Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak to co? AutoSpec :8)

Cześć. ma ktoś możliwość pożyczenia klucza do odkręcenia koła pasowego? jestem z gdańska podjadę:) Piwko wpadnie:)

Ja mam taki klucz. Ma też szymon-o (ode mnie, więc wiem). Ciekawe, czy ktoś jeszcze na forum?

Do mnie masz 150km, do Szymona pewnie 3 x więcej.

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

w dodatku mam wstrząs, dwa takie cyknięcia i piścnięcie przy gaszeniu

wstrzas moze byc tez od poduszek pod silnikiem ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
warto kupować takie koło pasowe z allegro nowe za 200 zł?

Kupuj corteco, chyba, że chcesz dwa razy robić tą samą robotę.

Jeśli chodzi o poduchy to moje wyglądały nieźle (mechanik nawet nie zwróciłby uwagi), były tylko ściśnięte jakieś 2-3 mm w porównaniu do nowych a po odpaleniu inne auto (mimo, że niby nie wyczuwałem żadnych drgań), więc polemizowałbym ze stwierdzeniem mechanika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak to co? AutoSpec :8)

Cześć. ma ktoś możliwość pożyczenia klucza do odkręcenia koła pasowego? jestem z gdańska podjadę:) Piwko wpadnie:)

Ja mam taki klucz. Ma też szymon-o (ode mnie, więc wiem). Ciekawe, czy ktoś jeszcze na forum?

Do mnie masz 150km, do Szymona pewnie 3 x więcej.

dzisiaj rozpocząłem walkę z kołem:( koło i tak na kibel pójdzie więc zastosowałem inny myk:) przyspawałem mega płaskownik do kola, płaskownik się trzyma ale wszystkie klucze połamane :shock:

jutro będę miał prawdziwe od ciężarówek więc jutro zamknę temat

pewnie będziecie się śmiać z mojego patentu ale nie podoba mi się blokowanie koła zamachowego, boje się o wał

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja zakładam blokadę (z lewej dopracowana wersja) i klucz nasadowy 3/4 cala z metrową przedłużką i jedna osoba odkręca koło bez większego wysiłku. Tylko nasadka porządna, bo takie 3/4 też są różne:

http://img855.imageshack.us/img855/550/p1030564b.jpg

http://img542.imageshack.us/img542/3687/11082012249.jpg

Opublikowano

koło pokonane :D ogólnie jak patrzałem na koło to wyglądało ok ale silnik majtał się na wysokości wału i wiedziałem że to musi być to

i to było to :) silnik prawie bez drgań :o nie wiedziałem że ma to taki wpływ na pracę silnika no i tłumik już nie drży no i buda drży jak w każdym zdrowym dieslu czyli praktycznie nie wyczuwalnie :)

czyli dzisiejszy dzień był bardzo udany :) pokonane koło pasowe i modzik od TC :)

jedno i drugie polecam:)

Opublikowano
a powiedzcie jakie są objawy walniętego koła pasowego?

U mnie nie ma ono żadnego luzu, chodzi dobrze - dzisiaj sprawdzałem. Silnik cyka elegancko, jedynie przy gaszeniu jest wstrząs budą, lekkie piśnięcie i dwa cyknięcia. Poduszki pod silnikiem diagnozowane, jedna podobno dobra, a druga wymieniona.

No właśnie mam podobnie. Tzn u mnie jedynie trzęsie autem podczas gaszenia. Czy to tak ma być w tym silniku czy powinien gasnąć bez wstrząsów?

Opublikowano

jak patrzałem na nie to wyglądało ok tylko tak jakby guma się odklejała od zewnętrznej a tak to nie biło nic a nic , ale jak się przyjrzałem dokładnie to silnik na poziomie wału latał na boki no i trzęsło budą maiłem fotele z masażem:( no ale jak już się uporałem to wszystko zginęło nawet przy gaszeniu nie ma stuków

bo koło ma pewien zakres pracy z tyłu widoczne i przy gaszeniu widać i słychać jak te blaszki walą o ograniczenie i wtedy słychać to stukanie

po wymianie cisza

Opublikowano
a powiedzcie jakie są objawy walniętego koła pasowego?

U mnie nie ma ono żadnego luzu, chodzi dobrze - dzisiaj sprawdzałem. Silnik cyka elegancko, jedynie przy gaszeniu jest wstrząs budą, lekkie piśnięcie i dwa cyknięcia. Poduszki pod silnikiem diagnozowane, jedna podobno dobra, a druga wymieniona.

No właśnie mam podobnie. Tzn u mnie jedynie trzęsie autem podczas gaszenia. Czy to tak ma być w tym silniku czy powinien gasnąć bez wstrząsów?

zawsze lekko zabuja ale jak wali i rzuca mocno to już coś nie tak

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przyglądałem się dzisiaj dokładniej swojemu kołu pasowemu, i silnik cyka sobie elegancko, a to koło tak jakby syczy, coś jakby chodziło nienasmarowane łożysko... nie ma ono żadnego luzu, jedynie przy gaszeniu jest wstrząs budą, lekkie piśnięcie i dwa cyknięcia.

Koło do wymiany, łożysko do wymiany, czy tak ma być?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrób zdjęcia i będzie widać czy guma się nie rozpada.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam , nie chce zakładac nowego tematu , wiec prosiłbym o ocene , czy taka guma kwalifikuje sie do natychmiastowej wymiany?

http://zapodaj.net/images/bdd6d5dc900fa.png

http://zapodaj.net/images/0b32b963d4c70.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może nie natychmiastowej, ale nie jeździłbym z tym dłużej niż miesiąc i dalej niż koło komina :wink: musisz mieć świadomość, że może strzelić nawet jutro ptfu ptfu..pamiętaj, że jeżdżąc z wypracowanym kołem po d u p i e dostaje wał i dwumasa :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Poza wizualnymi to jakie masz objawy ? czy może zauważyłeś przez przypadek ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Pisk przy zapalaniu, czasami kangurek przy ruszaniu na jedynce albo przy wrzuceniu dwojki, szarpie silnikiem przy gaszeniu ( chociaz tu wiem ze klapa gaszaca pomoze ) , i na jalowym dziwne "wstrzasy"? , niewiem jak to nazwac , pod siedzeniem czasem czuc taki skok, musze jeszcze lacznik elastyczny zobaczec, a i to nie poduchy bo zmienione na nowe lemfordy.
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Panowie podepne sie pod temat bo tez mam telepania przy gaszeniu. Przebieg w tej chwili troche ponad 150tys. Zrobilem zdjecie kola ale wyglada lepiej niz kolegi bakuba... teraz pytanie. Jak wybadac czy to nie poduszki ..? W tej chwili zapomnialem jak wrzucic fote... wiem wstyd troche
O Tempora! O Mores!