Skocz do zawartości

320 M52b20 wymiana osłony tylnej tarczy hamulcowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

chciałem zrobić ręczny w swojej buni, jednak okazało się, że ta blacha jest na tyle zardzewiała, że trzeba ją wymienić.

Ściągnąłem wszystko od strony tarczy , została tylko piasta z łożyskiem - teraz zastanawiam się jak ruszyć dalej - półosie odkręcać?

Opublikowano

a jak ja najlepiej zdejmowac? robiliscie jakies przyrzady specjalne do tego celu?

Jak pozniej z lozyskiem - musze od razu wymieniac na nowe?

Opublikowano

duzo wczesniej poruszyłem ten temat nasteptnum razem poszukaj.

CHłopaki z forum mówia ze łozyska po sciagnięciu z piasty na 90 % do wymiany a z nów te blasz kupiłem w rginale i kosztowały mnie po 60 zł szt

Opublikowano

co do łożyska jego wymiany to proste nie potrzeba nic wiecej jak przecinak i młotek spawarka lub palnik

1 może być potrzerba odkrecenia stabilizatora bo z półosiom może być problem z wyciągnieciem jej

2 i z gumowych mocowan tłumika musisz zdjać tłumik

3odkrecasz póółoś i wyciagasz piaste

4 rozbierasz lozysko ma zostac tulko łoże zewnetrzne i tyle można posłużyc sie młotkiem i przecinakiem i tak to łożysko idzie do wymiany powinno pujsc latrwo bo lulki osadzone sa w plastikowej koronce

5 gżejesz łoże lub na nim troszke spawasz musisz rozgrzać łoże czym, gorętsze tym łatywiej wyjać to łoże i wybijasz od strony dyferu n a zewnątrz

wymiana czas 1h max

ja tak robie i nie trzena demontować wachacza lub kombinować ze ściągaczem

A przed spawaniem elektryczną spawarką odepnij klemy z akumulatorta

bedzie :cool2:

napisz czy pomogłem i jak Ci kolego poszło z łożyskiem

jedynakk
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witajcie, przepraszam, że odgrzewam ale nie chcę zakładać nowego tematu.

Tak samo jak w temacie muszę wymienić tarcze kotwiczne. Nie chciałbym kombinować jednak z ich przecinaniem. Pytanie czy mogę zdjąć piastę, wymienić samo łożysko i założyć wszystko z nową tarczą? Czy lepiej kupić łożysko i piastę razem i zamontować wszystko nowe?

Dzięki za pomoc!

Opublikowano
Co by nie gadac to nie bardzo pomyslane jest to mocowanie okladzin bolcami do tej cienkiej blachy... ja dalem od drugiej strony podkladke w ktorej wypilowalem taka fasolke, ogolnie to tak fabrycznie zrobione powinno byc a nie bolec zaczepiony o tak cienka blache.