Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . W moim E 91 2008 r 150tys 2.0 177kM słychać szelest podobny do cykania świerszczy. Jest to słyszalne przy mniejszych prędkościach do ok.60 km/h i wraz ze wzrostem prędkości rośnie ,potem praca silnika jest już głośniejsza i trzeba się dobrze wsłuchać .Dżwięk dobiega z przodu samochodu i nie są to opony ani łożyska kół.Przy wysprzęgleniu na luz nie słychać tego .Czy ktoś może wie lub chociaż domyśla się co to może być?
Opublikowano
Zacznij od sprawdzenia rolek i napinacza paska !
Opublikowano

Miał kolega rację ,wczoraj mechanik stwierdził ,że trzeba wymienić rolki ,napinacz i pasek przy okazji , bo zaczął kruszeć.

Z wymianą to będzie 900zł. Czy ktoś się orientuje czy jak za taką usługę cena jest ok ,czy nie?To moje pierwsze BMW więc nie mam rozeznania :|

Opublikowano
Kolega niech sobie sprawdzi łańcuch rozrządu, a nie paski jakieś - rozrząd jest od strony ściany grodziowej, więc na pewno nie będzie z częściami 900pln. No - chyba, że masz super promocje u mechanika. Pasek nie wiem, jaki chce Ci wymienić, ale mało ma to wspólnego z łańcuchem rozrządu, który lubi sobie strzelić :wink:
Opublikowano

Mechanik który specjalizuje się tylko w BMW osłuchiwał silnik stetoskopem i wykluczył rozrząd na 100%.

Przy zdjętym pasku nie było słychać tego odgłosu i dwie rolki nie chodziły zbyt płynnie ,gdy nimi kręcił.

Przy perspektywie wymiany rozrządu ok. 2500zł wolę już te 900zL :lol:

Opublikowano

z tego co się orientuję są tam dwie rolki (jedna z napinaczem)

wydaje mi się, że 900 zł to za dużo

ja wymieniałem ostatnio jakąś rolkę (te bez napinacza), kosztowała ori bmw +- 100 zł

obok była druga z napinaczem, jednak w dobrym stanie, orientowałem się, ze kosztuje ok 150-160 zł zamiennik z rouville

tej nie wymieniałem, paska też nie, ponieważ te podzespoły były w bardzo dobrym stanie

jak wymieniasz te rolki, a raczej są to te dwie właśnie, do tego pasek to nie powinno to tyle kosztować

w BMW jest fajny dostęp do tego (podglądałem prace mechanika) i nie powinien skubać na robociznę

nie wiem skąd jesteś, ale na Śląsku mam zaufany warsztat który ma dobre ceny na robociznę i części

Opublikowano

Ok.Dzięki .

Też mi się wydawało ,że to trochę za dużo ,bo w tych 900zł było już zawarte 100 zł robocizny . Czyli roboty z tym nie ma aż tak dużo. Zadzwonię do BMW i zapytam takie rolki kosztują w ASO .

Jestem Łodzi także na Śląsk trochę mam ,ale dzięki za pomoc.

• 2 lata później...
Opublikowano

Mam tez taki szelest/swierszczenie pod maska (mam M47N2) podczas pracy samochodu i jak gaszę też słychać jak łożysko się chyba zatrzymuje - tak jakby jakaś rolka. Mechanik "taki zwykly" przy okazji wymiany oleju stwierdził, że to nie paski bo są jak nowe i że pewnie jakieś łożysko ale on nie ma zbytnio doczynienia z bmw i tyle ;)

Dźwięk słychać najbardziej przy grillu lub bardziej prawej strony auta stojąc przed maską, w kabinie nie słychać. Czy to może być rolka napinacza? Ew. jak zlokazlizować świerszcza ;) ?

Opublikowano
Mam tez taki szelest/swierszczenie pod maska (mam M47N2) podczas pracy samochodu i jak gaszę też słychać jak łożysko się chyba zatrzymuje - tak jakby jakaś rolka. Mechanik "taki zwykly" przy okazji wymiany oleju stwierdził, że to nie paski bo są jak nowe i że pewnie jakieś łożysko ale on nie ma zbytnio doczynienia z bmw i tyle ;)

Dźwięk słychać najbardziej przy grillu lub bardziej prawej strony auta stojąc przed maską, w kabinie nie słychać. Czy to może być rolka napinacza? Ew. jak zlokazlizować świerszcza ;) ?

Pryskaj wd40 na pojedyńcze rolki i dowiesz się czy i ewentualnie która rolka. Zacznij od rolki napinacza - u mnie to ona szeleściła. Po wymianie napinacza jest ok.

-------------------

Artur