Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, co to moze byc: dziwne stuki systematyczne które slychac przy wolych obrotach, tj taki dziwny stuk na zasadzie (jakby pasek byl za dlugi i po kazdym obrocie sie ustawial) stuk nie jest glosny. Moze ktos cos wie na ten temat. Pozdrawiam
Opublikowano
Ew pęknięte ramie napinacza paska wielorowkowego. Przerabiałem temat w zeszłym tyg.:( Ale opisz dokładniej zjawisko.
Opublikowano
Kurcze ciezko oreslic te stuki tj cos przytlumionego a nie czysty metal o metal, cos ewentualnie jakby ocieralo sam nie wiem. Bylem u mechanika powiedzial ze pasek mam luzny wiec wymienil pasek jeden i drugi oraz 2 koleczka bo podobno szumialy, ale te stuki nadal sa ;/
Opublikowano
mam to samo systematyczne ciche pukanie gluche wzrastajace razem z obrotami olej to !!!!! w serwisie chcieli rozbierac silnik ja juz zrobiłem 10000 i nic
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
nie wie po co wymieniłes te paski i koła wystarczyło zdjac je i zapalic silnik sam bys sie przekonał ze pukanie nie ustaje-- przerabiałem to te pukanie zwiazane jest z pompa lub rozrzadem jest nieruwnomierne do obrotów silnika
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
Wymienilem, bo powiedzieli ze to od tego nie ustapilo ale za to paski mam nowe i 2 kola, koszt nie byl tak wielki. A paski i tak pasowalo wymienic bo jak kupilem samochodzik w sierpniu 2005 to tego nie zminialem.
Opublikowano
Do napinania paska wieloklinowego w TDS'ie służy napinacz hydrauliczny -taki mały amortyzatorek z olejem w środku. Jeśli nie są to stuki metaliczne ale takie jak piszesz głuche i do tego jakby pasek był za długi to albo uszkodzone lub luzne jest mocowanie tego napinacza albo jest w nim za mało oleju. Mozna go zdjąć rozebrać i nalać olej ile nie wiem nie za dużo bo będzie za twardy. Jeśli stuki znikną najlepiej kup nowy koszt w autoryzowanym serwisie ok. 250,-PLN.
Opublikowano
dużo bo będzie za twardy. Jeśli stuki znikną najlepiej kup nowy koszt w autoryzowanym serwisie ok. 250,-PLN.

Boże .... dlaczemu ładujesz gościa na minę ???????

Kup chłopie ten amortyzator firmy INA (właśnie taki założyłem) ... jak chcesz dopłacić bierz SWAG (bilstein/febi) ... i gra muzyka - w każdym motoryzacyjnym (INTERCARS, AUTO ZATOKA, FOTA, inne hurtonie) dostaniesz ten amorek taniej ... Nie bierz w ASO, bo to akurat jest znacznie tańśze ;)

Nr ETK (OE BMW) => 11 28 2 248 168

http://www.elitecat.pl/Fsearch.asp

Np ELIT (wpisz ten nr na stronie) masz takie ceny :

Wszystkie widoczne ceny są cenami detalicznymi bez VAT

533 0007 10 Rolki napinaczy INA

Opis: Tłumik wibracyjny, žebrowany pasek klinowy

Dostawca: INA 141.45 PLN szt. Zamówienie

20 52 0007 TLUMIK WIBRACJI PASKA KLIN.VW

Dostawca: SWAG 149.58 PLN szt.

Podzwoń po sklepach i gra gitara :)

CEna w aso 260,88 BRUTTO

W aso dostaniesz SWAG właśnie (konern bilstein/febi) ./..

Opublikowano
dużo bo będzie za twardy. Jeśli stuki znikną najlepiej kup nowy koszt w autoryzowanym serwisie ok. 250,-PLN.

Boże .... dlaczemu ładujesz gościa na minę ???????

Kup chłopie ten amortyzator firmy INA (właśnie taki założyłem) ... jak chcesz dopłacić bierz SWAG (bilstein/febi) ... i gra muzyka - w każdym motoryzacyjnym (INTERCARS, AUTO ZATOKA, FOTA, inne hurtonie) dostaniesz ten amorek taniej ... Nie bierz w ASO, bo to akurat jest znacznie tańśze ;)

Nr ETK (OE BMW) => 11 28 2 248 168

http://www.elitecat.pl/Fsearch.asp

Np ELIT (wpisz ten nr na stronie) masz takie ceny :

Wszystkie widoczne ceny są cenami detalicznymi bez VAT

533 0007 10 Rolki napinaczy INA

Dostawca: INA 141.45 PLN szt. Zamówienie

20 52 0007 TLUMIK WIBRACJI PASKA KLIN.VW

Dostawca: SWAG 149.58 PLN szt.

Podzwoń po sklepach i gra gitara :)

CEna w aso 260,88 BRUTTO

W aso dostaniesz SWAG właśnie (konern bilstein/febi) ./..

Przecież to jest tylko informacja. Kupi gdzie będzie chciał. Wiadomo, że opony, swiece czy akumulator tez mozna kupić w autoryzowanym serwisie BMW ale czy trzeba tam kupować, szczególnie jeśli to samo mozna kupić taniej gdzie indziej. O zamiennikach i częściach uzywanych nie wspomnę. Pełna demokracja brachu. Wyluzuj.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Powracam do posta.

Do wczoraj nic nie ruszalem, nie robilem nic ze stukaniem. Wczoraj postanowilem sciagnac paski klinowe i co sie okazuje nadal stuki sa zatem zostaje tylko silnik :mad2: i co to moze byc? Stuk jest taki delikatny i rownomierny zwieksza sie szybkosc wraz ze wzrostem obrotow oraz co jakis czas ok 30 sek jest delikatny zgrzyt ale naprawde delikatny, tak jak jakies lozysko. Po odkreceniu korka wlewu oleju delikatnie chlapie ale wydobywa sie spory stuk, nie wiem czy to jest normalne. Prosze o jakies podpowiedzi. Pozdrawiam Lukasz

Opublikowano
widzisz u mnie jest mały problem ja do swojej wsadziłem silnik od kolezki który miał tds od nowosci długo sie nim nie nacieszył ...... silnik lezał w hali ponda 7 lat wsadziłem, go i po 30 sekundach juz gadał ma teraz przejechane 90 tys tylko jest mały problem te stuki rosnace wraz z obrotami silnika byłem juz u wielu lekarzy ale tylko rozkładaja rece
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

Pisałem już wiele razy na ten temat i napiszę jeszcze raz.

Kolega Krzysiek 525tds już naświetlił ten temat podając Ci odnośnik do tematu z problemem, który Cię dotyczy.

200.000 przebiegu dla tds-a to czas na odkładanie finansów na wymiane łańcucha rozrządu. Jeżeli masz przejechane więcej i słyszysz jak rozrząd już głośno pracuje - cykliczne ocieranie i głośna czasami klekocząca praca silnika, to proponowałbym Ci odstawić auto do warsztatu jak najszybciej i jeżeli to mozliwe to na lawecie - nigdy nie wiadomo kiedy łańcuchy w takim już stanie ulegną zerwaniu, a koszty wówczas uziemią auto na wiele tygodni.