Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM GORĄCO nie ma wszystkiego w wyszukiwarce więc pytam :doh:

1-na ile czasu można wyjąć aku.z auta i schować go w ciepełku-jakieś pamięci kompa auta nie zapomną się,co z pamięcią kompa.instalacji gazowej. :?:

2-jaka jest temp.zamarzania elektrolitu w aku.

3-jak się ma za poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym-(guma się skurczyła z zimna,klamra miała luz i jak się zorientowałem to zeszło od poziomu max co 1.5cm poniżej min),do mawiewu-trochę szwankowało od czasu nadejścia mrozów :?:

4-podczas tego ubytku żadne ostrzeżenie w stylu:KALTWASSERSTAND się nie pojawiło :?: ,latem ta funkcja działa

5-jaka jest temp.zamarzania dla płynu hamulcowego :?:

6-aku.wyjąłem tak na wszelki wypadek po tym jak u sąsiada w passacie strzelił,siedzę w domu na zwolnieniu lekarskim,za oknem temp.od piątku stale-14do-26,więc aku.też się grzeje

JACA

Opublikowano

Dobrze, z eaku wyjąłeś. Aku się grzej? nie! chyba raczej stoi w temp pokojowej i nic jemu sie nie tanie.moze tak soebi stac i 12 m-cy i nic jemu nie bedzie.

Temperatura zamarzania elektrolitu? nie mam pojęcia jaka jest!!!

Temp zamarzania płynu hamulcowego? tez nei mam pojecia, ale w takie mrozy lepiej nie odpalalc silnika za wszelką cene, bo jak zobaczyłem jak wygląda olej lezacy w bagażniku to oniemiałem!! jeste w szoku a dla sądiada w Renault Thalia, co prawa aku nie wytrzelił, ale sprzęgło się skleiło...tak olej zgęstaniał i zrobił się klejący!!!!

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

Opublikowano
Gsx1100g - cos ty sie czepil tego oleju. To jest normalne ze gestnieje i nie jest to powod aby nie jezdzic autem. Olej ma swoje parametry (temp) w jakich moze pracowac i tyle. No i co ma olej do sprzegla??
Opublikowano (edytowane)

1. kolega powiedział wyczerpująco

2.temp. zamarzania elektrolitu określa jego gęstość przy naładowanym aku gęstość to 1,28 g/cm3 przy napięciu od 12,5 do 12,7 v jak napięcie spadnie np. do 10v wtedy gęstość robi się inna i może zdeko zamarznąć

3. przy dużych mrozach jak wiadomo może płyn zgęstnieć i może go być zdeko mniej ale raczej jak nie ma ubytków powinien mieścić się pomiędzy min a max , jak miałeś wyciek uzupełnij na zimnym i spoko

4. ostrzeżenia nie było żadnego bo może czujnik niewyłapał albo jak ja miałem ostatnio kompki zdeko podmarzały i różne cuda się robiły których latem nigdy nie było

5. płyn hamulcowy jeżeli jest wymieniany okresowo i jego skład jest taki jak powinien mieć dot3 lub 4 to napewno niezamarźnie przy 35 stopniach, co do temp. zamarzania to jak kiedyś do lodówki wsadziłem to przy -50 nic mu nie było więc niema strachu, moim zdaniem jak chcesz konkretne wartości zamarzania poszukaj w tabelach producenta danego specyfiku bo jak wiadomo są różne płyny .

Jeżeli się mylę poprawcie mnie .

Edytowane przez LENY
TYLKO BMW gg:6314161 tel:509652936 SKYPE: leny-bmw
Opublikowano

kolega z psiakiem na zdj napisał,że 12 miesięcy może stać aku w domu w temp pokojowej-ok.

ale jak go niebędzie w aucie przez tak długo to jakieś pamięci w stylu komputerki auta,komputer LPG się nie zapomną :?:

wolę zapytać na zapas :mrgreen:

Opublikowano

Witam

Zamarzl mi akumulator.

Wzialem go do domu i po ogrzaniu zaczalem ladowac i chcialem sprawdzic gestosc elektrolitu co mi sie nie udaje.

Nie jestem za bardzo zdziwiony,bo juz mialem taki przypadek z innym.

Pytanko jest takie:

Czy w aku bezobslugowym z symblem Ca Ca Centra Plus mozna mierzyc gestosc elektrolitu za pomoca aerometru./mnie po prostu plywak caly czas tonie/ :)

Wiem ,ze ze sie laduje ,bo sprawdzam mu napiecie.

pozdrawiam

Opublikowano

jasne ze mozna mierzyc - zreszta on wcale taki bezobslugowy nie jest. przedwczoraj wyjalem dokladnie taki ze swojego auta i spokojnie otworzylem go i to bez zrywania nalepki z gory. otworzylem go zeby spokojnie odgazowal w trakcie doladowywania prostownikiem.

wogole to AREOMETR a nie AEROMETR, patrz http://www.slownik-online.pl/kopalinski/59671F925CDD3223412565A10058811C.php

jesli plywak areometru mimo ladowania aku tonie to wydaje mi sie ze cos z nim jest nie tak. nie masz innego zeby porownac wskazania?

Opublikowano
jasne ze mozna mierzyc - zreszta on wcale taki bezobslugowy nie jest. przedwczoraj wyjalem dokladnie taki ze swojego auta i spokojnie otworzylem go i to bez zrywania nalepki z gory. otworzylem go zeby spokojnie odgazowal w trakcie doladowywania prostownikiem.

wogole to AREOMETR a nie AEROMETR, patrz http://www.slownik-online.pl/kopalinski/59671F925CDD3223412565A10058811C.php

jesli plywak areometru mimo ladowania aku tonie to wydaje mi sie ze cos z nim jest nie tak. nie masz innego zeby porownac wskazania?

Oczywiście, on jest bezobsługowy tylko z nazwy :mrgreen: Ja też mam Centre i jestem zadowolony z tym, że kupując go dowiedziałem się od sprzedawcy, że wspomnianą nalepkę należy zerwać choćby po to aby co jakiś czas dolać wody destylowanej do akumulatora bo inaczej długo nie pociągnie :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Laduje ten akumulator i ma w tej chwili 13 V .Czy to jest normalne?

Laduje niskim pradem 1,5 A ,a poza tym wogole nie ''babelkuje''.

Pozdrawiam

13V to stanowczo za mało, norma to spokojnie 14,6V, a potem dopiero zacznie "bąbelkować".

Znajdź na forum, opisywałem ostatnio całą procedurę ładowania wg norm.

Kai
Opublikowano
co do temp. zamarzania to jak kiedyś do lodówki wsadziłem to przy -50 nic mu nie było więc niema strachu,.

:shock: gdzie ty taka lodowke znalazles :mrgreen:

Opublikowano
Ma sie dojścia może sie źle wyraziłem ale to nieistotne są takie zakłady w moim mieście że maja możliwości zmrażać do takich temperatur .PZDR
TYLKO BMW gg:6314161 tel:509652936 SKYPE: leny-bmw