Skocz do zawartości

e39 530d automat- metaliczne stuki w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy, tak na szybko napiszę bo czasu jest mało. Miałem zajebiście podobny klekot do tego z filmików i opisów, pojawił się nagle. Po powrocie z roboty zgasiłem silnik bez żadnych objawów, na drugi dzień rano po odpaleniu klekotało lekko na jałowym, a po dodaniu gazu masakraaa! Już szukałem dostawcy wtrysków, i umawiałem wizytę w warsztacie, ale szef stwierdził żeby podjechać to posłucha. Tak zrobiłem, wjechałem na warsztat, wcisnąłem gaz i diagnoza na ucho była szybka: "poduszka silnika". Podnieśli auto na podnośniku podłożyli kantówkę z deską pod miskę opuścili delikatnie, tak że silnik się podniósł i jakież było moje zdziwienie, zero klekotania. Dodam że odczuć poza słuchowymi nie było żadnych, zero drgań, puknięć i podobnych sytuacji.
  • Odpowiedzi 354
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Identycznie jak podczas przygazówki na Twoim drugim filmie. Może trochę bardziej metaliczne.
Opublikowano
sprawdze to na oko poduszki wyglądają ok. podstawie silnik i zobaczymy. twoje stukanie również było cykliczne? równe z obrotami silnika? u mnie na zimnym silniku z rana przez pierwsze 30sekund nic nie stuka może to poduszka po prawej stronie jest walnięta. tam jest jakaś olejowa
Opublikowano
Sytuacja miała miejsce ponad rok temu ale w 99% były to identyczne odgłosy. Pamiętam, że jak się szybko wchodziło na obroty to miało się wrażenie, że padły wszystkie wtryski, rozrząd i co najmniej panewki na raz.
Opublikowano

Jak to będziesz sprawdzał? decha pod miskę olejowa i podnośnikiem lekko do góry?

Ja u siebie nie podnosiłem jeszcze, ale u mnie dźwięk dochodzi od góry silnika a od dołu cisza.

Opublikowano

Ej panowie. Podstawianie dechy pod miskę olejową na chodzącym silniku to głupi pomysł. Jak chcecie sprawdzać poduszki, to lepiej ogarnijcie je wzrokowo.

Nie wiem w prawdzie czemu miałby poduszki stukać, ale jak już chcecie sprawdzać, to przynajmniej nie popsujecie nic :cool2:

Opublikowano
u mnie akurat pali idealnie, pracuje równiutko, nic nie wskazuje na złą kompresję, nawet dymka nie puszcza. Jak tylko będzie cieplej trzeba będzie mechanika odwiedzić, bo akurat powoli śnieg topnieje i drzwi garażu widać :)
Opublikowano
a może to napinacz łańcucha? u mnie po odpaleniu z rana przez pierwsze 30 sekund silnik pracuje bez żadnych stuków. ale jeszcze spróbuje wymienić wtrysk może to wina wtrysku
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Widzę że temat stoi w miejscu.

Ja z tym stukiem zrobiłem jekieś 6tys.

Jak stukało tak stuka raz głośnie raz ciszej.

Czekam co będzie dalej. Mechanik mówi że tylko rozbiórka dołu da konkretną odpowiedź , bo góra sprawdzona tzn wtryski samorególatory napinacz łańcuch itp.

Auto nie kopci pali ok.8-9l a nie jeżdżę wolno .

Jak korbowód wyjdzie bokiem to przeszczep serca z anglika.

Wyjdzie na to sama co remont.

Mam jednak nadzieję że to jakaś pierdoła i ktoś to odkryje.

Trochę niechce mi się wierzyć w ten przytarty tłok.

Ale nie mówię nie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
u mnie na razie brak, więcej jeżdżę niż się przejmuję, i ciągle zastanawiam się czy umawiać się z mechanikiem

Nie umawiaj się z mechanikiem tylko z mechaniczką.U mnie stukało i żaden mechanik nie wiedział o co chodzi,podjechałem do pani i wszystko wyregulowała.Wtryski leją jak trzeba :mrgreen: :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
podjechałem do pani i wszystko wyregulowała.Wtryski leją jak trzeba :mrgreen: :mrgreen:

Jak ładna była to nie dziwię się, że zlałeś się jak trzeba :mrgreen:

Jeszcze po odpowiedniej regulacji :wink:

Jakby takowa specjalistka była w okolicy to jasne że bym pojechał do niej na sprawdzenie wtrysku :D

No nie gadaj.

To mało takich jest :shock:

Memory 5 i nawet same przyjdą sprawdzić Ci wtrysk :mrgreen:

I jak leje też :mrgreen:

ec2Wze6.jpg