Skocz do zawartości

e46 320d Ukryte funkcje, kombinacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Być może temat już był poruszany, ale pragnę go odnowić. Interesują mnie bajery typu

- Funkcja Follow Me Home na dojście do domu, "doświetlenie chodnika"

Wylaczasz silnik->wylaczasz swiatała-> raz mrugniesz dlugimi-> wyciagsaz kluczyk-> zamykasz autko-> i swuiatal swieca przez ok 15-30sek kazde pociagniecie dzwigni od dlugich wydluza czas swiecenia.

Jak ktos coś ma ciekawego niech piszę.

Opublikowano
Ciekawe tema może być. A tak swoją drogą to nawet nie wiedziałem, że funkcja Follow Me Home istnieje w moim aucie :cool2:
Opublikowano
A na tę chwilę ci nie działa tak ?? Sprawdzałeś ???
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A czemu miałoby nie działać?

Ja mam zakodowane podwójne awaryjne, jak tutaj:

Niby bez sensu, ale u mnie na wsi robią szał :8)

Opublikowano
Dlatego pytam bo z reguły to z automatu jest zakodowane :D
Opublikowano
U mnie tez działało follow me home jak kupiłem a auto nie wyglądało na kombinowane. Nawet kierunki nie migały przy otwieraniu i zamykaniu. Z ciekawszych rzeczy to światła dziennne i opuszczanie prawego lusterka przy wrzucaniu wstecznego żeby krawężnik było ładnie widać. Nie we wszystkich autach to będzie działać niestety.
Opublikowano
A to nie jest nic kombinowane bo to standardowa opcja w BMW :D
Opublikowano
Właśnie o to mi chodzi że u mnie nic nie było kombinowane a follow me home działa czyli to jest fabrycznie aktywna opcja.
Opublikowano
Zielo mógłbys podpowiedzieć co trzeba zmienić aby te awaryjne tak fajnie migały? mi sie poodoba to :)
Opublikowano

jest dużo funkcji seryjnie nie włączonych które można odpalić własnie programując moduł swiateł :) np. miganie kierunkami, światła do jazdy dziennej, sprawdzanie żarówek. Jest tez całe menu serwisowe w zegarach gdzie możemy dużo rzeczy sprawdzić jak temp. silnika, napięcie ładowania, ilość paliwa, spalanie etc.

Mnie najbardziej zaskoczyło że podczas deszczu jak auto stanie to zwalniają wycieraczki :D normalnie po jakimś roku jazdy autem to odkryłem dopiero :mrgreen:

szukam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zielo mógłbys podpowiedzieć co trzeba zmienić aby te awaryjne tak fajnie migały? mi sie poodoba to :)

Przed liftem zmieniasz w NCS opcję WARNBLINKER einfachimpuls na doppelimpuls.

Oczywiście jest to w tym kraju (jak wszystko zresztą) nielegalne.

Ja mam jeszcze opcję, której nie ma wiele osób na forum. Bo jakby zapytać, kto ma ryglowanie drzwi po ruszeniu, to zgłosi się wielu. A kto oprócz mnie ma automatyczne odryglowanie po zgaszeniu silnika? :norty:

Opublikowano

a opcja migania stopami jak się gwałtownie hamuje ? zdaje mi się ze widziałem kiedyś e46 na yt jakiś filmik z taką właśnie funkcją.

o 3 stopem można migać.

http://www.youtube.com/watch?v=CKIFFZ-Cjp0

o najlepiej to w ogóle coś takiego

brake force display :P trza by to odnaleźć po niemiecku w NCS i pewnie dać na activ :P ktoś ma pomysł? czy to rzeźba czy tylko kodowanie ?

szukam
Opublikowano
a opcja migania stopami jak się gwałtownie hamuje ? zdaje mi się ze widziałem kiedyś e46 na yt jakiś filmik z taką właśnie funkcją.

o 3 stopem można migać.

brake force display :P trza by to odnaleźć po niemiecku w NCS i pewnie dać na activ :P ktoś ma pomysł? czy to rzeźba czy tylko kodowanie ?

Bardzo fajna sprawa :cool2: Niestety aktywacja tego zalezy chyba od wersji modulu swiatel ktorych bylo kilka. Ten w ktorym da sie to aktywowac musi byc nie starszy niz 04.2003r. Moj jest ze stycznia wiec chyba nie da rady :? jesli sie myle to moze ktos bedzie wiedzial jak to aktywowac? Glownie interesuje mnie opcja z migajacym 3 swiatlem stop.

Opublikowano
opuszczanie prawego lusterka przy wrzucaniu wstecznego żeby krawężnik było ładnie widać

Niestety ta opcja jest dostępna tylko w samochodach z elektryczną regulacją foteli, a szkoda bo była by dla mnie bardzo przydatna.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam.

Czytajac temat, chcialbym zapytac o modul swiatel. Mianowicie po probie przeprogramowania ale chyba nie modulu tylko czego s innego tak aby po przekreceniu kluczyka gaslu swiatla rowniez pozycyjne, abym nie musial pamietac o przekrecaniu i wylaczaniu/wlaczaniu swiatel, okazalo sie ze tylne swiatla pozycyjne swieca wraz z tym dodatkowym przeciwmgielnym.

Po powrocie do ustawien przed programowaniem efekt trzeciego pozycyjnego pozosta. Gosc sprawdzal na kompie nie ma bledow, jak sprawdzal poszczegolne swiatla kompem to sie zaswiecaly, oddzielnie lewe/prawe/przeciwmgielne. Dodam jeszcze ze na swiatlach pozycyjnych i krotkich, z tyly swieci sie swiatlo przeciwmgielne to w klapie bagaznika, kontrolka na desce sie nie swieci. Jesli chce wlaczyc na desce swiatla przeciwmgilene zaswieca sie kontrola na desce i swiatla z tylu mocniej swieca tzn zaswiecaja sie drugie zarowki w lampach tylnych.

Gosc ktory mi to robil tzn zmienial tak zebym nie musial pamietac o swiatlach za kazdym razem uruchamiania silnika, stwierdzil ze to wina modulu swiatel i trzeba go wymienic, bo przeciez wrocil juz do ustawien przed kombinajca i nadal swieci przeciwmgielne. Chcialem sprawdzic czy moze to zwracie jakies wiec na szybko podlaczylem modul od takiej samej e46 i wszystko bylo OK, tzn swiecily sie postojowe jak trzeba. Zamontowalem moj modul w tej drugiej e46 - efekt taki sam trzecie swiatlo postojowe sie swieci z tylu.

Pytam poniewaz wydatek zwiazany z modulem troche bedzie mnie kosztowal, i ponoc trzeba go jeszcze programowac do nr VIN itd., i jeszcze ponoc przebieg km tam sie wpisuje.

prosze o porade czy mam z gosciem isc na wojne ktory mi zaoferowal zmiane wlaczania swiatel czy tez faktycznie pdl modul i musze go kupic, a moze to jedynie kwestia zaprogramowania, wiec jesli ktos jest z okolic Krakowa to chetnie sie umowie na usluge, piwo, kawe itd.

pozdrawiam

meggiel

Opublikowano
Może coś żle zakodował jak robi to NCS_em to niech zakoduje jeszcze raz pustym plikiem MAN wtedy wróci do wcześniejszych ustawień
Opublikowano

o 3 stopem można migać.

Rozkminił ktoś jak to aktywować? Fajna sprawa, pare razy już to widziałem na żywo i chciał bym u siebie aktywować. Raczej powinno sie dać bo mam właśnie model z końcówki 2003.

Opublikowano

tak przy okazji podepne się pod temat.

Chciałbym ustawić, żeby przy otwieraniu/zamykaniu auta coś więcej się zaświeciło niż tylko lampki w środku auta - jak to zrobić? za pomocą inpy się da? czy potrzebny jest jakiś oddzielny program, a może nawet nie trzeba podłączać do kompa?

Opublikowano

tzn chcialbyś żeby np. światła się zaswieciły jakieś ? to chyba tylko w nowszych beemkach zwie sie welcome lights.

Jeśli masz troche pojęcia to sam to ogarniesz ale że tak powiem elektrycznie :) pociągnij sobie kabelek z plusem od oświetlenia wnętrza do tego światła ktore chcesz żeby się zapaliło razem z otwarciem auta, zastosuj diode bo puszcza prąd w jedną stronę a w drugą nie. Np. otwierasz auto i zapala się oświetlenie wnetrza ale pociągnałeś kablem do ringów i ringi też się zapalają. Dzieki diodzie jak zapalisz ringi to nie zapali ci się swiatlo we wnetrzu :)

ja tak na pewno zrobie jak dołoze kiedyś ringi ledowe :)

szukam
Opublikowano
czytałem już na forum o patencie z kabelkiem ze światełka we wnętrzu pojazdu. Myślałem że można coś zakombinować, żeby np kierunkowskazy albo pozycje dały znać, że auto jest otwarte/zamknięte. Niestety przy patencie z kabelkiem i diodą wiążą się inne problemy typu: zamykając auto i tak światła się nie zaświecą, stojąc w nocy gdzieś na parkingu włącze lampkę w środku, a tu mi sie nagle ringi zaświecą... tak troszkę bez sensu taka rzeźba, w szczególności, że ja korzystam z auta prawie całodobowo i jednak tego światełka w środku często używam
Opublikowano

no to inna opcja :) kodujesz żeby ci przy zamykaniu i otwieraniu kierunki ci mrugneły i do nich się podpinasz za pomocą diody :) otwierasz auto i miga kierunkiem i miga też ringiem.

Tak jak mówie ta opcja jest w nowszych beemkach. U nas tylko rzeźbienie za pomocą kabli. Oczywiście można to jakoś bardziej skomplikować żeby np. sygnał z centralnego który otwiera zamki dawał sygnał na przekaźnik a ten podaje prąd na układ który jest tak zbudowany żeby podtrzymać napięcie przez np. minute i daje prąd na np. ringi czy które tam światła chcesz.

Wtedy otwierasz auto i przez minute ci się swiecą swiatła, zamykasz auto i przez minute ci się swiecą swiatła :) nie jestem elektrykiem wiec dokładnie jak nie wiem, ale jest to na pewno do zrobienia za grosze :)

szukam
Opublikowano

ok to już mniej więcej wiem co i jak zrobić :)

Tylko pytanie, czy pozostałe "funkcje" o których mowa w temacie, można ustawić za pomocą inpy, czy potrzebny jest NCS, czy jeszcze coś innego?

Opublikowano
do włączenia migania kierunkami NCS. Ale on jest najczesciej razem z INPĄ :)
szukam
Opublikowano

Witam.

Chodzi o to ze Gosc powrocil do programu ponoc czystego ale od początku kminil ze musialemnie zauwazyc ze swiatlo się swieci razem z pozycyjnymi, a ja dalbym sobie glowe uciac ze stało się to po przeprogramowaniu.

Moja prosba dotyczy usługi. Czy jest Ktos na forum z okolic Krakowa aby sprawddzil to lub postaral się wrocic do oryginalnego programu. Proszę ponieważ nie jestem biegly w sprawach kodowania INPY i innych podobnych. Chciałbym się umowic lub może Kogos polecicie. Zwyczajnie nie chce mi się wierzyc żeby modul swiatel padl akurat w tym samym czasie co programwoanie. A z drugiej strony wole się upewnić niż wydac mase pieniędzy na nowy modul - około 1200zl. z tego co się orientowałem.

Tak wiec może Ktos z Was poswiecil by mi kilka minut na sprawdzenie tego - dojade we wskazane miejsce.

Dziekuje z góry

pozdrawiam

meggiel.

P.S.

Mam jeszcze inny problem - walcze ze zmieniarka/emulatorem mp3 w bagażniku tam mam wzmacniacz z płaskimi pinami, radio z nawigacja 16:9 Alpine z którego wychodzą dwie kostki biala i niebieska. Staram się zresetować radio ale już probowalem rozpiąć akumulator zlaczyc klemy i nic stacje zakodowane jak były tak sa wiec rozumiem ze reset się nieudal. Doczytalem ze mogę wejść w ukryte dane serwisowe po wcisnieciu przycisku SEL ale tam nie ma opcji reset. Jest region, glosnosc TP, cos co się nazywa GAL, wersja oprogramowania, wartość DSP u mnie "0", ale nie ma reset.

Jak można to zresetować ponieważ zmieniarka była widoczna przez chwile po podlaczeniu a potem już nie.