Skocz do zawartości

szpera - kto mi sprawdzi w ETK bo nie daje rady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

czy ktos mogl by mi sprawdzic w ETK czy mam szpere w dyferencjale bo nie moge tam rozkminic czy mam czy nie.Auto zachowuje sie jakby mialo zamontowana.

Oto koncowka mojego VINu: AJ33857

pozdrasssyyyy

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

25% - to chyba stadart i kazda ma taka no oprocz tych kore maja wieksza a moze sie myle moje tez ma 25% i kiedys sie zastanawialem czy sa takie ktore maja mniej %

Czekam na wypowiedzi rozeznaych w temacie

pozdr.

Opublikowano

Witam.

Żeby wiedzieć, czy masz na 100% szperę podnieś tył auta do góry i zakręć jednym kołem, jak drugie kręci się w tą samą stronę to masz, jak w przeciwną to nie masz. Nie chce mi się wierzyć, żeby ktoś do 1,6 zakładał szperę, a w ETK ciężko to sprawdzić na 100%.

Pozdrawiam

http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano

w E32 szpera była opcją ( 25% ) . W E34 tylko M5 miało seryjnie szperę. tez 25% .

poza tym KOrnelio - powinienes miec S w kółeczku na tylnim moscie. Zagladałes tam ? Jest cos ?

ETK nie powie czy była szpera czy nie , albo czy jest ASC czy nie- tylko co było montowane w danym modelu.

Opublikowano

ETK nie powie czy była szpera czy nie , albo czy jest ASC czy nie- tylko co było montowane w danym modelu.

Nie do konca tak jest z ETK (pomijam pseudo ETK z realoem.com)

Jezeli szukasz czesci po modelu i roczniku wtedy nie jestes w stanie stwierdzic co bylo zainstalowane w danym modelu. Wpisujac jednak ostatnie 7 cyfr vin, ETK pokazuje tylko to co bylo konkretnie w tym modelu zainstalowane. Oczywiscie nie biore pod uwage takich drobiazgow jak kolor samochodu, rodzaj wykonczenia czy kolor skory, strukturalne informacje sa tam jednak zawarte np typ silnika, rodzaj transmisji, rodzaj tylnego mostu.

Wez pod uwage ze do ASO przyjezdza "zielony" uzytkownik BMW i mowi:

"Panie rozlecial mi sie most, potrzebuje nowy"

Swietnie zorientowany pracownik w ASO wklepuje 7 cyferek vin-a do ETK wlasnie i mowi: "potrzebuje pan most o numerze xxxxxxxx ktory kosztuje xxxxxxx i bedzie do odebrania u nas za xxx dni" ;-)

Opublikowano

byłem w sklepie ASO BMW i tam na podstawie ich ETK( i 7 ostatnich symboli VIN ) nie byli mi w stanie powiedziec czy mam szpere czy ASC + T itp wiec nie przychylam się Łukaszu do TWojej teorii :D

jedynym ( przynajmniej w E32 ) pewnym sposobem na stwierdzenie wyposazenia jest rozkodowanie metki pod tylną kanapą z numerami opcji wyposazenia :D

Opublikowano
byłem w sklepie ASO BMW i tam na podstawie ich ETK( i 7 ostatnich symboli VIN ) nie byli mi w stanie powiedziec czy mam szpere czy ASC + T itp wiec nie przychylam się Łukaszu do TWojej teorii :D

jedynym ( przynajmniej w E32 ) pewnym sposobem na stwierdzenie wyposazenia jest rozkodowanie metki pod tylną kanapą z numerami opcji wyposazenia :D

W takim razie moja teoria jest bledna. :roll:

Pomimo wszystko dalej upieram sie przy tym ze Kornelio ma szpere 25% podobnie jak twoje E32 w ktorym tez jest szpera 25%, most 2.92, automatyczna skrzynia i brak ASC ktorego niestety nie znalazlem. :|

Opublikowano

Jedyny program który może to ustalić czy była szpera czy nie to jest program ASAP.Jest to program używany przez ASO.Maja łacze z fabryką i po VIN-ie jest informacja jakie bylo wyposazenie łacznie z tym czy była szpera.

Jednak to jest informacja na temat jak auto wyjechało z fabryki.To czy jest czy jej nie ma to musisz sprawdzić sam.

Na śniegu to i moja E-38 chodzi tak jak by miała.

Frank a ty masz szperę? ASC? Bo jak masz ASC to niepowinnes miec szpery.

Opublikowano (edytowane)

Według BMW AG twój samochód nie miał szpery seryjnie. Jeżeli jesteś pewien, że ją masz, ktoś ją musiał w międzyczasie dołożyć. Do 316i szpery występowały, były 25% z przełożeniem 3,45.

A to dane twojego auta tak jak wyjechało z fabryki:

Vehicle information

VIN long WBACA11030AJ33857

Type code CA11

Type 316I (ECE)

Dev. series E36 (4)

Line 3

Body type LIM

Steering LL

Door count 4

Engine M40

Cubical capacity 1.60

Power 73

Transmision HECK

Gearbox MECH

Colour BRILLANTROT (308)

Upholstery ANTHRAZIT STOFF 4-TUERER (0465)

Prod. date 1992-12-21

Order options

No. Description

215 POWER STEERING,DEPENDING ON ENGINE SPEED

242 DRIVER AIR BAG+SERIES STRG WHL RIM(PUR)

270 WIDER TYRES

300 ZENTRALVERRIEGELUNG ELEKTRISCH

400 SLIDING SUNROOF MANUAL

423 FLOOR MATS, VELOUR

428 WARNING TRIANGLE

510 HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM

545 DREHZAHLMESSER,KM/H-TACHO,AN.U

556 EXTERIOR TEMPERATURE DISPLAY

654 BMW BAVARIA C III

801 GERMANY VERSION

848 ENLARGED WIRING HARNESS

Edytowane przez Os_

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano
Os z jakiego zródła te dane odczytałeś ?? Bo ja mam jakis tam VIn dekoder , ale podaje mi tylko podstawowe dane /

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

ASAP - Aftersales Assistance Portal

Nie jest dostępny dla wszytskich - także jak coś potrzebujesz to daj końcówkę VINu, najlepiej na PW, żeby nie zaśmiecać tematu.

www.bmw-uzywane.com

Opublikowano

ŁukaszPL rozwiał moje wątpliwości co do skuteczności swojego ETK i wszystko co rozszyfrował z mojego VIN się zgadza.

Stąd mój wniosek ,ze sklep BMW w poznaniu ma po prostu cienki ETK albo ten ktos co mi sprawdzał nie umie się tym obsługiwać :D

Opublikowano
https://www.parts.bmwgroup.com/tetis/HaendlerLoginServlet?sp=de_DE&relation=normal

pewnie chodzi o ta stronke i teraz mam pytanie czy ktos moze podac numerki i cyferki ktore trzeba wpisac w te puste pola

to bardzo ale to bardzo ulatwilo by zycie uzytkownikom tego forum przy zakupie nowego auta, a ile osob dowiedzialo by sie jaki naprawde powinien byc ich samochod

Tak, chodzi dokładnie o tą stronę. Tam BMW AG wprowadza wszystkie dane. Każdy numer nadwozia, jest tam też ETK w wersji internetowej, instrukcje montażowe, katalog doposażenia itp. Taka skarbnica wiedzy dla pracowników BMW i autoryzowanych dealerów. Niestety - przykro mi ale nie mogę podać haseł :(

DO ADMINISTRATOTA FORUM:

Kochany administratorze, jakbyś przykleił temat typu VIN Dekoder na forum i kto kolwiek jakby wpisał tam numer nadwozia to z wielką przyjemnością (bez żadnych korzyści) prześle wszelkie dane jakie będe wiedział na temat wyposażenia. Pozostawiam to do twojego rozważenia :)

www.bmw-uzywane.com

Opublikowano

Panowie powiedzcie mi co oznaczaja te słowa-zdania

679 HECKSCHEIBENANTENNE

848 ENLARGED WIRING HARNESS

OS_dzieki za przesłanie informacji

Opublikowano
679- antena w tylnej szybie

848 - rozszerzona instalacja elektryczna

ta rozszerzona instalacja elektryczna co to moze być ? to jest możliwość np podłączenia komputera pokładowego albo jakiś czujników