Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem szczęśliwym posiadaczem e90 320i, jednak powoli przymierzam się do zakupu f30. Najbardziej korzystną ofertą w kategorii cena/silnik wydaje się być 328i.

Tutaj prośba do osób posiadających już swoją f30, jakie macie spalanie. Najlepiej gdyby podawane były tylko dwie dane: silnik oraz średnie spalanie z jakiego przebiegu. Im średnia z większego przebiegu tym bardziej wiarygodna. Wiadomo, że niektórzy jeżdżą więcej po mieście, niektórzy w trasie, niektórzy dynamiczniej, niektórzy stabilniej, dlatego wraz ze wzrostem podanych przed użytkowników f30tek danych można będzie wyciągnąć jakieś wnioski.

Opublikowano (edytowane)

328i

przebieg 11000km

średnia 7,8l/100km

Edytowane przez swde
  • 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

328i- 5700km przebiegu

srednie 8.3l/100km

320d - 8600km przebiegu

srednie 7.1l/100km

318d-4100km przebieg

srednie 6.5l/100km

kazde auto mialem w rekach przez 1 caly dzien

Opublikowano
320d, przebieg 1030km, jak na razie spalanie (80% trasa, 20% miasto) 5l/100
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Trochę dłuższych przelotów wpłynęło na wynik. 9400 km - 10,9 l/100
Primator
Opublikowano

320d

80% trasa 20% miasta zrobione ok. 2500 km - 5,2 l

80% miast 20% trasa - zrobione ok. 1000 km - 7,3 l

Opublikowano
To wychodzi na to, że nie ma aż tak dużej różnicy w spalaniu pomiędzy 320d i 520d. Ja mam obecnie w 520d średnią równo 7 litrów z około 5 tys km, styl jazdy różny zależnie od dnia, pół na pół miasto (Wawa) z trasą, prędkości przeważnie od 80 do 140-160 km/h.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
3000 km po drogach tzw. lepszej Europy zrobiło swoje i po 12.500 km średnie zużycie spadło do 10,4 /100.
Primator
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak na 300KM to spalanie rzędu 10-11 litrów to i tak dobrze....to są same trasy czy miasto też jest w tym przebiegu??

PZDR>

Opublikowano (edytowane)

Myślę że obecnie mogę powiedziec że jest to 50-50

A, i jeszcze po 11.500 km dolalem pierwszy litr oleju.

Edytowane przez Primator
Primator
Opublikowano

Kurcze, strasznie dużo. Samochód nowiutki czy już troszkę przejechał (mi pierwyszych 500 km palił więcej) ? Jeździsz tylko na trybie sport ?

Inna sprawa, że moje miasto - Białystok - nie należy do zbyt zakorkowanych..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Okropnie dyżo jak na klekota....chyba że stoisz wiecej w korkach niż jeździsz....

PZDR>

Opublikowano
Z tym miastem to jest ciężko coś porównać. Przy 520d mam czasami 11-12 litrów gdy "jadę" przez centrum Warszawy 2 km/h, a przy normalnej jeździe z postojami na światłach może być 7,5-8 l. W Białymstoku, przy mniejszym ruchu, ten drugi wynik jest pewnie osiągalny na co dzień. Zaliczyłem ostatnio trasę z Zakopca w okolice Wawy i wyszła średnia 6,1l przy spokojnej jeździe (tj. 140-150 km/h na ekspresówkach i 110-120 na normalnych drogach), praktycznie bez korków. Idealnie tyle samo, co w poprzednim Avensisie 2.0 D4D 126 KM.
Opublikowano

Hehe - Witam kolegów z Białegostoku!

Odpowiadam. Klekot ma dopiero 360km, czyli całe nic. Dopiero zaczyna kumać jak się nazywa. Blokuję mu auto-wyłącznie silnika -niech się dotrze, ile będę na to czekał, jak co chwilę będzie gasł? W zasadzie jeździłem w trybie sport, choć teraz odkryłem że nie muszę :twisted: ponieważ jak mu ostro pocisnę w trybie Comfort, to i tak zmienia biegi przy wyższych obrotach, więc jest OK. Poza tym kupel z BMW mi powiedział, że żadnego docierania już nie ma i żebym d*py sobie tym nie zawracał, a ten wpis w instrukcji, istnieje tylko jako pro-forma - bardziej jest zaleceniem, by nowych aut nie katować na takich obrotach na zimno.

"Jeździłem na sporcie", fajnie powiedziane - przejechałem tak tylko kilka kilometrów, bo resztę stanowił ślimaczy pęd w warszawskich korkach.

W Białymstoku (a bywam tam raz, 2 razy w roku) nie ma takich korków jak w Wwie. Za to jest coś, co trudno znieść - jazda max 50km/h. I nie da się w żaden sposób gościa objechać :mad2: A nawet jak się uda, to fotoradary są na każdej szerszej ulicy. Współczuję. W Wwie nierzadko można polecieć nawet 180km/h (wieczorami i nocą) i nikogo to nie rusza (no, chyba, że ma się pecha - czasami stoją na Puławskiej, Wale Miedzeszyńskim, Moście Siekierkowskim, albo jeżdżą nieoznakowanymi).

Póki co moje auto więcej stoi niż jeździ, ponieważ latam motocyklem (porównanie jady samochodem z jazdą motocyklem, to jak oglądanie boksu w telewizji a bycie bokserem).

Do beemy wsiądę jak już się zrobi mokro i zimno.

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano

tak trzymaj, latem też latam motocyklem... można wiedzieć co tam dosiadasz :)

moja f30 po tuningu HARTAGE na trasie Poznań- Berlin zmieściła się w 6,2 ,a miasto średnio 7,5 przebieg 8500 km

Opublikowano
Poza tym kupel z BMW mi powiedział, że żadnego docierania już nie ma i żebym d*py sobie tym nie zawracał, a ten wpis w instrukcji, istnieje tylko jako pro-forma - bardziej jest zaleceniem, by nowych aut nie katować na takich obrotach na zimno.

Widać kolega Cie lubi i chce byś go często odwiedzał w pracy ;)

Silniki należy docierać, bo chociaż części trące tych silników są bardzo dokładnie obrobione, lecz powinny się wzajemnie dopasować i ułożyć, co przyczynia się do osiągania długich przebiegów w przyszłości, mniejszego zuzycia oleju, utrzymania właściwej mocy etc.

Nie ważne czy silnik dotarty czy nie, ale zimnego nie należy katować :!:

Opublikowano
moja f30 po tuningu HARTAGE na trasie Poznań- Berlin zmieściła się w 6,2 ,a miasto średnio 7,5 przebieg 8500 km

A gdzie robiłeś ten tuning, ile cie to wyszło i jak wrażenia jeśli można wiedzieć-jaka moc, jakiś wykres?