwestia chyba indywidualna:

ja osobiscie jezdze na 18stkach na zime mam opony zwykle na lato runflaty i szczerze powiem: nie czuje roznicy

Na poczatku jednak mialem 19'' w moim 335 to bylo bardziej twardo, dziurki byly glosniejsze no i szkoda bylo felg (ostatecznie pekly wszystkie 4).

Opublikowano
Panowie - nie zaczynajcie kolejnych wywodów na temat ROF czy nie ROF :nienie: Już za dużo się tego czyta w każdym temacie poruszającym opony :wink:

Wracając do tematu, jak dla mnie to e90/91 na 20" będzie poza brakiem komfortu charakteryzowała się komizmem :twisted:

Kolego, nie chodzi o wywody ROF czy nie ROF i co lepsze w ogóle. Kolega pyta o 20 i komfort, więc myślę, że jeżeli ktoś jeździł na 19 ROF i jest to non komfort, to jest jakaś wskazówka dla kolegi jak będzie na 20 nie ROF, bo myślę, że podobnie.

Opublikowano
20" w e90 to przerost formy nad treścią...Ja mam 18" i uważam, że to jest optymalny rozmiar z gatunku dużych do tego auta :)

Ja jestem podobnego zdania, 19 stki jeszcze ujdą w tłoku chociaż i tak będzie się jeździć jak na taczce...

Jakie masz zawieszenie? seria, czy tzw "sportowe dostosowanie podwozia" (S226A) ?

Opublikowano
ja mam zawieszenie w serii, ale w przyszłości może z 30mm by się obniżyło, ale to wyjdzie w praniu, zobaczymy jak się jeździ na 19" :cool2: