Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Oczywiście chodziło o koszt łączny, wliczając paliwo. Inaczej napiszę: 79 gr/km.
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jestem posiadaczem e46 316i 1,9 od tygodnia samochód na razie prowadzi się dobrze testuje go, przy prędkościach 150-160km/h na trasie o dziwo spalanie pokazuje mi w granicach 11,5l na 100km silnik suchutki i wypucowany jedynie na skrzyni pojawia się lekki wyciek. Samochód sprowadziłem z niemiec z malutkim przebiegiem 164tys na rocznik 99' mam nadzieje, że nie jest dużo skręcony na module świateł jest ten sam przebieg co na liczniku w środku jak z salony wszystko w stanie jak fabryczny. Więc przebieg 'może' być realny bo nie wiem czy komuś opłacało by się wymieniać kierownice fotele itd

I tu moje pytanie do posiadaczy bo nie wiem czy gazować. Jeżdżę tylko po trasie 50km dziennie czy mam szanse osiągnąć spalanie 7l na 100km? Nogi nie mam ciężkiej 100-110km/h mi wystarczy. Do tej pory nissanem almerą 1,4 16v przy prędkościach do max 100km/h miałem spalanie 5,2-5,5l na 100km.

Opublikowano

ja tylko wtrącę ....że o wiele łatwiej jest zaleźć ładne, zadbane i nie skopane buciorami 316, niż tą całą resztę: 320 323 itd ...i o dieslach to już nie wspomnę. :roll:

Naprawdę widać ze małe benzynowe silniki są z gatunku dla skromnych niemców ...dla których auto miało służyć tylko do tego aby podjechać pod centrum handlowe.

Opublikowano
Mam takie pytanie do posiadaczy 316i 1,9 czy na niskich biegach głównie 1-2 przy redukcji macie wrażenie że samochód po dodaniu gazu zamuli się na chwilkę a potem dostaje takiego gwałtownego kopa? Sprawdzałem świece nie wyglądają źle więc może problem jest tylko w tym że nie przyzwyczaiłem się jeszcze do samochodu. A co do spalania to przy w miarę ekonomicznej jeździe to nie mogę zejść niżej niż 8,3l na 100km przy jeździe 140-160kmh trasa było 11,5l więc to 8,3 to za dużo jak na prędkości rzędu 100-110 :/
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

W poniedziałek miałem trase chełm-zakopane potem powrót i jestem pozytywnie zaskoczony 980km zrobiłem na 65 litrach i jeszcze zostało w baku rezerwa świeciła się a komputer pokazywał 50km zasięgu spalanie średnie 6,6l

dodam że na całym odcinku a4 jazda 140-180km/h

Opublikowano

z chełma do zakopca i spowrotem jest 880km na stacje bęzynowa też pewnie nie dojechałes na pustym baku ... wiec powinienes miec ok 7,5l /100

318i M43 118KM cięzko jest zejść ponizej 7l nawet na trasie (mi jeszcze sie nie udało) nie mówiąc o m43 316 20KM słabszej szczególnie na niskich obrotach bo nie ma disy

a juz całkiem dziwne że jeszcze przy 180km/h co dla 316i oznacza max obroty na ostatnim biegu i pedał gazu oparty o ściane

Opublikowano

z tym że mam samochód z silnikiem w bardzo dobrym stanie. Sprowadziłem z niemiec i potwierdziłem 165tys przebiegu. Jutro zrobię Ci fotę średniego spalania i przebiegu niestety inpa przy kasowaniu inspekcji skasowała mi licznik dzienny z tą trasą. A co do spalania to przy 160km/h pokazywało mi lekko ponad 10l na 100km poza autostradą jazda ok 110km/h nie musisz wierzyć piszę jak mi wyszło samochód tankowałem na full w chełmie nigdzie na trasie nie tankowałem.

Przy tankowaniu weszło mi 60l równo a bak jest 65l jeżeli dobrze pamiętam jeździłem jeszcze po zakopcu i po krakowie wyszło mi na 65 litrach 950km i zostało niby na 50km więc z tego wyliczyłem sobie to 6,5/6,6l na 100km i to 316i o pojemności 1895cm

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bez szans żeby wyszło, nawet jak się gazu w trasie nie muska to jest 7 :mrgreen:

tu są raporty spalania :http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-3/e46/sedan-silnik-benzynowy-316-i-116km-2001-2005/

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
bez szans żeby wyszło, nawet jak się gazu w trasie nie muska to jest 7 :mrgreen:

tu są raporty spalania :http://www.autocentrum.pl/spalanie/bmw/seria-3/e46/sedan-silnik-benzynowy-316-i-116km-2001-2005/

To nie ten silnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a juz całkiem dziwne że jeszcze przy 180km/h co dla 316i oznacza max obroty na ostatnim biegu i pedał gazu oparty o ściane

E36 316 /tam był też chyba M43 :?: / rozpędzałem w/g nawigacji do 200-205km/h na A4. Średnio to paliło ok 7,5l/100km, auto bez klimy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
105 km niewiele się różni, może z pół litra.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Moja betka e46 318 z silnikiem m43b19 ma już przejechane 290.000km chociaż licznik pokazuje 220.000km, bo jakiś pomysłowy dobromir od którego 2 lata temu kupowałem auto, skręcił jej licznik, który dla mnie przy kupnie i tak nie miał żadnego znaczenia (liczyło się to jak samochód wygląda, jak jeździ, czy nie ma wycieków, luzów, stuków , samoróbek i innych tego typu rzeczy) Na dzień dzisiejszy jestem z autka bardzo zadowolony,poza wymianą amortyzatorów, tuleji na wahaczach, nic poważniejszego się nie wydarzyło. Silniczek prawie suchy, lekko poci się przy kolankach, krućcach płynu chłodzącego. Drażni mnie jedynie stuk dochądzący z okolic tylnego mostu przy zmianie biegów, wkrótce zamierzam się z tym jednak uporać. Autko oczywiście zgazowane, na gazie około 40.000km, ze średnim spalaniem w granicach 10 litrów. :D
  • 2 lata później...
Opublikowano

Posiadam BMW Touring E46 316i z roku 2002 od ponad roku. Do tej pory przejechałem jakieś 40tyś z czego 30tyś na gazie. Auto z Niemiec i użytkowane na niemieckiej ziemi

Obecny stan licznika to 208tyś. Przez ten rok wymieniłem amortyzator z tyłu, klocki hamulcowe z przodu,nadkola z tyłu, uszczelkę pod kopuła, uszczelkę miski olejowej oraz czujnik poziomu oleju. Z tym ostatnim było najgorzej bo wymieniałem go 3 razy. Najpierw kupiłem używany który pokazywał że oleju brak, później najtańszy z ebeya który nawet jak oleju nie było pokazywał że jest dobrze a na dodatek po kilku miesiącach zaczął olej z niego wylatywać( i to dosłownie). W końcu kupiłem oryginalny czujnik i jest wszystko w porządku. Także nie warto na tym oszczędzać.

Prawdopodobnie została jeszcze wymieniona mata pod siedzeniem pasażera, ale to w ramach akcji gwarancyjnej.

W trasie bardzo dobrze się prowadzi. Przy prędkości 160-180 trochę duże spalanie... ale to już są górne granice tego auta:D maksymalnie jechałem nim 195kmh

W jeździe mieszanej (40% miasto/60% trasa do 80-90kmh) spalanie w granicach 9-10 litrów gazu albo 7-8 litrów pb.

Ogólnie bardzo polecał ten wariant samochodu. Oczywiście osobie która wybiera auto dla osiągów będzie tutaj brakowało trochę mocy.

• 1 rok później...
Opublikowano

BMW E36 316i 1.9 Compact 1999 r. z silnikiem M43TUB19 o mocy 105 PS. Auto użytkuję od 7miu lat, dosłownie przed chwilą na liczniku pojawiło się 285,000 km. Dużo się nawymieniałem z osprzętu silnika, sam silnik natomiast sprawuje się dobrze, nie można narzekać :) Dosyć ładnie ciągnie w średnim zakresie obrotów, spalanie jest ok (jeżdże ponad 90% czasu w zakorkowanym mieście + krótkie dojazdy = 9.13 L/100 km, bez problemy przy trybie mieszanym 65/35 da się zrobić deklarowane 7.6 L/100). Dla zainteresowanych co było robione w tym okresie czasu, odsyłam do mojego tematu na forum:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=2099674#p2099674

A tak silnik ciągnie z 3ciego i 4tego :P

https://youtu.be/1M2YLH0NG8g?list=UU3jpNCAItpy-sNoCfsXOyAw

icon3.png G30 530i xDrive