Skocz do zawartości

bmw e90 złota kontrolka silnika i tempomatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio podczas jazdy zapaliła mi się złota kontrolka silnika, ale po pewnym czasie zgasła... Teraz najczęściej, najpierw pojawia się ikonka taka sama jak na tempomacie - ale z wykrzyknikiem (też na złoto) a następnie znów ikonka silnika, sprawdzałem błąd lanczem i wyszło że przepustnica. Wymieniłem, ale dalej jest to samo. Teraz już nawet świeci się ikonka na tym ekranie wyżej cały czas(ikonka silnika), i lancz potrafi pokazać jakiś błąd Vanosa... Myślę że to jest coś z tempomatem ostatnio jak włączyłem tempomat pojawiła się choinka na ekranie, auto zaczęło zwalniać do może 20km/h może mniej i strasznie szarpał dałem na neutral i obroty wariowały od 800 do 2500. Wyciągnąłem kluczyk włożyłem z powrotem i wszystko było ok (oczywiście ikonka silnika dalej była). Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim bo każdy mówi co innego a nie mam zamiaru wymieniać "może to może tamto" .

bmw e90

318i

2litry benzyna

automat

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Karol

Opublikowano

Tempomat nie ma tutaj nic do rzeczy. W momencie wykrycia poważniejszej usterki silnika, funkcja tempomatu zostaje dezaktywowana i o tym informuje ta kontrolka. To ma sens, bo po co Ci włączony tempomat na przerywającym silniku.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Witam czy w takim razie wiesz co to może być

Lancz pokazuje mi blad przepustnicy wraz z bledem vanosa na wylocie

Pozdrawiam

Opublikowano

No przeciez jest napisane co jest zwalone :). cos z klapa do gaszenia, moze tez egr odrazu sprawdz, jedz do mechanika

A vanos moze cos z rozrzadem, może cos z czujnikim.

Pzdr.Łukasz

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie też pojawił się kilkakrotnie ten błąd w niedługim odstępie czasu...

Nie wiem co było przyczyną gdyż tak jak się to nagle pojawiło - równie szybko ustało. W między czasie uaktualniłem sterowniki silnika, przepaliłem 2 baki paliwa VPower Racing 100 oktanów z dolewką preparatu czyszczącego wtryski (Liqui Moly) oraz zleciłem czyszczenie przepustnicy. Od tamtej pory cisza :D

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Kolego a jaki masz silnik ?? 318i to trochę mało, nie podajesz roku a profil uzupełnić też się nie chciało ?? Podaj kod silnika.
Krzysztof
Opublikowano
Kolego a jaki masz silnik ?? 318i to trochę mało, nie podajesz roku a profil uzupełnić też się nie chciało ?? Podaj kod silnika.

jesli to w ogole aktualne bo post z wrzesnia

• 4 lata później...
Opublikowano

Odkopuje post bo mam podobny problem.

Auto z 2007 roku, silnik n46b20b - 150 koni z instalacją LPG.

Po wymianie filterków i regulacji zaczęły się problemy z żółtą kontrolką silnika na BC i błędami tempomatu i silnika.

Być może jest to wina LPG, ale na początek chce wykluczyć usterkę samochodu.

Błąd zczytany INPA 2cf8 - dk potetntiometer. Czyli coś z przepustnicą.

Auto pracuje w miarę dobrze, nie przerywa, nie faluje, ma moc. Jest tylko wahanie obrotów w zakresie 600 - 750 ale bez falowania. Raczej raz podniesie obroty, raz obroty spadną.

Miał ktoś podobne problemy ??

Opublikowano
Cześć kolego miałem kiedyś podobne problemy, choć w innym pojeździe. Wówczas winny okazał się przepływomierz. Pomogła kąpiel w ropie.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Podbijam temat czy ktos rozwiązał podobny temat Najpierw kontrolka tempomatu następnie silnika błędy 2a6f 2cf8 2a83
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
mam taki sam silnik n46 318 benzyna z LPG i mam ten sam problem i też błąd 2CF8 czy ktoś rozwiązał ten problem
  • 1 rok później...
Opublikowano
To samo macie odp?