Skocz do zawartości

Zawieszenie M-pakiet, a seryjne. Jak rozpoznać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Rozkodowałem VIN u mnie i wyszło, że z fabryki wyjechało na zawieszeniu z m-pakietu i chciałbym się dowiedzieć i sprawdzić u mnie czy jeszcze ono faktycznie tam jest czy jednak ktoś już się go pozbył. Moje auto faktycznie siedzi niżej niż porównywałem z inną na mieście albo tak mi się tylko zdawało i na drodze czuć, że jest sztywna. Jeszcze co zauważyłem, że z przodu na kielichach od góry widać jakby było coś do regulacji na imbusa chyba, czy jest w ogóle możliwa taka regulacja zawieszenia. Jutro dodam jeszcze zdjęcie jak to u mnie wygląda.

Edit: Jeszcze chciałbym się dowiedzieć co to jest to S288A LEICHTMETALLRAEDER

http://img255.imageshack.us/img255/4003/eafsdf.jpg

http://img22.imageshack.us/img22/742/dsc00049cb.jpg

Opublikowano

Kolego ja również mam Mtechnika u Siebie ale nie zauważyłem żadnej regulacji na imbusa :shock: Bankowo powinieneś posiadać amortyzatory o krótszym skoku niż seryjne oraz krótsze i twardsze sprężyny,ale tego bez rozbierania raczej nie stwierdzisz. Stabilizator również Mtechniku jest nieco grubszy niż w serii, bodajże 1-2mm na średnicy.

I pamiętaj zawieszenie posiada nazwę Mtechnik, a mpakietowe to możesz mieć zderzaki albo lusterka :D

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

chciałbym się dowiedzieć co to jest to S288A LEICHTMETALLRAEDER

LEICHTMETALLRAEDER - felgi aluminiowe

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano

Stabilizator przedni ma kilka średnic:

23mm - standardowy stab dla zwykłych zawiasów.

24mm - wersja Europa Środkowa lub pakiet złe drogi lub M Podwozie sportowe I

25mm - wersja M Podwozie sportowe II

27mm - wersja tylko dla M5

Reszta gratów z zawiasu M Technik to już kwestia rozbierania i lookania po numerach. Inaczej nie sprawdzisz co masz dokładnie.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja mam Mtechnik i u mnie auto stoi dużo niżej , jak będę miał czas to zrobię foto i Ci wyślę .

Zdecydowanie mam mniejszy prześwit pomiędzy oponą ,a nadkolem.

• Moderatorzy
Opublikowano

U mnie na m-technik tył trochę niżej leży, ale możliwe, że butla go ciągnie, albo mam już trochę wylatane amortyzatory - ale narazie nic nie cieknie ani nie stuka.

W jakim rozmiarze masz koła na zdjęciu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tył to w ogóle wygląda na podniesiony. Nawet na zwykłym zawiasie u siebie nie mam tak wysoko.

24mm - wersja Europa Środkowa lub pakiet złe drogi

To na Polskę powinni robić na oko tak z 50 mm :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja w swoim aucie także mam kod S704A M SPORTFAHRWERK czyli M Podwozie.

Amorki wymieniałem z przodu jako standardowe do tego modelu.

Tak patrząc na moje autko to jakoś niżej siedzi niż kolegi David18b

Opublikowano
Mtechnik obniża auto o 20mm stąd te różnice w wysokości w porównaniu do seryjnego zawiasu. Krótsze są sprężyny(twardsze) oraz amortyzatory
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

Podłącze się pod temat, otóż mam podwozie M w e39 530d i niestety pękła mi sprężyna z tyłu. Znalezienie takiej używanej graniczy z cudem. Moje pytanie czy można zamontować zamiennie kompletne kolumny z M5?

ewentualnie czy zna ktoś wymiary oryginalnych sprężyn od podwozia sportowego żebym wiedział czego szukać.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Kolumny z M5 mogą nie pasować..to wesja V8.

Spreżyny MTech dobierane są wg.VIN-u pod konkretną wersje silnikową,wiec szukając używek musisz szukac od M57.

Koleś mój ma do sprzedania MTechy od 530d z 2002r,ale niestety komplet.

Pojedyńczo nie wiem,czy uda Ci się kupic...

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg